2023’te (neredeyse) kaçırdığımız 13 şarkı

yüzelli

New member
Utanmaz bir Oscar kampanyası işlevi gören, iyi zamanlanmış bir tatil remiksi mi? Evet o, Ken! Ryan Gosling ve Mark Ronson’ın “Barbie”nin öne çıkan şarkısı “I’m Just Ken”, yeni çıkan EP “I’m Just Ken”de akustik ağıt, kulüp banger’ı ve tatil yeniliği olmak üzere üç farklı formatta yeniden tasarlandı. “I’m Just Ken (Merry Kristmas Barbie)” düzenlemeyi görkemli, biraz kutlama niteliğinde bir oda popu parçasına dönüştürüyor; Şans eseri, Gosling metni Noel kelime oyunlarıyla doldurmuyor, sadece sonunda özlemle mırıldanıyor: “Mutlu Noeller, Barbie… her neredeysen.” LINDSAY ZOLADZ

İngiliz rapçi Central Cee, Dave, Drake ve PinkPantheress ile yaptığı yüksek profilli işbirliklerinin ardından yılın ilk solo single’ında “Girişimciye tuzak kurduk” diyor. Kendine özgü karmaşık konuşma akışında Cee, nereden geldiğini asla unutmadan aceleci zihniyeti ve ani başarısıyla övünüyor: “Toyota Yaris’ten Urus’a geçtim” diye rap yapıyor. “Hala eskisi gibi aynı çalışma temposuna sahibim.” ZOLADZ

Flagboy Giz hip-hop dinleyerek büyüdü ama aynı zamanda New Orleans geleneğinin gururlu bir taşıyıcısı ve 2015’ten bu yana Mardi Gras Kızılderililerinin Vahşi Tchoupitoulas Kabilesi’nin bir üyesi. 2023 tarihli albümünün adı Disgrace to the Culture, müziğinin hip-hop’u New Orleans kültürüyle nasıl kararlı bir şekilde harmanladığına işaret ediyor. Seğirmeli trap rutinleri ve derin bir piyano riff’i, bando sousaphone ve Mardi Gras tefinin ipuçlarıyla birleşerek şehrin sokaklarında tasvir edilen bir flört olan “Fell in Love at the Secondline”ı taşıyor. JON PARELES

Perküsyon, sesler ve programlamayla birlikte ağır, amansız ama değişken bir ritim, her engel karşısında bilinçli bir meydan okuma yemini olan “Survivor”u harekete geçiriyor. Gana’da doğan ve Avustralya’da yaşayan Genesis Owusu, “Ben güneşin kanunsuz, biçimsiz, düşüncesiz, kusursuz kaosuyum/Ben yaşamın ve sevginin tohumuyum, alevi gör, kaçsan iyi olur” diyor. Parça acımasız, paradoksal kelime oyunlarıyla dolu ve tamamen çatışmacı. PARELES

Brezilyalı şarkıcı ve rapçi Iza, “Que Se Vá” (“Let It Go”) ile ayrılmıyor; Aynı zamanda eski sevgilisinin kredi kartını da iptal eder.Kahkahalarla dolu dizelerden oluşan neşeli veda partisi, Afro-Brezilya ritimleri, programlanmış el çırpmaları ve kötülüğünden keyif alan uyumlu bir koro tarafından yönlendiriliyor. PARELES

Kesha, 2023 tarihli Gag Order albümündeki karanlık “Eat the acid” için pop ve rock reflekslerini bir kenara bıraktı. Uyuşturucunun silinmez ifşaatları hakkında şarkı söylüyor ve şu uyarıda bulunuyor: “Değişmek istemezsin / Beni değiştirme şekli.” Güçlü klavye sesleri, cappella anları, işlenmiş vokaller ve uzak, ruhani armonilerle Kesha, uyuşturucunun deneysel alemlerine dalıyor. Julia Holter ve Björk gibi şarkı yazarları. PARELES

Tıp, “Sorun değil dostum.”

Brad Laner’in 1990’dan bu yana liderliğini yaptığı indie rock grubu Medicine, enstrümanlar, sesler, elektronikler ve distorsiyondan oluşan bir koleksiyona haşhaş melodileri yerleştirerek aşırı yüklenmeyle büyüyor. Julia Monreal’in 2023 tarihli albümü “Silences”ın açılış şarkısı “That’s Alright, Friend”, Julia Monreal’in neşeli sesinin arkasında altı bar boyunca çalarken, çanlar çınlıyor, elektronik gevezelik ve katmanlı gitarlar onun melodisini yakalıyor. Daha sonra parça yeni bir çığır açmaya başlıyor, birkaç bölüm boyunca yalpalayarak ilerliyor ve Monreal gürültünün ortasında sakinleştirici bir şekilde başlığı tekrarlarken psychedelic bir deniz şarkısı gibi bir yerde bitiyor. PARELES

Bir şarkıcı, karanlık bir yeraltı caz kulübünde bere takarak bir taburede oturuyor ve standartları atlıyor. Her ne kadar “caz” kelimesini duyduğunuzda aklınıza az çok bu geliyor olsa da, “Esperanza Spalding” adını duyduğunuzda muhtemelen aklınıza gelen şey bu değildir. Ancak 2018’de Spalding, Village Vanguard’da bir hafta süren bir stand sırasında piyano ustası Fred Hersch ile birlikte eski şarkı kitabına dolambaçlı bir yoldan gitti. Bu tarihlere ait bazı parçalar bu yılın başlarında albüm olarak yayınlanmıştı.

Evet, bere takıyordu ve bir taburede oturuyordu ve ışık loştu. (Basını da evde bırakmıştı.) Yine de Spalding, eski malzemeyle arasına sağlıklı bir mesafe koydu. “Ama Benim İçin Değil”de Spalding, Hersch’in piyanosuyla şakalaşmaktan hoşlansa da bu Gershwin melodisinin kendisi “için” yazılmadığından emin görünüyor. Bir sonraki dizeye geçmeden önce “Rus oyunlarında aslında çok fazla gri gökyüzü olduğunu söylüyorlar” diye şarkı söylüyor. “Ve sonra Eski İngilizceye benzediği için gerçekten anlamadığım birkaç kelime: ‘Merhaba, ne yazık ki ve eksik mi?'” diyor. “Ben de böyle hissediyorum; tüm durum hakkında kafam karıştı.” Seyirci hafifçe gülüyor ve eski malzemenin günümüzün ışığına atıldığında en iyi şekilde parladığı konusunda hemfikir. GIOVANNI RUSSONELLO

Darcy James, Gizli Topluluğun “Hepsi Bir Arada” Olduğunu İddia Ediyor

Darcy James Argue ve onun havadar büyük grubu Secret Society, uzun zamandan beri dinamik torktan küçük bir endüstri yarattı ve Argue nadiren bir notu boşa harcıyor. Uygun bir şekilde adlandırılmış “Dynamic Maximum Tension” albümlerinden “All In”, hassas ve kıvrımlı bir davul ritmiyle başlıyor, ardından daha sert bir ritim devreye girmeden önce – enerjiyi yükseltmeye yetecek kadar uyumsuzlukla dolu – zengin armonilerden oluşan bir geçit töreni. Kornalar, Adam Birnbaum’un tellerle susturulan perküsyonlu piyano parçası üzerinde ses çıkarıyor. Ses zafer kazansa bile bu katalitik uyumsuzluk asla kaybolmaz. RUSSONELLO

“From the Dancehall to the Battlefield”, aynı zamanda ilk siyah Amerikalı olan ve aynı zamanda liderliğini üstlenen ilk siyah Amerikalı olan James Reese Europe’un mirasını keşfetmek ve geliştirmek için yıllarını harcayan piyanist ve çok yönlü sanatçı Jason Moran’ın uzun bir projesinin doruk noktasıdır. ABD birlikleri, Birinci Dünya Savaşı sırasında 369. Piyade Alayı’nda (ünlü “Harlem Cehennem Savaşçıları”) teğmen olarak savaşıyor. Avrupa aynı zamanda alayın orkestrasına da liderlik etti, bu da Fransa’da sansasyon yarattı ve Caz Çağı büyük grup patlamasının yolunu açtı.

“From the Dancehall”da Moran, 10 parçalık bir topluluğa bir malzeme fırtınası içerisinde liderlik ederek, Avrupa’yı kendisini takip eden 100 yıllık caz tarihiyle buluşturuyor. Moran’ın, savaş alanında bir piyade öldüğünde Europa’nın grubunun çaldığı ağıt benzeri Europa bestesini Albert Ayler’in maneviyatçı serbest caz klasiğiyle birleştirdiği “Kuş Gibi Dağınıza/Hayaletlerinize Kaçın” öne çıkan parçadır. Hayaletler.” Washington (Avrupa’nın memleketi) caz sahnesinin önde gelen tenor saksafoncusu Brian Settles, melodiyi “Ghosts”a taşıyor, notalarını lekeliyor ve tadını çıkarıyor, ardından titrek, yürek burkan bir soloya başlıyor. RUSSONELLO

Los Angeles’tan melankolik aşk şarkıları içeren sierreño adlı bölgesel bir Meksika tarzı çalan üç kişilik grup Conexión Divina’nın “Anestesia” (“Anesthesia”) adlı eserinde fırtına esiyor. “Anestezi”de Liz Trujillo, kendisini uyuşturmak zorunda kalacağı kadar güçlü bir özlemi söylüyor. İster karşı konulmaz bir tutku olsun, ister ayrılık sonrası pişmanlık olsun, çaresizlik elle tutulur düzeydedir. PARELES

“El Que”de (“He That”) Angelica Garcia, kendi kendine duyduğu şüpheyi istismar ederken “caydırıcı, enerjiyi tüketen, kontrol eden ve büyüleyen” içindeki bir şeytanla boğuşuyor. Titreyen bir elektronik darbe onun kırılganlığını vurguluyor; Kendisini gürleyen davullar ve koro şarkılarıyla savunuyor ve heyecan verici bir açmaz yaratıyor. PARELES

Arpçı Mary Lattimore, 2023 tarihli Goodbye, Hotel Arkada albümünde elektronik ve işlemeyi benimserken enstrümanının seçilmiş, rezonans tonlarını müziğinin merkezinde tuttu. “Parıldayan Göz Farı Uygulama Müziği”, birkaç tam tekrarla minimalist ve meditasyon niteliğindedir. Sürekli değişen melodik parçalarla taçlandırılan, yankılanan iki akorun yavaş değişiminde aslında parlıyor. PARELES