A Strokes haraç grubu, yeni Latin fandomu dalgasının bir parçası

yüzelli

New member
Bir Cuma gecesi, Santa Fe Springs Takas Buluşması, Kaliforniya’daki bu açık hava pazarında, bir dizi piknik masası ve yiyecek satıcılarının önünde büyük bir sahneye ev sahipliği yaptı.

Los Angeles-Orange County sınırındaki takas buluşmasında genellikle Metallica gibi Rock & Roll Hall of Fame üyelerini veya Jenni Rivera gibi Meksikalı-Amerikalı ikonları onurlandıran anma grupları yer alıyor. Ancak o Mart gecesi, Güney Kaliforniya’nın önde gelen Strokes haraç grubu Juicebox, 2000’li yılların başlarında Downtown New York City haline gelen şık rock’ın simgesi haline gelen grubu kutlamaya hazır, coşkulu, çok kuşaklı bir izleyici kitlesini bir araya getirmişti. Deri ceketler her yerdeydi.

Gösterinin derinliklerinde grup, Strokes’un 2013 tarihli Comedown Machine albümünden unutulmuş bir parça olan “50/50″yi çalarken, bir mosh pit başladı ve izleyicilere mekandan bir uyarı verilmesine neden oldu. Juicebox 47 single, albüm kesitleri ve üç sette B-side çaldıktan sonra sahneyi terk ederken, tezahüratlar bir tane daha istemeye başladı: “¡Otra! ¡Otra! “Otra!”

Grubun kurucusu ve davulcusu Jason Wise, Queens’li, kendini “Yahudi adam” olarak tanımlayan 38 yaşında bir kişi olmasına rağmen, Juicebox’ın üyeleri ve çektikleri seyirciler ağırlıklı olarak Latin kökenlidir. 2010 yılında Los Angeles’a taşındı ve Craigslist aracılığıyla tanıştığı, 2000’li yılların başındaki rock gruplarını kendisi kadar seven, çoğunluğu Latin kökenli müzisyenlerden oluşan bir gruba katıldı. Altı yıl önce Wise, şu anda solist Edgar Rene Espino, gitaristler George Campos ve Renzon Sanchez ve basçı Tony Perez’in (yakın zamanda John Leal’in yerini alan) yer aldığı Juicebox’ı kurdu. Genellikle ayda iki kez çalıyor ve Güney Kaliforniya’da konserler ayarlıyor.

Wise, The Strokes’u ergenlik çağında keşfetti ve o zamandan beri en sevdiği grup oldular. “Onlar bir birey olarak kim olduğumun büyük bir parçası ve hayran kitlesinin ve The Strokes sevgisinin diğer insanlara yayılmasına yardımcı olmaktan asla yorulmuyorum” dedi. “Bu grupta olmasaydım bu gösterilere giderdim.”

Strokes, rock müziği destekleme konusunda uzun bir geçmişe sahip olan Latin Amerika’da önemli bir grup olmaya devam ediyor. “Reptilia” grubu festival kalabalığının önünde çaldığında, stadyum büyüklüğünde futbol tezahüratlarıyla karşılanıyorlar.

2021 Nüfus Sayımında yanıt verenlerin yüzde 49,1’inin (veya 4,9 milyondan fazla kişinin) Hispanik/Latin olarak tanımlandığı Los Angeles County gibi bir yerin çok sayıda Latino Strokes ev sahipliği hayranına sahip olması şaşırtıcı değil.

Ancak Los Angeles gazetecisi ve yayıncısı Jeanette Diaz, kimlikleri ve ait oldukları kültür hakkında karmaşık duygulara sahip olabilen birinci nesil Amerikalı göçmen çocuklar arasında darbelerin özellikle güçlü olduğuna inanıyor. Diaz, grubun “istediği her şeyi yapması gerekiyordu ve bu kabul edildi ve birçok insan bunu bulmaya çalışıyor” dedi. “Birçok Latin kökenli çocuğun belki de bilinçsizce arzuladığı şey, kendi şartlarınıza uyma fikridir.”

Bazı Juicebox üyeleri Strokes’a kısmen temsile dayalı bir yakınlık hissettiklerini söylüyor. (Davulcu Fabrizio Moretti Brezilya’da doğdu ve gitarist Albert Hammond Jr.’ın annesi Arjantin’den.) “Fab’in resimlerini görüyorum ve bu adamla futbol oynadığımı düşünüyorum, tanıdığım birine benziyor” dedi Sanchez, Ataları yarısı Lübnan, yarısı El Salvador olan Juicebox gitaristi. “Ve Albert gibi büyük, kıvırcık saçlı bir adam benim kardeşimdir. Vuruşlarda kendimi tanıyabiliyorum.”

Bu hayran kitlesinin en bariz öncüsü, 1987’de dağılan ama bugün hala Meksikalı Amerikalılar arasında tutkulu bir takipçi kitlesine sahip olan duygusal ama uyumlu Manchester grubu Smiths’tir. 20 yılı aşkın süredir makalelerde, belgesellerde ve kitaplarda yer alan bu ilişki, aynı zamanda Jose Maldonado’nun liderliğini yaptığı ve genellikle “Meksikalı Morrissey” olarak anılan uzun süredir devam eden Sweet & Tender Hooligans’ın da aralarında bulunduğu haraç gruplarına da ilham kaynağı oldu.

Los Angeles’taki California Eyalet Üniversitesi’nde Chicana/o ve Latina/o Çalışmaları bölümünde doçent olan José G. Anguiano, bölgenin gotik, metal ve rockabilly dünyalarında benzer fenomenler gördüğünü söyledi. “İnsanlar uzaklaştıkça veya belirli alt kültürlerden veya müzik ortamlarından uzaklaştıkça, Los Angeles’ta Latin kökenlilerin yönetimi devraldığı görülüyor” dedi. “Gerçekten harika olan şey, dizginleri ellerine almaları, sadece hayran rolü açısından değil, aynı zamanda bu haraç gruplarına öncülük etmeleri ve kendi müziklerini üretmeleri. Bu alt kültürlere her şekilde tam olarak katılıyorlar.”

2022’de, gelecek vaat eden El Monte, California merkezli grup The Red Pears, Unquiet Live’ın YouTube kanalı için The Strokes’un “Automatic Stop” şarkısını coverladı. Videoda gitaristi ve vokalisti Henry Vargas, şarkının “Los Estrokes”tan olduğunu tanıttı. Red Pears, Strokes’la ilgilenen bu kadar çok Latin’i tanımalarını hiç garip bulmadı çünkü hepsi gruba Latin arkadaşları aracılığıyla geldi. Ancak onları bir araya getiren ve soundlarını şekillendiren şey, her grup üyesinin Strokes’a olan bireysel sevgisiydi.

Vargas bir röportajında ”Kasabamızda çok sayıda punk, ska ve metal grubu vardı” dedi. “Ayrılıp farklı şeyler deneyen tek kişi bizdik.”

Grubun solisti Espino, 2022’de Juicebox’a katılmadan önce altı yıl boyunca başka bir Strokes haraç grubunda yer aldı, ancak gerçek anlaşmayı hiçbir zaman canlı olarak görmedi. Kendisi her zaman, solisti Alex Turner’ın “I want to be the Strokes” sözleriyle bir albüm çıkardığı Arctic Monkeys’in daha büyük bir hayranı olduğunu söyledi.

Espino, “Şu anda onun hayatını yaşıyorum” dedi.

26 yaşındaki Sanchez, makyajla en çok ilgilenen Juicebox üyesi. Dar bir kravat ya da polo tişört giyiyor ve Hammond Jr. gibi neredeyse göğüs hizasında beyaz bir Fender Stratocaster çalıyor. 14 yaşındayken, bir grupta yer aldığı iki erkek kardeşi onu tanıştırdıktan sonra beyni Strokes tarafından uçuruldu. “Modern Çağ” şarkısına.

Ancak çok daha genç bir grup yakın zamanda Strokes’u Rick Rubin yapımı 2020 yapımı The New Abnormal ile kucakladı ve bu da TikTok’un hiti The Adults Are Talking’i ortaya çıkardı.

Mayıs ayı sonlarında bir cuma gecesi, Hollywood’un sıradan bir mahallesindeki bir bar olan Knucklehead’e kalabalık akın etti. Juicebox, 2000’li yılların başlarındaki indie ve alternatif müziğe adanmış bir kulüp gecesi olan Polar Primates for Room on Fire adlı Arctic Monkeys haraç grubuyla programdaydı. Strokes’un New York’taki Mercury Lounge gibi küçük mekanlarda performans sergilediği dönem, tarihlerinde önemli bir yer tutuyor, ancak gerçekte bu pek kısa ömürlü olmadı. Bunun gibi Juicebox şovları, geç doğmuş veya diğer tarafta doğmuş hayranların o anda kendilerini yeniden keşfetmelerine olanak tanıyor.

Birkaç gün önce yapılan bir telefon röportajında, Room on Fire DJ’i ve organizatör 29 yaşındaki Miguel Ponce, Strokes’u lise beyzbol takımındaki bir arkadaşından öğrendiğini ancak gerçekten anlaşıldığını anlaması biraz zaman aldığını açıkladı. “‘Ize of the World’ şarkısını duydum ve ne olduğunu bilmiyorum ama aniden bir kıvılcım gibi ateşlendi dostum” dedi. “Bunu nasıl yaptıklarını bilmiyordum, sanki denemiyorlarmış gibi geliyor ama gerçekten deniyorlar.”

Ponce, Room on Fire’ı Mart 2022’de başlattı ancak ilk bölümler geniş bir izleyici kitlesinin ilgisini çekmedi. Geçen Ocak ayında ilk kez Juicebox oynadıktan sonra parti gerçekten başladı. “Yapabileceklerimin gerçek potansiyelini görmeye başladım” dedi.

Pandemiden önce Ponce, Los Angeles şehir merkezinde yerel gösterilerin yer aldığı gösteriler ayarlamıştı. Strokes’un yarattığı etkiyi zaten biliyordu. “Çoğu bağımsız grup Julian Casablancas gibi giyinir” dedi. “Bu utanılacak bir şey değil.”