‘Alüminyum arzında sıkıntı olmaz’

Şahit

Global Mod
Global Mod
‘Alüminyum arzında sıkıntı olmaz’

DUYGU ERDOĞAN - Rekabetçi piyasa koşulları, küresel lojistik sorunlarına rağmen bölgeye yakınlığıyla öne çıkan Türkiye, alüminyum sanayisini de büyütmeye devam ediyor.Dünya genelinde alüminyum sektörünün en önemli üç fuarından biri olarak bilinen ve 3-5 Mart tarihleri arasında düzenlenecek ALUEXPO öncesinde Hannover - Messe Ankiros Fuarcılık Genel Müdürü İbrahim Anıl, Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği’nin (TALSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, TALSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Kayabaşı ve 10. Uluslararası Alüminyum Sempozyumu Yürütme Kurulu Başkanı Göksal Güngör’ün ev sahipliğinde basın toplantısı düzenlendi.

Dünyanın önemli biralüminyum üreticisi olan Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin sektöre etkilerini bir soru üzerine değerlendiren Ali Kibar, arz konusunda bir yaptırım beklemediklerini belirtti.Alüminyumda Avrupa ve ABD’nin önemli bir tedarik kaynağı olan Rusya’daki üretimin, bu bölgelerin ihtiyacının yüzde 40’ını sağladığını hatırlatan Kibar, Türkiye’nin ise ihtiyacının yüzde 55’ini Rusya’dan aldığını kaydetti. Ali Kibar, “Şu anda herhangi bir arzda veya tedarikte sıkıntılı bir süreç yaşanmayacağı kanaati var. Gerginliklerin mal bazına indirgenmesi birçok piyasadavolatiliteleri beraberinde getirebilir. Tüketiciye yüksek enflasyon olarak yansır. Hem arz tarafında, hem de tedarikte daha dengeli bir süreç yaşarız gibi geliyor. Türkiye'nin Rusya dışındaki diğer alternatifleri arasında Orta Doğu,Avustralya, Güney Amerika var” değerlendirmesini yaptı.

Rekor üretim

Alüminyum sektörü pandemi koşullarına rağmen 2020’de üretimini korudu ve 3 milyar dolar ihracat bariyerini aştı. 2021 yılında ise üretimde yüzde 42.7’lik artışla rekor bir kapanış gerçekleştirildi. 2021 yılı Ocak - Aralık dönemi toplam ihracat geliri yüzde 69.1 oranında artarak 5.1 milyar doları aştı. İhracattaki artışın en büyük bölümü AB’ye yapılan ihracattaki güçlü artıştan kaynaklandı. Alıntıdır.