Anıtsal yeteneklere sahip heykeltıraş Elizabeth de Cuevas 94 yaşında öldü

yüzelli

New member
Çelik ve bronzdan anıtsal kreasyonları ve 1980’lerde kamuoyuna çok duyurulan bir vasiyet tartışmasındaki rolüyle tanınan bir heykeltıraş olan Elizabeth de Cuevas, 19 Mart’ta Manhattan’daki evinde öldü. 94 yaşındaydı.

Ölümü kızı Deborah Carmichael tarafından doğrulandı.

Dört dilde akıcı zarif bir aristokrat olan Fransa doğumlu Bayan de Cuevas, Standard Oil ve Gilded Age kralı John D. Rockefeller’ın en sevdiği torunu olduğu söylenen Margaret Strong de Cuevas’ın kızıydı. Çocukken Avrupa’nın yükselen katedrallerinden ve saraylarından ilham alan sanatçı, daha sonra hayal gücünün dizginlerini serbest bıraktı, eski uygarlıklara, Hint mistisizmine ve yıldızlararası düşüncelere, genellikle büyük ölçekte yapılan coşkulu eserlerde başvurdu.

The East Hampton Star ile 1997’de yaptığı bir röportajda “Mısır’daki piramitler gibi etkilenmeyi seviyorum” dedi. “Bana neşe ve huzur veriyor. Ve büyülü, mitolojik olmasını seviyorum. Bir şey sizin bedeninizse, o sadece başka bir kişidir.”

Strong-Cuevas (ilk isim yok) profesyonel adı altında çalışarak, en çok büyük insan profilleri ve kafaları içeren heykelleriyle tanındı – bazıları totem benzeri, diğerleri oldukça soyut, yine de diğerleri Kübizm merceğinden kırılmış, yüzleri birden fazla açıdan gösteriyor. .

Art Times yayını için 2013 tarihli bir makale olan Düşünceler Üzerine Yaratılış’ta “Bana ilham veren nedir, temalarım nelerdir?” diye yazmıştı. “Fizik, ruhani fikirler ve yoga hakkında düşünmeyi seviyorum. Çift profillerimde kafaların altında yatan birliği göstermeye çalışıyorum. Negatif boşluklarımda maddenin ötesinde ruhu, maddi biçimden önce fikri gösteriyorum.”

Ona göre bu temel birlik, Dünya gezegeniyle sınırlı değildi: Bayan de Cuevas, çalışmalarında sık sık bunun ötesindeki dünyalara işaret etti. Birkaç önemli oyunda, ayırt edici yüzlerinde gözleri için çıkıntılı bir koni, yıldızları tarayan mecazi bir teleskop vardı.

Lana Jokel’in yönettiği çalışmaları hakkında 2021’de yayınlanan bir kısa filmde “UFO’lar ve uzaylılar fikri beni eğlendiriyor” dedi. “Temalarım, galaksiler gibi kozmik gerçeklik, ama aynı zamanda evrensel bilinç gibi ruhen kozmik.”

1980’lerde Bayan de Cuevas, genellikle Hamptons’ta olmak üzere galeri ve müzelerdeki sergileriyle eleştirel beğeni topladı ve burada stüdyosunu sürdürdü. Haber’tan Phyllis Braff, East Hampton, NY’deki Guild Hall’da 1985’te düzenlenen bir sergiyi düşünürken, onun 5 fit uzunluğundaki paslanmaz çelik başlık serisini övdü: “Etkileyici, huşu uyandıran ve törensel bir varlığa sahipler; büyük ve Büyük, Paskalya Adası’nın gizemli monolitlerini hatırlatıyor.

Bu on yıl, sanatıyla ilgisi olmayan haber medyasının ilgisini de çekti. 1985 yılında annelerinin ölümünden sonra, Bayan de Cuevas ve erkek kardeşi John, kendisinden yaklaşık 40 yaş küçük Şilili bir sosyetik olan anneleri Raymundo de Larrain’in mirasını bıraktıkları bir vasiyete itiraz etmek için bir dava açtılar. 1977’de evlendi. (Bayan de Cuevas’ın babası 1961’de öldü.)

Dominick Dunne, 1987’de Vanity Fair’de davayla ilgili bir makalesinde “Çocuklar, kalıntılarının nerede olduğunu bilmiyorlar,” diye ekledi, “Bildikleri şey, seksen yaşındaki annelerinin Raymundo de ile sekiz yıllık evliliği sırasında. Larrain, New York’ta bitişik şehir evleri, Paris’te bir apartman dairesi, Fransa’da bir kır evi, Toskana’da bir villa ve Palm Beach’te bir tatil evi de dahil olmak üzere devasa gayrimenkulleri, her şeyi bilmesine rağmen verildi veya satıldı. hayatından nefret etmek, herhangi bir eşyasından, hatta en önemsiz şeylerden bile ayrılmak.”

30 milyon dolar değerinde olduğuna inanılan bir servete sahip olan Bayan de Cuevas ve erkek kardeşi, Bay de Larrain’i “yaşlanan, fiziksel olarak hasta ve güvenen bir kadın üzerinde büyük bir dolandırıcılık yapmakla” suçladı.

Çocuklar sonunda mahkemeden ayrıldılar, annelerinin kalıntılarının gayrimenkulü ve nihai dinlenme yeri ile ilgili şartları kabul ettiler ve sadece 10 milyon doları bulan serveti annelerinin kocasıyla paylaştılar.

Deborah Carmichael bir telefon görüşmesinde “Özellikle annem olanlar hakkında konuşması gerektiğini hissetti” dedi. “Sonunda ahlaki zaferi kazandığını hissetti.”

Elizabeth de Cuevas, 22 Ocak 1929’da Paris yakınlarındaki Saint-Germain-en-Laye’de Bayan Strong de Cuevas ve Şilili bir bale impresario olan George de Cuevas’ın çocuğu olarak dünyaya geldi.

Çocukken, Bayan de Cuevas, ailesinin sanatçı Salvador Dalí ve opera şarkıcısı Maria Callas gibi sanatçıları ağırladığı Quai Voltaire’deki ailesinin Paris’teki dairesi de dahil olmak üzere Avrupa’nın harika mimarisinden etkilenmişti.

Kızının yıl içinde yayınlamayı umduğu, hayatıyla ilgili öykülerden oluşan Moments adlı kitabında, “Dairemizde, başımın çok yukarısında opera binası gibi kutuları olan büyük bir balo salonu vardı,” diye yazmıştı. “Odanın kendisi belki 30 fit yüksekliğindeydi.”

“5 yaşındayken hissettiğin duyguyu hayal et,” diye ekledi. “Bana büyüklük duygumu veren şeyin bu olduğunu düşünüyorum.”

II. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte aile New York’a taşındı ve burada annesi Manhattan’da East 68th Street’te bir şehir evi satın aldı. Ayrıca Palm Beach, Florida’da bir ev ve Bernardsville, NJ’de bir hafta sonu evi satın aldı.

Bayan de Cuevas kitabında 6 yaşındayken bir falcıyı ziyaret ettiğini anlatıyor: Falcı “avucuma baktı ve ‘Sanatçı olacaksın’ dedi. İnanmadım ama – keşke doğru olsaydı – ne kadar harika olduğunu düşündüm.”

Böyle bir kaderin gelişmesi biraz zaman aldı. 1948’de Vassar Koleji’nde iki yıl geçirdikten sonra, Fransız bir iş adamı olan Hubert Faure ile evlenmek için üniversiteden ayrıldı. Heykel eğitimi almak için New York Sanat Öğrencileri Birliği’ne kaydolmadan önce sonunda Sarah Lawrence Koleji’nden bir derece aldı.

Bayan de Cuevas, 1960 yılında evlendiği ve 1965’te boşandığı yazar Joel Carmichael ile olan evliliğinden, kızına ek olarak iki üvey çocuğu Isabel ve David Carmichael tarafından hayatta kaldı.

Heykel kariyeri kaderini kanıtlamış olsa da kolay olmadı. Sanat okulunun başlarında, Bayan de Cuevas taşla çalışırken gözünü korkuttu. 2013 tarihli denemesinde, akıl hocası ve eğitmeni heykeltıraş John Hovannes’in rehberliğinde 18 inçlik bir mermer bloktan bir Hint tanrısı oymaya çalıştığını hatırladı. o yüz.” Sonunda başardı.

“Burnumu biraz kırmış olsam da,” diye yazdı, “başarabildiğim bir başarıydı. Korkularımı kaybettim.”