Antik Yunan trajedileri bize keder hakkında neler öğretebilir?

yüzelli

New member
Yunanistan’da yazın sıcak olması beklenen bir şeydi ama yoğunluğu beni korkuttu. Nereye gidersem gideyim – Atina, Aegina, Delphi, Peloponnese – çimenler kurumuş, kırılgan, saman rengindeydi ve alev almaya hazır görünüyordu. Hava sıcak ve kuruydu. Akşam kutsal alanda rahatlama getirdi. Akustik açıdan ideal tiyatroda, açık havada, eşmerkezli taş banklarda oturduk. “Agamemnon” başladığında güneş yeni batmıştı. Gösteri, Ulrich Rasche yönetimindeki Münih Residenztheater topluluğu tarafından gerçekleştirildi. Bu “Agamemnon” modern Almanca olarak yüksek sesle, bağırarak söylendi ve başlangıçta şüpheleri olan tek kişi ben olamam. Sahneden hiç ayrılmayan dört müzisyenin seslendirdiği, İngilizce ve Yunanca üstyazılar ve tekno, heavy metal ve klasik minimalizm arasında bir yerde, bol perküsyonlu bir müzik notası vardı. Sahnenin kendisi gizli bir mekanizma üzerinde dönen bir daireydi. Belirli bir aktör bizim görüşümüze göre kalmak istiyorsa rotasyona karşı çıkmak zorundaydı. Sahne bazen hızını veya yönünü değiştirdi ama asla durmadı. Bu kısıtlamaların etkisi (bağırılan dil, motive edici müzik, sürekli hareket) içgüdüsel ve hipnotikti. Oyuncular, sürünen bacaklarının hareketleriyle senkronize veya uyumlu bir ritimle, öfkeli, yalvaran, kibirli, çılgınca repliklerini haykırıyorlardı. Şüphelerim ortadan kalktı.

Zaten savaşa, kedere, hapse ve cinsel şiddete katlanmış olan Cassandra, Agamemnon’un ve kendisinin yakında öldürüleceğine dair kehanetini haykırırken, bu kehanet, tüm kehanetleri gibi, inanılmamaya mahkumdu, bakışlarımı başka tarafa çevirdim. sahne. Sanki aksiyonu görmeseydim kaçınılmaz son gerçekleşmeyecekmiş gibiydi. Böylece bakışlarımı kısa bir süreliğine gökyüzüne, Argolis’in üzerinde artık görülebilen ışıltılı takımyıldızlara çevirdim.

Herkesin kendine göre sebepleri var. Oyunun sonuna doğru Clytemnestra, Agamemnon ve Cassandra’nın kanlı cesetlerinin bulunduğu siyah bir çarşafı görünür hale getirir. Sahne ışıklarında çıplak, tuhaf ve kör edici. Savaştan önce kızları Iphigenia’yı feda ettiği için Agamemnon’dan aldığı intikamın sevincini yaşıyor. Daha sonra sevgilisi ve suç ortağı Aegisthus da çıplak olarak ortaya çıkar. Agamemnon’un babası Atreus’un kendi çocuklarını yedirdiği babası Thyestes’e duyduğu kırgınlığı anlatır. Ancak Clytemnestra ve Aegisthus da zevk ve güç uğruna Agamemnon’u öldürdü. Onlar hoş insanlar değiller. Ted Hughes’un eserin güçlü tercümesinde koro şöyle diyor:

Doğru ve yanlış nerede
Bu kabusta mı?
Her biri diğerinin ruhu olur.
Herkes çılgına döndü
Birbirlerinin akıllarından.
Bunu kim açıklayabilir?