Bağışın iptali mümkün mü ?

Gece

New member
Bağışın İptali Mümkün mü? Gönül İşi mi, Geri Alınabilir Yatırım mı?

Selam sevgili forum ahalisi,

Bugün biraz hem ciddi hem de kahkahalık bir konuya el atmak istiyorum: “Bağışın iptali mümkün mü?”

Hani şu gönül ferahlığıyla yapılan ama sonradan “acaba çok mu ferah davrandım?” dedirten bağışlar var ya… işte onlardan bahsediyorum.

Düşünün: bir arkadaşınıza, sevgilinize, hatta bir vakfa bir şey bağışlıyorsunuz. Sonra işler değişiyor. Kalp kırılıyor, fikir değişiyor, ya da sadece o bağışı yaparken “romantik gaz”a gelmiş olduğunuzu fark ediyorsunuz. Peki o noktada geri dönüş var mı? Hukuken, duygusal olarak, ya da en azından “vicdanen”?

Hadi bakalım, kahveleri alın, biraz gülelim, biraz da düşünelim.

---

Bağış Nedir, Ne Değildir?

Önce şu temel konuyu bir netleştirelim.

Bağış, Türk Medeni Kanunu’na göre bir “karşılıksız kazandırma” işlemidir. Yani siz birine ya da kuruma bir mal veya hakkı veriyorsunuz ama karşılığında hiçbir şey beklemiyorsunuz. (Teoride...)

Ama gel gelelim, forum ahalisi olarak hepimiz biliyoruz ki, “karşılıksız” kelimesi bazen “karşılığı sadece sevgi olan” anlamına geliyor.

Yani bazen “al canım bu arabayı, seninle bir ömür olsun” derken aslında demek istiyoruz ki:

“Bu arabayı veriyorum ama sen de beni yarı yolda bırakma!”

İşte tam bu noktada işler karışıyor.

---

Bağışın İptali Mümkün mü? (Hukuken Evet Ama...)

Hukuk diyor ki: “Bağış geri alınabilir, ama öyle her akşamki pişmanlık krizinde değil.”

Yani öyle “Ahmet bana mesaj atmadı, bağışladığım televizyonu geri istiyorum” demekle olmuyor.

Medeni Kanun’a göre bağış, şu durumlarda iptal edilebilir:

1. Bağış yapılan kişi bağışçıyı öldürmeye, yaralamaya kalkışmışsa (umarım böyle bir durum yaşamazsınız 🤦‍♂️).

2. Bağış yapılan kişi bağışçıya veya yakınlarına karşı ağır bir nankörlük etmişse.

3. Bağış yapılırken bağışçının iradesi sakatlanmışsa (örneğin kandırılmış, tehdit edilmiş veya ciddi hataya düşürülmüşse).

Yani kısacası, “nankörlük varsa iptal var.”

Ama tabii, “nankörlük” kavramı da geniş.

Erkek bakış açısına göre:

> “Ben ona tablet aldım, hâlâ maillerime cevap vermiyor. Bu nankörlük değil de nedir?”

Kadın bakış açısına göre ise:

> “Ben ona gönlümü verdim, o hâlâ konum kapatıyor. Bu duygusal bağışı iptal ediyorum.”

---

Erkeklerin Stratejik Yaklaşımı: “Plan B Var mı?”

Erkek forumdaşlarımız genelde bu tür konularda stratejik davranıyor.

Bir şey bağışlamadan önce “geri dönüş politikası”nı kafasında kuruyor.

Yani, “Bu bağışı yapıyorum ama noter huzurunda değilse, hala şansım var!” diye düşünüyor.

Bazıları işi daha da ileri götürüp bağışı “yatırım” gibi görüyor:

> “Ben o bilgisayarı hediye ettim ama sonuçta o da ortak hayat projemize katkıydı.”

Bazı erkeklerse “hukuki kalkan” moduna geçiyor:

> “Benim WhatsApp mesajımda ‘bağışlıyorum’ demedim, sadece ‘senin olsun’ dedim. Bu bağış değil, geçici tahsis.”

Bu stratejik zeka, duygusal riskleri minimize etse de çoğu zaman ters teper. Çünkü karşı taraf genelde bu yaklaşımı sezdiği anda bağış değil, “ilişkisel yatırım” kokusu alır. Ve inanın, o zaman ne Medeni Kanun ne strateji işe yarar.

---

Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Gönül Bağı Bozulursa Ne Olur?”

Kadın forumdaşlar ise olaya daha duygusal ve ilişkisel bakıyor.

Onlar için bağış çoğu zaman “birine değer verdiğini göstermek”tir.

Ama iş bozulduğunda, bir iç ses başlar:

> “Ben o bağışı yaparken saf duygularla hareket ettim ama o bunu hak etmedi…”

Kadınlar genelde bağışın iptaliyle uğraşmıyor, çünkü “o bağışı geri almak” bir çeşit “kendini inkâr” gibi geliyor.

Ama yine de içlerinde sessiz bir hesaplaşma yaşanıyor:

“Tamam arabayı geri istemiyorum ama o arabanın koltuğundaki kahkahalarımı da bırakamam.”

Yani bağışın maddi kısmı değil, duygusal kısmı asıl mesele.

Kadınlar, “geri alınamayacak bağış kalpte yapılan bağıştır” diye düşünürken, erkekler “geri alınamayacak bağış, noter onaylı olandır” diyor.

---

Forumun Altın Sorusu: “Gönülden Verilen Şey Geri Alınır mı?”

Burada biraz felsefi düşünelim.

Hukuk “bazen evet” diyor, kalp ise genelde “hayır” diyor.

Çünkü gönülden verilen bir şey, o anda sizden çıkmıştır artık.

Ama dürüst olalım, bazı durumlarda insan içinden “Keşke o bağışı krediyle yapmasaydım” diye geçirmiyor değil.

Özellikle “ilişki bağışı” yapıp da karşılık bulamayınca...

O zaman insanın aklına hemen şu gelir:

> “Acaba ruhsal bağış iptali diye bir şey var mı?”

---

Peki Forumdaşlar, Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Şimdi top sizde sevgili forum ahalisi:

- Sizce bağışın iptali sadece hukuki bir mesele midir, yoksa vicdani bir mesele mi?

- Birine duygusal olarak “ben sana her şeyimi veririm” dediğinizde, işler bozulduğunda o “her şey” geri alınabilir mi?

- Ya da en basitinden, sevgiliye verdiğiniz o pahalı saat… “nankörlük” kriterini karşılıyorsa, geri istemek ayıp mı, hak mı?

---

Sonuç: Gönül Geri Alınmaz Ama Noter Her Şeye Kadirdir

Bağışın iptali hukuken mümkün, duygusal olarak zor, mizahi olaraksa her zaman eğlenceli bir tartışmadır.

Erkeklerin stratejik “B planı”na, kadınların empatik “kalp planı”na baktığımızda, aslında herkesin kendine göre bir savunma mekanizması var.

Ama şu kesin:

Bağış, gönülden yapıldığında anlamlıdır.

İptali gerektiğinde ise, en azından güzel bir hikâyeye dönüşmelidir.

Yani dostlar, bağışın iptali mümkündür — ama kalpten yapılanların değil, hesap ekstresinden yapılanların.

Şimdi söyleyin bakalım: sizce “gönül bağışı”nın iptal şartları neler olmalı? 😄