Bariton Andrè Schuen, Salzburg Festivali’nde sahne alıyor

yüzelli

New member
Kalkınan genç bir İtalyan bariton olan Andrè Schuen, performanslarına doğuştan gelen bir müzikalite getiriyor. Avusturya sınırındaki dağlık bölge olan Güney Tirol’de küçük bir köy olan La Val’de doğan Schuen, üç dil konuşarak büyüdü: Ladin, İtalyanca ve Almanca.

Bu yaz 38 yaşındaki Schuen, Salzburg Festivali’nin 27 Temmuz’dan 28 Ağustos’a kadar sürecek olan Mozart’ın yeni yapımı “Le Nozze di Figaro”da Kont Almaviva’yı canlandırıyor. Haziran sonundaki provalar sırasında, bir video görüşmesinde geçmişinden ve yaklaşan performansından bahsetti. Almancadan tercüme edilen aşağıdaki konuşma düzenlenmiş ve kısaltılmıştır.

Uzak bir bölgeden geliyorlar ve kültürel ve dilsel bir azınlık olan Ladinlerin bir parçasılar. Bu arka plan müzik eğitiminizi nasıl etkiledi?

Çocukluğundan beri müzik her zaman en önemli şeydi. Müzik sevgisini babasından alan babamın durumu da buydu.

Benim geldiğim yerde 100 yıl önce insanların çok fakir olduğunu hatırlamalısınız. Turizmden önce, hepsi tarlalarından ve ineklerinden geçinen çiftçilerdi.

Büyükbabam, babamın bize miras bıraktığı küçük bir enstrüman koleksiyonu aldı. Yani babam akordeon ve klarnet, iki kız kardeşim keman ve ben çello ile pek çok türkü de dahil olmak üzere müzik dinleyerek büyüdük.

Ayrıca ailece birlikte müzik yaptık ve Ladin ulusal destanımıza ve Fanes Krallığı efsanesine dayanan bir program oluşturduk. Daha sonra bir gruptaydım ve punk şarkıları dahil her şeyi yorumladım.

Schubert’i odanda yalnız duymadın.

Hiç de bile! Ama tam tersine. Mesela 13 yaşımdayken futbol benim için her şey demekti. Ben bir takımdaydım. Ailem beni müzikal bir yöne zorlamadı. Marangoz olmak istediğimi söyleseydim, marangoz olurdum.

Çello çalmaya ne zaman başladınız?

7 yaşımdayken 12 yıl çello çalıştım. Şarkı söylemeyi sevdiğimi biliyordum ama klasik şarkı söylemek asla aklımın ucundan bile geçmezdi. Kız kardeşlerimden biri bana şöyle dedi: “İyi şarkı söylüyorsun. Neden denemiyorsun?”

Bu yüzden Mozarteum’da şarkı söylemek için seçmelere katıldım [University] Salzburg’da. İşte böyle oldu. Hiç düşünmeden, her şey oldukça uyumlu bir şekilde yerine oturdu.

Şarkı söylemek sana çello çalmanın vermediği neyi veriyor?

Bence bunun biraz da enstrüman olmakla, bir şeyi alıp üzerinde pratik yapmak zorunda olmamakla ilgisi var. Ve tabii ki ek metin öğesi var. Opera sanatçısı olmanın daha fazla parametresi olduğunu düşünüyorum. Bu sadece şarkı söylemekle ilgili değil.

Bu yaz Figaro’da Kont olarak görüneceksiniz. Başlık karakterini de birçok kez söylediniz. Bu operada hem yukarıda hem de aşağıda olmak nasıl bir şey?

Şahsen sayımı söylemeyi tercih ederim. Tam olarak olumlu bir karakter değil ama onu ilginç yapan da bu. Figaro’dan daha fazla katmanı var. Nazik, baştan çıkarıcı bir yanı var ama aynı zamanda agresif veya çabuk sinirlenebilir ve duygular arasında hızla geçiş yapmanız gerekir.

En son Barrie Kosky’nin Viyana yapımı Figaro’nun beğenilen, komik bir şekilde zekice yapımında Kont’u seslendirdiniz. Salzburg’daki yönetmen Martin Kusej bize “Figaro”nun başka bir yüzünü gösterecek mi?

Kesin. [Kusej] parçayı amaçlandığı gibi çoğaltmak istemiyor [Mozart’s] Zaman. Bugün hala bizi ilgilendiren veya bizi ilgilendiren ilgili bir şeyi vurgulamaya çalışıyor. Ama bunun için komedi ile uğraştığını sanmıyorum.

Geçenlerde “Tannhäuser”de ilk Wolfram şarkınızı söylediniz. Böylesine zor bir Wagner rolünü oynamak nasıldı?

Duygulandım. Diğer Wagner rollerine gelince, sesimin beni başka nereye götüreceğini göreceğiz. Ama Mozart muhtemelen sonuna kadar repertuarımın ayrılmaz bir parçası olarak kalacak. Kont rolünden vazgeçmek istemiyorum çünkü bu 60 yaşında bile oynayabileceğiniz bir rol.