Bir Amerikan marangozu Japonya'da başarı bulur

OgreMan

Global Mod
Global Mod
Bu makale, el yapımı nesnelerin huşu için taslak hazırlamak için özel bölümümüzün bir parçasıdır.

42 yaşındaki Jon Stollenmeyer, Ohio'da büyüdü ve Cincinnati Üniversitesi'nde mimarlık okudu. 2005 yılında Tadao Ando ve Kengo Kuma gibi modern mimarların çalışmalarını görme fikriyle Japonya'da bir sınıf arkadaşını ziyaret etti. Kısa süre sonra ülkedeki antik tapınaklara, çiftlik evlerine ve çay evlerine rastladığında ve Japon ahşap mimarisine aşık oldu.

2009 yılında, Bay Stollenmeyer, Sukiya Zukuri veya Teouse mimarisindeki çalışmasıyla onu ilk ve tek Amerikan karpen öğretmeni olarak kaydetmesi için tanınan saygın şirket Nakamura Sotji Komuten'i ikna etti. Şirketin portföyü, Pocantico Hills, NY'daki Nelson Rockefeller'in mülkü için gözyaşları veya çay evleri içeriyor. Kaliforniya, San Marino'daki Huntington Kütüphanesi ve Bahçeleri; Ve Japonya, Ise'deki ünlü Shinto Tapınak Kompleksi.

Sukiya marangozluğu malzemeleri doğal koşullarında tercih eder ve kesilmemiş taş, dünyevi duvarlar, kabuk kaplı ağaç gövdeleri ve kağıt kalkanlar arasında karmaşık bir etkileşimi teşvik eder. Frank Lloyd Wright gibi Batılı mimarların çalışmalarından bahsetmemek için sarayların, tapınakların ve geleneksel konutların tasarımını etkiledi.

Bugün Bay Stollenmeyer Partner SomaKoshaBu ay Japonya, Okuma, yurtdışındaki Japon marangozluk tekniklerinden ziyaretçilere öğretmek için bir okul açan bir marangoz atölyesi. 6 yaşındaki oğlu ile Okaya'da kendisini restore ettiği 110 yaşındaki bir evde yaşıyor.

Bir röportajda, Bay Stollenmeyer, Japon ahşap işlerinin ada dünyasında bulmak ve kavramak için gereken anıtsal çaba hakkında konuştu. Aşağıdaki konuşma, Gürcistan'daki aileyi ziyaret ettikten sonra Japonya'ya dönerken ve Kaliforniya'daki bir müşteri olan Honolulu'da kişisel olarak gerçekleşti. Düzenlendi ve yoğunlaştırıldı.

Bir Amerikalı nasıl Japon tarzında marangoz olur?

2007'de Amerika'da Japon marangozlarını aradım, ancak etrafta dolaşmak için yeterli iş yoktu. Kuzey Kaliforniya'da Kyoto'da bir tapınak marangozu olarak eğitilen ahşap bir işçi olan Len Brackett, “Sadece Japonya'ya git” dedi. Bu yüzden bir Japonca dil okuluna kayıt oldum, vizemi aldım ve oraya gittim.

Zen hikayelerinde, hırslı insanlar sürekli olarak reddedilir. Keşiş olmak isteyen hedefe gidiyorsun ve sana sebze atıyorlar. Her gün geri dönüp paketleniyorsunuz ve sonra yaklaşık altı gün sonra. Daha da ileri gidecek kadar çılgınsanız, kapıya gömülü olabilirsiniz. Bir noktada bir Zen tapınağında yaşadım. Japonya'ya gelmeden önce bildiğim standart buydu. Bence bu işleri kolaylaştırdı.

Giriş noktanız neydi?

Tanıştığım bir çay ustası beni bana Kyoto ve Knock'taki bu marangozun arka kapısına gitmem gerektiğini söyleyen biriyle tanıştırdı. Beni tanımadığı için doğrudan bir tanıtım yapmak istemedi.

Kimse kapıyı cevaplamadı. Bu yüzden yakındaki tek insanın iki yaşlı adam olduğu büyük bir dükkana gittim. Samurayların dizlerinin üzerinde küçük küçük koltuklarda dizlerinin üstünde oturduğu, ayaklarının zeminde düz ve mükemmel bir şekilde sırt olduğu bu Kurosawa filmlerini hiç izlediniz mi? Bu iki çocuk bu şöminenin her iki tarafında oturdu ve bana baktı. Diyorum ki: “Merhaba, burada biri mi? Affetme? Üzgünüm “ama hiçbir şey söylemiyorlar. Hareket etmiyorlar. Buda heykelleri gibiydi.

Basit Japonca ile dedim ki: “Saçma olan bu yerin kafasına vurmak istiyorum”. Beni görmezden gelmeye devam ettiler.

Sonunda bir hafta boyunca her gün geri döndüm. Bir noktada geri döndüm ve aniden yer meşguldü, sanki bütün bir köy savaştan dönmüş gibi. “Burada ne yapıyorsun?” Bana soruldu. “Yoldasın.”

Sonunda yönetmenle tanışmama izin verildi. Ne istediğimi sordu ve elimden geldiğince açıkladım. “Şey, bunu durdurmanın bir yolu yok,” dedi. Sonra bana Kengaku'ya “izleyerek çalışma” yapabileceğimi söyledi. Bir şansım vardı.

Önümüzdeki dokuz ya da on ay boyunca her gün atölyeye gittim ve bağırdım çünkü kimse orada olma iznim olduğunu bilmiyordu.

Gidip toprakları süpürürdüm. Ve insanlar şöyle derdi: “Buradan çıkın; Ne yapıyorsun?

Bazen uzaktan oturdum ve ilginç şeyler üzerinde çalışan insanları izledim ve sadece kaybediyorlar. Hayal edebileceğiniz akla gelebilecek her şekilde atıldım. Ama bazı insanlar arkadaş canlısıydı ve bu reddetmelerin ardından beni çekti.

Sonunda şantiyelerde olmama izin verildi ve sonra kırıldığımı biliyordum. İşi berbat etmediğim veya müşteriye hakaret etmediğim gerçeğine aşina oldum. Dayanılmaz çok katlanılabilirden gittim.

Ayrıca doğru insanlara doğru soruları sordum. Bazıları marangozlar, diğerleri kültür, diğerleri ise hayatta olmanın ne anlama geldiğiyle ilgili idi. Neyin uygun olduğunu bulmak zordu ve birçok hata yaptım. Çünkü 50.000 ABD Doları değerinde bir tahta parçası planlıyorsanız, aptal bir yabancının sorularını cevaplamanın zamanı olmadığını biliyorsunuz.

Vizemde sadece birkaç ay daha dedim ki: “İş bulamadığımda Japonya'dan ayrılmam ve Japonya'dan ayrılmak istemiyorum. Bunu öğrenmek istiyorum. “

Ve şirketin sahibi: “Tamam, yarın başla.”

Onların değerli bir ek olduklarını açıkça belirtti?

Daha sonra şirket üzerindeki etkileri anladığımı gösteren geleneksel Japon marangozları hakkında gözlemler yaptığımı öğrendim. Kafa borusu etkilendi ve gizlice beni patrona yaşadı.

Resmi olarak istihdam edilir olmaz ne tür bir iş yaptınız?

Ise şehrindeki büyük tapınaktaki çay evinin onarımının bir parçası olmalıydım. Bu bina kompleksinde, her 20 yılda bir parçalanır ve yeniden inşa edilir, ancak çayevi sonsuzluk için kalır.

Ve daha sonra?

Üç yıllık eğitim sözleşmem sona erdikten sonra, Okayama'da bir marangoz Kohei Yamamoto'ya yardım etmeye davet edildim. İshibitatGönderiyi doğrudan temel görevi gören taşlara yerleştiren bir bina stili. Patronum bana başka bir yerden daha fazla zanaat “çalmamı” ve geri getirmem gerektiğini söyledi.

Bu deneyim nasıldı?

İlk başta paramız yoktu, insan veya makinemiz yoktu. Kare olan ve bir şantiyeye taşınması gereken 50 yuvarlak protokolümüz olurdu. Ama kereste fabrikalarımız veya vinçlerimiz yoktu; Eski okul teknikleriyle büyük 20 metrelik protokolleri hareket ettiriyoruz ve sonra bir balta ile vuruyoruz

Neden bir okul açıyorsun ve Kohei Yamamoto?

Hassasiyetle ilgili. Dünyanın her yerinde gördüğüm modern mimariyi seviyorum, ancak zanaatkârların daha fazla gelenek getirmesi daha da iyi olabilir. Modern mimarlar, zanaatkar değiller. Bir bakıma, zanaata karşı çok hassaslar, ancak ne kadar iyi olabileceğini bilmiyorlar ya da daha iyi ahşap ve duvar isteyecekler. Ve bunu öğretebiliriz.