Bir günlük iş neden sanatçı başarısızlığının bir işareti olarak görülüyor?

yüzelli

New member
1996 yapımı Basquiat filminde, parıldayan genç ressamın (Jeffrey Wright’ın canlandırdığı) bir galeride tamirci işi yaptığı bir sahne var. Bir elektrikçi olarak küçük bir rolü olan Willem Dafoe, bir merdivenden aşağı iner ve ölümsüz cümleyi söyler: “Biliyorsun, ben de bir sanatçıyım.” İşte mitin iki yüzü: ticari başarının lekelemediği meçhul şehit. ; ve her şeye sahip olmaktan kendini alamayan dizginlenemeyen dahi.

Gerçekte, çoğu sanatçının, hatta en büyüğünün bile yan işleri vardır. 1950’lerin sonlarında ve 1960’ların başlarında, MoMA personelinin büyük hedefleri vardı. Ressamlar Robert Ryman ve Robert Mangold bekçi, küratör ve eleştirmen Lucy Lippard müze kütüphanesinde bir sayfa, minimalist Sol LeWitt masa başında ve heykeltıraş Dan Flavin asansördeydi. (Ünlü seramikçi Toshiko Takaezu’nun insan kaynakları memuru ve kız kardeşi Miriam Takaezu, sanatçıları işe alma görevini üstlenmiş gibi görünüyor.)

Bu MoMA kohortunun çalışmaları, Austin, Teksas’taki Blanton Sanat Müzesi’nde 38 sanatçının bir grup sergisi olan Day Jobs’u tanıtıyor. Sergi, sanat eseri ve emek arasındaki kibar ayrımı ortadan kaldırıyor. Her sanatçının ışıkları açık tutmak için yaptıklarını duvar etiketlerini duvar etiketleriyle adlandırmakla kalmaz, aynı zamanda sanatçıların günlük rutinlerinden nasıl teknikler, temalar ve hatta ilham aldıklarını gösterir.

Başka bir deyişle: gösteri, başyapıtların kendiliğinden yaratılması fikrini çürütüyor. Ne münasebet. Büyük sanatçıların dünyaya ihtiyacı var, belki de dünyanın onlara ihtiyacı olduğundan daha fazla. Küratör Veronica Roberts, “Sıradan anların yaratıcı keşfi ve yönlendirmeyi nasıl şekillendirebileceğini gözden kaçırdığımızı düşünüyorum” dedi. Frank Stella 1958’de New York’a taşındığında evleri boyadı. 1959’da erken gelişmiş MoMA çıkışını yaptı: bir boya fırçası genişliğinde siyah emaye şeritlerle kaplı tuvaller. Roberts, “Sanatçıların bu rafine alemde yaşadıklarını düşünürsek, kendimize ve onlara kötülük etmiş oluyoruz” dedi.

Kişisel asistan, bebek bakıcısı, bahçıvan ve “köpek sistemi” yöneticisinin birleşiminden oluşan bir “sanat dünyası ailesinden” yakın zamanda yayınlanan “Şimdiye Kadarki En Kötü İş”in yılda 100.000 dolardan daha az bir fiyata bulunmasının nedeni bu olabilir. insanların sinirlerini bozan bağımlılık. Bu, terimlerden çok (maalesef yeterince sık), gönderinin sert tonu bile değildi – ama arkasında, geri kalanımızı tutan asık suratlı yerçekiminden kaçmak isteyen bir sanatçı olduğu gerçeği: dünya olmadan bir sanatçı ol.

Sanatçıların para için çalıştığını kabul etmek neden bu kadar zor? Sanat dünyası, prekarya ile burjuvaziyi birbirine yaklaştırıyor ki bu kesinlikle küskünlük uyandırabilir. Ama bundan daha fazlası var.Basquiat/Elektrikçi dualizminde, gerçek yeteneğin ödüllendirildiğine, oysa yaşamak için ampul değiştirenlerin o kadar iyi olmadığına inanıyoruz. Sanatsal meritokrasi mitinde, bir günlük iş başarısızlığın işaretidir.

Diğer sanatçılardan da baskı geliyor. Day Jobs’ta bir video sanatçısı olan Virginia L. Montgomery, Yale’deki (daha ayrıcalıklı) sınıf arkadaşlarından birinin, çalıştığı için ona satılmış olduğunu söylediğini söyledi. Sergide yer alan Howardena Pindell, soyut, noktacı kolaj tarzını geliştirirken on yılı aşkın bir süre MoMA’da küratör olarak yükseldi. (İki ayrı özgeçmişi vardı.) Pindell yanlış yönlendirilmiş meslektaşlarının kapı için onu suçladığını hatırlıyor. “Afrikalı-Amerikalı bir sanatçı beni toplum içinde taciz etti ve üzeri örtülü tehditlerle evimi aradı” dedi ve “MoMA’nın onun işini teslim almamasının sebebinin ben olduğumu söyledi.”

California Santa Barbara Üniversitesi’nde sosyoloji profesörü yardımcısı ve yaratıcılık ve sanat dünyası üzerine bir kitabın yazarı olan Hannah Wohl, “Sanatçıların günlük işleriyle bu kararsız ilişkiye sahipler” dedi. Gündüz İşleri, galeri satışının ziyafet veya açlık döngüleri sırasında istikrar sağlar. Aynı zamanda “asıl işinizden vazgeçme ihtimaliniz bir ilerleme işaretidir”.

Yine de, o kadar basit değil. Bir iş aynı zamanda belirli bir gerçekçiliğin de sinyalini verir. Wohl, “YMCA’da öğretmenlik yaparken bir sanatçıyı temsil etmekle övünen bir galeri sahibini düşünüyorum” dedi. “Ya da bir zamanlar sanat tüccarı olan bu sanatçıyı galerisinde nasıl temsil etmeye başladığını anlatan başka bir satıcı.”

“Herkes gibi,” dedi Wohl, “sanatçılar da başarılarının hak edilmiş gibi görünmesini istiyor. Varlıklı aileleri ve aile bağlantıları olan sanatçıların genellikle bu faydaları hafife aldıklarını gördüm. Bunu yapmanın bir yolu, günlük bir işe sahip olmak ve ihtiyaç duydukları bir şeymiş gibi davranmaktır. Bir bakıma, bir işe ihtiyaç duymamak, bir işe sahip olmaktan daha utanç verici.”

All Day Jobs sanatçılarının o zamanlar konserlerine ihtiyaçları vardı. Blanton’da Güneş Kralı XIV. (MoMA üyeliklerini de sattı.) Andy Warhol bile ayakkabı reklamları çizmeye başladı.

Ama belki de amaç bırakmak değildir. Day Jobs’ta hala kendi işlerine sahip olan iki sanatçıdan biri olan Montgomery, “Günlük bir işe sahip olduğum için minnettarım,” dedi. “Sürekli kendimi ve kendi ihtiyaçlarımı düşünüyor olsaydım, biraz delirirdim.” Montgomery, kurumsal beyin fırtınası oturumlarını ve TED Konuşmalarını gerçek zamanlı olarak ikonlara dönüştüren bir grafik sunucusu olarak çalışıyor. Videoları ayrıca, at kuyruğundan çıkan bir ay güvesi gibi, dönüşen ve empatik görüntülerle dolu. 2005’ten beri avukat olan Ragen Moss, hukuk diliyle yazılmış cismani, camsı, koza benzeri formları şekillendiriyor. Kariyeri nedeniyle bana, “Kendimi büyük sorular sorma yetkisine sahip hissediyorum: yasa nerede başladı? Bu ne için? Kime hizmet ediyor?”

Hem Moss’a hem de Montgomery’ye yapabilselerdi istifa edip etmeyeceklerini sordum. Kimse evet demedi. İşleri, sanatlarını deneyime dayandırır. Her ikisi de farklı insan türlerine maruz kalmanın değerinden bahsetti – bu nokta “Günlük İşler”de “Bakım Çalışanları” ve “Hizmet Sektörü” gibi alt başlıklar altında ortaya çıkıyor. Violette Bule’nin kırmızı, beyaz ve mavi tabaklar ve Yıldızlar ve Çizgiler içeren bir tepsi taşıyan bir bulaşık makinesinin diptikli fotoğrafı olan “Dream America”, August Sander’in şişman, yüklü bir duvarcının ünlü portresini anımsatıyor. Bule’nin restoran işi, göçmenlik hakkında daha soyut tartışmaların altında yatan sebat ve sömürü hakkında samimi bilgisini beraberinde getirdi. Sanat daha güçlü: daha az güncel, daha sürdürülebilir.

İçeriden erişim de eleştiriyi artırabilir. Kısa ve öz feminist sloganları ve selfie mıknatıslarına dönüşen cesur grafikleriyle tanınan Barbara Kruger, dergiler tasarladı ve düzenledi.

Ve hevesli bir Detroit sanatçısı olan Matthew Angelo Harrison, 3 boyutlu yazıcılar ve CNC yönlendiriciler kullanarak Ford için prototipler modelledi, ardından bu teknolojiyi yağmalanmış eserlerin kil kopyalarını basmak için uyarladı. Harrison, Blanton’da bir araba farının yanında, her ikisi de reçine kaplı, endüstri ve emperyalizmin yakıcı bir karışımı içinde ‘bulunmuş’ bir Batı Afrika heykeliyle katkıda bulunuyor.

Roberts’ın serginin küratörü olarak kabul ettiği gibi, iki geniş genel sanatçı görünümü kategorisini atlattı: diğer sanatçılara ders vermek ve onlara yardım etmek. Manuel Rodríguez-Delgado’nun iklim korumalı bir defter ve özel nakliye kasaları içeren bir çalışması, hazırlık çalışmalarının hantal kategorisinden bir görünüm alıyor ve Sol LeWitt’in talimatlarına göre yaptığı “Duvar Çizimi # 48” duvar etiketi, çizen kişilerin adlarını veriyor. BT. Day Jobs şovunun geri kalanını kim astı? Bittiğinde kim saklayacak? Bu kutuyu açmak için birden fazla sergi gerekirdi.

Sanat dünyasının arka odalarına odaklanan eski bir dergi ve bir Instagram hesabı olan Art Handler dergisinin 115.000 takipçisi, böyle bir hesaplaşmaya ihtiyaç duyduğunu açıkça gösteriyor. New York’taki The Kitchen’da sergilenen bir sanat tüccarı ve sanatçı olan Clynton Lowry, projeye 2015 yılında başladı. Lowry, “Sanatçıların bu işleri sadece bir yan uğraş olarak değil, aynı zamanda bir şey olarak tanımladıklarını duymak ilgimi çekiyordu” dedi. hayatının ve sanatsal düşüncesinin içine yerleştirilmiştir.”

Sendika hareketleri manşetlere konu olsa da, Art Handler’ın işi bu mesleğin kültüre özel bakış açısını savunmak ve temsil etmektir. Lowry, sanat dünyasının küratör-satıcı-yazar veya sanatçı-eğitimci gibi belirli çoklu tireleri övdüğüne dikkat çekiyor. Ancak bu nüfuz “sonuçta bu rollere taşınmıyor.”

Bir kutudaki kendi lattemin üzerindeki etiket, işimi bırakabileceğim kadar ilham verici olduğunu söylüyor. Bir sanat okulunun metro reklamı bana, yaptığım işi seviyorsam, bunun iş olmadığını söylüyor. Tüketim toplumunun semiyotik manzarası, gerçekte yalnızca yaratıcılığınızı baltalayan işler oldukları halde, konserlerin sanat formları olduğunu varsaymamıza neden oluyor. Elbette toplum, gerçek bir sanatçı olmak istiyorsan her zaman acı çekebileceğini ve aç kalabileceğini söylüyor. Bu açıdan bakıldığında, sanat eserleri ile gündelik işler arasındaki iç içe ama farklı ilişki, fark edilmesi ve korunması gereken bir şeydir: “Biliyorsun, ben de bir sanatçıyım” demekten utanılacak bir şey yok ve “Biliyorsun, ben de bir sanatçıyım” demekten utanılacak bir şey yok. , Ben de bir sanat tüccarıyım.” Harika bir sanatçı olmak için fakir olmanıza gerek yok. Dünyada yaşamak zorundasın.

günlük işler

23 Temmuz’a kadar: Blanton Sanat Müzesi, 200 E. Martin Luther King Jr. Blvd., Austin, Teksas; 512-471-5482, blantonmuseum.org.