Çift vücutlu Chella Man, trans-sağır bir etkileyici olarak hayata yansıyor

OgreMan

Global Mod
Global Mod
Sanatçı Chella Man, tamamen beyaz kostümler giyen ebeveynlerinin de dahil olduğu izleyicilerden oluşan bir kısmı işaret ederken spot ışığı söndü. Ebeveynler, unutulmaz bir yaklaşımla, çocuklarının vücudunun ürkütücü derecede gerçekçi bir kopyasına doğru parmaklarının ucunda ilerlediler ve benzer silikonu dikkatlice ameliyat masasına yerleştirdiler. Orada, “Otonomi” performans parçasının bir parçası olarak Man, sağır ve transseksüel bir genç olarak deneyimini şekillendiren iki ameliyat gerçekleştirdi.

Man, silikon bebeği dürtüp dürterek, her iki kulağına da koklear implant taktırmış gibi davrandı; tıpkı onu kendi deyimiyle “cyborg”a dönüştüren implantlara benzer şekilde. Daha sonra göğüs ameliyatı izlerinin izini sürdüler ve babalarından, 25 yaşındaki Man'in transmaskülin, cinsiyetçi kimliğini somutlaştırmasına yardımcı olacak göğüs dokusuna bir çizgi dikmesini istediler.

Bu kadar samimi anları kamuoyuyla paylaşma arzusunu harekete geçiren şey nedir? Man, sosyal medyanın mesleki gelişiminde oynadığı rol hakkında bir röportajda “Geleceğimi asla hayal edemedim çünkü hala hayatta olacağımı düşünmemiştim” dedi.

Man, son yıllarda bu deneyimlerini Mayıs ayındaki bir performans ve Mayıs ayındaki bir enstalasyon olan “Otonomi”de somutlaştırdı. Cuma günü Yahudi Müzesi'nde açılacak karma sergi(Sanatçının silikon kopyası da dahil olmak üzere Performance Space New York'taki gösteriden aksesuarlar müzede sergileniyor.)

“Taşma, Akşam Kızdırma: Kromatik Figürasyonda Yeni Çalışma” başlıklı serginin düzenlenmesine yardımcı olan küratör Liz Munsell, Man'in eserinin kurumun çıplak, transseksüel bir bedeni sergilediği ilk çalışmalardan biri olduğunu söyledi.

Munsell, “Bu, şu anda bir insanın dünyaya koyduğu son derece savunmasız bir parça” dedi. “Çok cesur ve açık sözlüler. Ne utanıyorum ne de utanıyorum.”

Aylar önce, Brooklyn'deki soğuk bir stüdyoda Man, bu tüyler ürpertici derecede gerçekçi kopyayı yaratmak için kullanılan kil kalıbın içinde çıplak ve inanılmaz derecede hareketsiz yatıyordu.

Man'la çalışan sanatçı ve silikon teknisyeni Samantha Shawzin, “Hipergerçekçi bir vücut yaratmak, muazzam miktarda yapısal mühendislik gerektirir” dedi. “Neredeyse bir Frankenstein'a benziyor. Daha sonra bir araya getireceğimiz ayrı kafa, el ve ayak şekilleri var. Daha sonra dikiş çizgilerini modelleyip gözenekleri ve kırışıklıkları detaylandırıyoruz.”

“Otonomi” fikrinin, başkalarının vücuduna girebilen bir süper kahramanı canlandırdığı “Titans” adlı televizyon dizisinin çekimleri sırasında silikon bir kopyayla karşılaşmasının ardından aklına geldiği söylendi. Sahne donanımı departmanı, Man'in ilk teklifleri 30.000 dolar civarında olan üreticilerle temasa geçmesine yardımcı oldu. Man, bütçeyi karşılamak için modellik işleri aldı ve Calvin Klein ve Hugo Boss gibi markaların kampanyalarında yer aldı.

Bu erişim büyük ölçüde Man'in gençken verdiği cinsiyet geçişini halkla paylaşma kararı sayesinde oldu. 2017 yılında, Condé Nast editörü Phillip Picardi, sanatçıyı düzenli bir köşe yazısı yazması için imzaladı ve bu, Man'i yüz binlerce takipçiye ve kazançlı onay anlaşmalarına sahip bir etkileyiciye dönüştürdü.

Şu anda Los Angeles LGBT Merkezi'nin baş strateji sorumlusu olan Picardi, “Bugün aynı şeyi yapar mıydım bilmiyorum” dedi. “Man gibi hâlâ okulda olan ve bu kişisel meselelerle uğraşmaya hazır olan bir gence bugün farklı davranırdım.”

İnsan için bu risk sonuçta buna değdi. Deneyimi “ezici” olarak nitelendirdi ancak arkasında durdu Günlük makaleleri Ve videolar Ruh sağlığı sorunları ve cinsel kimlik bozukluklarının üstesinden gelme konusunda üretim yaptılar. Man, “O yaşta o kadar çok konuştum ki 20'li yaşlarıma kadar yaşayıp yaşamayacağımı bilmiyordum” dedi. “Hala benim çağrımmış gibi geliyor.”

Bu dönemde insanın yaptığı onlarca çizim yakın zamanda sanatçının New York'taki ilk kişisel sergisinde yer aldı. Galerisinde sergiye ev sahipliği yapan Hannah Traore'ye göre yaklaşık 50 eser vardı ve satışlar mütevazıydı. Fiyatlar 675 ila 2.100 dolar arasında değişiyordu.

Traore, “Fakat benim için başarıyı tanımlamak aslında daha çok Chella'nın parçası olduğu tüm farklı toplulukları görmekle ilgiliydi” diye ekledi. “Toronto'dan dans öğretmenim gösteriyi izlemeye geldi. Son iki yılda cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirmiş ve eseri görünce gözyaşlarına boğulmuştu.”

Man, Yahudi Müzesi'ndeki yeni çalışması “Otonomi”yle benzer katarsis ve empati duygularını uyandırmayı umuyor.

“Hayatımın bir bölümü yeni bitiyormuş gibi hissediyorum” dediler. “Zaman içinde keşfettiğim ve bir kenara attığım çeşitli kimlik yapılarını hem kutlayacağım hem de yasını tutacağım.”

Overflow, Afterglow: Kromatik figürasyonda yeni çalışmalar

15 Eylül'e kadar. Yahudi Müzesi, Manhattan; (212) 423-3200, thejewishmuseum.org.