Daft Punk’tan Thomas Bangalter kendini ortaya koyuyor: Bir besteci olarak

yüzelli

New member
Geçen yaz Fransa’nın Bordeaux kentinde prömiyeri yapılan bir bale olan Mitolojiler’in en şok edici kısmı, dans bittikten sonra geldi. Görünüşte normal bir andı: Müziğin bestecisi dışarı çıktı ve eğilerek selam verdi.

Şaşırtıcı olan, yüzünün ve siyah buklelerinin vahşi halkasının görünür olmasıydı. Çığır açan dans müziği ikilisi Daft Punk’ın bir parçası olarak parlak, opak, robot tarzı kaskların arkasında 20 yıldan fazla bir süre halkın gözünde geçirdikten sonra, Thomas Bangalter engelsiz görünmeye hazırdı.

48 yaşındaki Bangalter yakın tarihli bir görüntülü görüşmede “Bunda sansasyonel bir şey yok” dedi. “Şu anda hissettiğim şey, fiziksel görünümle olan ilişkim, dünyaya bağlı.”

Daft Punk’ın Şubat 2021’de dağıldığını duyurmasından bu yana Bangalter’in ilk büyük solo projesi olan Mythologies, saygın Fransız klasik müzik şirketi Erato aracılığıyla Cuma günü bir albüm olarak yayınlanacak. Daft Punk’ın dağılmasından çok önce 2019’da tasarlanan bu, çok az elektronik ses içeren geleneksel senfoni orkestrası için 90 dakikalık enstrümantal bir partisyondur.

Paris’teki evinden yumuşak dilli ve düşünceli Bangalter, “Elektronik müzikle, makinelere duygu aşılamak çok zor ve çok zaman alıyor” dedi. “Yani bir akor veya melodi yazmak ve icracıların -insanların- onu çalmasını sağlamak ve o anlık duygusal kaliteye sahip olmak gerçekten çok heyecan verici. Makinelere karşı verdiğiniz mücadele bu değil.”

“Mitolojiler”, bir akustik topluluğun hissedilir derecede insani etkilerinden keyif alır: yayların tellere titreyen sürtünmesi; pirinç içine nefes verme; fagotun uğultusu, tuşlarda duyulabilir parmak çıtçıtlarıyla. Bale, uzak geçmişten gelen mitlerin stilize edilmiş bir geçit törenidir, ancak Bangalter için proje aynı zamanda bir tür temele dönüş, kıyamet sonrası iyimserliği de içeriyor: “Sonuçta keman kalacak.”

Daft Punk’ın alamet-i farikasının gösterişli, parlak yapay parıltısı ve pompalayan hızı olmasa bile, genişleyen, 23 parçalık yeni albümün çoğu, Vivaldi ve Bach’ın ve techno’nun temiz, kendinden emin formalitesine ve etkileyici ritmik düzenliliğine sahip.

Bangalter, “Kesinlikle bir öğrenme ve deneme yolculuğu oldu” dedi. “Deneme yanılmanın değeri ve ayrıca 70’leri veya 80’leri keşfetmenin yanı sıra nasıl orkestrasyon yapılır. Ama 1970’ler veya 1980’ler değil – 1880’ler veya 1780’ler.”

70’ler ve 80’ler Are ama partisyonda çok güçlü, kara kara kara düşünme biçiminde, her iki koreografın da favorisi olan Philip Glass veya Michael Nyman’ın çalışmalarında olduğu gibi, sonsuz bir şekilde daire çizen küçük malzeme hücreleri. Daft Punk’ınkiler de dahil olmak üzere kaç tane elektronik şarkının inşa edildiğini, küçük malzeme hücrelerinin aralıksız tekrarı oluşturur.

Bu bahar NYC tiyatrosu, müziği ve dansı hakkında daha fazla bilgi

Hiç kimse “Mitolojiler”i Bangalter’in uzun süredir müzik partneri olan Guy-Manuel de Homem-Christo ile yaptığı çalışmayla karıştıramaz. Ancak bu yeni proje, Daft Punk ile bir kırılma veya reddetme olduğu kadar bir sürekliliktir. İkilinin 2010 film müziği Tron: Legacy, elektronik sesleri bir senfoni orkestrasıyla karıştırdı (Mitolojilerden farklı olarak, Bangalter bu orkestrasyonları kendisi düzenlemedi).

Teknolojiyle ilgili bir kararsızlık duygusu, grubun “dans müziğine insani bir dokunuş kattığı” ve bilgisayar destekli beste yoluyla canlılığı kutladığı için övülen son albümü Random Access Memories’in (2013) rahat, melankolik havasına nüfuz ediyor. Bir bakıma “Mitolojiler” bu yönde atılmış bir başka adımdır.

Çalışmayı canlı olarak ve yeni albümde yürüten Romain Dumas, “Bu bir medya molası, ancak o aynı kişi” dedi.

Büyük ölçekli bir dans müziği de Bangalter’in klasik ve modern koreografiyle çevrili olduğu Paris’teki gençliğine bir tür geri dönüş. Annesi bir balerindi ve babası bir söz yazarı ve yapımcıydı; Çocukken Bangalter, Paris Operası’ndaki müzik ekibinin bir üyesinden piyano dersleri aldı.

Ancak onlu yaşlarının sonlarından itibaren o ve Homem-Christo, retro-fütürist olarak gördükleri bir tarzı keşfetmeye, geçmişten – disko, 80’lerin elektro-pop, R&B – öğelerini ödünç alarak, mutlu popülizmin her zamankinden daha büyük bir vizyonunu geliştirmeye başladılar. devasa bir piramidal setle gezdiler ve hem ironik hem de samimi bir gösteride robotik kişiliklerine büründüler. Büyük ölçüde Daft Punk’a teşekkürler, dans müziği tamamen ana akım haline geldi.

Geçmişte çalışmalarında Daft Punk’ın müziğini kullanmış olan koreograf Angelin Preljocaj, 2019’un ortalarında Bangalter’a başvurduğunda “Random Access Memories”in yayınlanmasının üzerinden altı yıl geçmişti.

Preljocaj, “İlk başta, ‘Tron’da yaptıkları gibi, elektronik müzik ve senfoniyi karıştırmakla ilgileniyordum” dedi. “Ama bence Thomas tamamen yeni bir deneyim istiyordu. Tam bir orkestra müziği yazmamı önerdi ve ben de onun isteğine açıkça saygı duydum.”

Balenin prömiyerinin yapıldığı Bordeaux Ulusal Operası’nı geçen yıla kadar yöneten ünlü barok ustası Marc Minkowski, “Angelin, ‘Daft Punks’tan bir arkadaşım var’ dedi. Ve Fransa’da o kadar popülerdiler ki Abba gibiydi. Bana arkadaşının beste yapmaya başladığını ve tamamen farklı bir şey yapmak istediğini söyledi. Ben de ‘Harika’ dedim. Geçişleri seviyorum; Ben bir orkestra şefiyim ve hayalim Lady Gaga’ya müzikallerde eşlik etmek.”

Balenin mitolojik teması ve müziği birlikte ortaya çıktı: Bangalter, yazısını yapılandırmaya başlamak için Preljocaj’ın hikayesi için bir tür yapı iskelesi aradı ve Bangalter’in ilk eskizleri, Preljocaj’a tek bir anlatı yerine bir dizi efsaneyi keşfetme fikri konusunda ilham verdi.

Bangalter, Berlioz ve Rimsky-Korsakov’un orkestrasyon (çeşitli enstrümanları kullanma ve dengeleme sanatı) üzerine klasik incelemelerini okudu. Skor yazmak için sadece bilgisayarı değil, Daft Punk yıllarında beste yaptığı klavyeyi de bıraktı.

“Hemen dedim, her şeyi masama yazacağım” diye hatırlıyor. “Piyanodaki kendi sınırlamalarım tarafından armonik veya ritmik olarak kısıtlanmak istemiyorum.”

Ancak eski alışkanlıklar zor öldü. Orkestra şefi Dumas, “Elektronik bir dünyadan geldi,” dedi, “bu yüzden bazı fikirler çok tuhaftı ve insanların uygulaması çok zordu. Örneğin “Zeus”ta, yaklaşık üç veya dört dakika kendini tekrar eden bir hücredir; bu bir orkestra için çok zordu.”

Bu bir paradoks: Bangalter, Bordeaux’nun 18. yüzyıldan kalma opera binasında yükseltilmemiş düzinelerce müzisyenin sesi olan klasik müziğin insani dokunuşundan ve dolaysızlığından açıkça zevk aldı. (Erato patronu Alain Lanceron, Bangalter’in albüm kapağı için plak şirketinin orijinal logosuna geri dönmekte ısrar ettiğini söyledi – “çok, çok klasik, klasik ve geleneksel.”)

Ancak her zamanki ince kontrolü ve yalnızca teknolojinin mümkün kıldığı etkileri de açıkça gözden kaçırdı. İnce ayar yapma zamanı geldiğinde, Dumas bunların büyük olmadığını söyledi.

“Değişen küçük unsurlardı: ‘Bu noktaya bir nokta ekleyeceğiz veya onu başka bir dinamiğe dönüştüreceğiz ve onu bu küçük şeyle karıştıracağız'” dedi. “İnsan tercümanlar olarak, bu tür bir incelik bazen oldukça zordu; Bu, ancak makinelerle elde edilebilecek türden bir hassasiyettir.”

Mitolojiler işbirliğinin derinlerinde, Preljocaj, Daft Punk’tan ayrılacakları açıklandığında bu habere şaşırdı. “Bence bu adamların ikisi de kendilerinden çok ama çok talepkar” dedi. “Onlar mükemmeliyetçiler, kesin. Bence bulundukları noktadan daha yüksek bir şey yapıp yapamayacaklarından emin değiller. Emin değilim ama bu bir sezgi. Bu da yaptıkları işin dürüstlüğünü gösteriyor. Yaptıklarından daha azını üretmek istemiyorlar.”

Bangalter, Bordeaux’da Mitolojiler izlemiş olan Homem-Christo ile hâlâ bir stüdyo ve ekipmanı paylaşıyor. (Bu makale için röportaj yapmayı reddetti.)

Bangalter, “Ortağımla keşfetme fırsatı bulduğum özgürlük ve yaratıcı kapsam için çok minnettarım” dedi. “Eh, artık geride kaldı, ama bundan gerçekten çok mutluyum. Fikirleri kapatmaktan çok yönler ve olasılıklar ekleme fikrini her zaman sevmişimdir. Elveda dediği tek şey Daft Punk, çünkü o geçmişte kaldı ama onun ötesinde keşfedilecek daha birçok şey var.”

Bu şeyler, daha fazla film müziklerini (yönetmen Gaspar Noé ile birkaç kez işbirliği yaptı) ve Daft Punk albümleri arasındaki bazen buzlu genişliklerden daha fazla yayın yapan çalışmaları içerebilir.

Ve “Mitolojiler” elektroniğe bir veda değil. “Bu süreçte gelecekteki yaratıcı projelerime dahil etmek istediğim birkaç şey öğrendiğimi hissediyorum” dedi. “Ama beni her zaman motive eden şey, bir yöne gidip sonra tersini yapmaktır.”

Ancak, geri dönülmez bir şekilde ve mutlu bir şekilde bir şeyden vazgeçmiştir.

2023’te dünyadaki önceliğim makinelerden değil insanlardan yanadır” dedi. “2023’te robot olmak gibi bir arzum veya niyetim kesinlikle yok. Olmak istemem için kesinlikle hiçbir sebep yok.