Derin deniz canlılarının “Harry Potter ve Ateş Şairi” Richard Ellis, 86 yaşında öldü

yüzelli

New member
Resimleri, kitapları ve müze enstalasyonları (en önemlisi New York'taki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'ndeki gerçek boyutlu mavi balina) okyanusun güzelliğini ve harikasını ortaya çıkaran, deniz yaşamı konusunda uzman Richard Ellis, 21 Mayıs'ta Norwood'da öldü. New Jersey. 86 yaşındaydı.

Kızı Elizabeth Ellis, yardımlı yaşam tesisindeki ölüm nedeninin kalp krizi olduğunu söyledi.

Bay Ellis'in deniz biyolojisi, koruma, resim veya yazma konularında resmi bir eğitimi yoktu. Ancak sanatsal yeteneğini deniz yaşamına ilişkin ansiklopedik bilgiyle birleştirerek doğa korumacılar, eğitimciler ve deniz yaşamıyla ilgilenen herkes için paha biçilmez, benzersiz bir figür haline geldi.

Bay Ellis'in uzun yıllar araştırma görevlisi olarak görev yaptığı Doğa Tarihi Müzesi'nin eski başkanı Ellen V. Futter, “Richard tutkulu biriydi ve doğayı, özellikle de denizi seviyordu” dedi. “Herkesin doğanın güzelliğine olan takdirini ve sevincini paylaşmasını ama aynı zamanda onu koruma konusunda aynı sorumluluk duygusunu hissetmesini istedi.”

Bay Ellis, hayatının çoğunu egzotik yerlere seyahat ederek, teknelerde gezinerek ve dev kalamar, büyük beyaz köpekbalıkları ve diğer fantastik, yakalanması zor derin deniz canlılarını aramak için dalış yaparak geçirdi.

Ellis, 2012'de Haberler'a şunları söyledi: “İnsanlar bu canlıların (köpekbalıkları, balinalar veya deniz ayıları) yaşamlarını, anlamlarını ve alışkanlıklarını anlasaydı, hayranlık duyarlardı.” “Bunu insanların 'Vay canına, bunu bilmiyordum' ya da 'Ne güzel değil mi!' demesi için yapıyorum. Ahtapotların neler yapabileceğine bakın!'”

Fotogerçekçi balina resimleri bir sanat galerisinde satıldı ve Audubon ile National Wildlife dergilerinde ve Encyclopaedia Britannica'da yayınlandı. Çok satan kitapların yazarı Simon Winchester'a göre, deniz yaşamıyla ilgili bir düzineden fazla kitabı, özellikle de balinalar, köpekbalıkları ve ton balıkları hakkındaki çalışmaları, onu “denizlerin şairi” yaptı.

Bay Ellis hayatı boyunca hiçbir zaman büyük bir su kaynağından uzakta olmadı. Queens'teki Rockaway Yarımadası'nda büyüdü ve havalar izin verdiği sürece neredeyse her gün Atlantik'te yüzdü. Mavi su ve onun altında gizlenenler hayallerinde sık sık beliriyordu.

2015'te haftalık bir Long Island gazetesine “Sınıfta oturdum ve Bağımsızlık Savaşı'nı öğrendim; ancak kılıç balığı çiziyordum” dedi. Bunun kariyerimin başlangıcı olacağını düşünmüyordum ama öyleydi.”

1969'da Amerikan Doğa Tarihi Müzesi, Bay Ellis'i sergi tasarımcısı olarak işe aldı ve ondan Okyanus Yaşamı Salonu'nun tavanına asılacak gerçek boyutlu bir mavi balina inşa etmesi için görevlendirdi.

Bay Ellis, Times'a şunları söyledi: “'Tamam, bu ne kadar zor olabilir ki?' diye düşündüm.” “Her türden görüntü olmalı.”

Bu doğru değildi. Bay Ellis ölü hayvanların çizimlerine ve fotoğraflarına güvendi. Bu deneyim onu, okyanusların harikalarını gerçekten temsil etmenin tek yolunun, onu yemek isteseler bile, aralarında yüzmek olduğuna ikna etti.

1980'lerde büyük beyaz köpekbalıklarıyla yüzen ilk oşinograflardan biriydi. Dalış ekipmanı giyiyordu ve çelik bir kafesle korunuyordu. Times'a “köpekbalıklarının kafesi kırıp beni öldüreceğinden emin olduğum için olağanüstü derecede hızlı nefes aldığını” hatırladığını söyledi.

Bu korku yatıştıktan sonra Bay Ellis merakla doldu.

“Sen buraya ait değilsin ama bu ait” dedi. “Sonra onun gerçekte ne kadar güzel olduğunu anlıyorsunuz ve geri kalan zamanınızı bu hayvana bakarak veya fotoğrafını çekerek geçiriyorsunuz ve 'Bu yaratığı doğal ortamında görebildiğim için çok ayrıcalıklıyım' diye düşünüyorsunuz.”

Richard Ellis, 2 Nisan 1938'de Queens'in Belle Harbor bölgesinde doğdu. Babası Robert bir avukattı ve aynı zamanda United Transformer Corporation'da çalışıyordu. Annesi Sylvia (Levy) Ellis de avukattı ancak avukatlık yapmıyordu.

Çocukluğunun çoğunu denizde yüzerek geçirdi.

Times'a “Okyanus ve onun içindeki yaşam beni her zaman büyülemiştir” dedi. “Ama çoğu zaman orada yaşadım.”

1959 yılında Pensilvanya Üniversitesi'nden Amerikan uygarlığı diplomasıyla mezun olduktan sonra orduya katıldı. Honolulu'da görevliydi ve boş zamanlarında Pasifik'te sörf yapıyor ve yüzüyordu.

Bay Ellis, hayatının büyük bir bölümünde Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'yle ilişkiliydi ancak geçimini resim yaparak, yazarak ve kitap resimleyerek sağlıyordu. Çalışmaları çok büyüktü.

“Balinalar Kitabı” (1980), illüstrasyonlarıyla birlikte neredeyse her balina türünün karmaşık tarihini anlatıyor.

Yazar ve doğa bilimci Janet Lembke'nin Times'daki “Deniz Canavarları” (1994) adlı eseri hakkında bir incelemede, Bay Ellis “doyumsuz merakını” “efsanelerde kutsal sayılan devlere: leviathan, polip, insan yiyen kıkırdaklı balıklara” yöneltti. (diğer adıyla köpekbalığı), her türden deniz yılanı (Nessie, Loch Ness Canavarı dahil) ve daha kesin isimler olmadığı için 'damlacıklar' ve 'kürecikler' olarak adlandırılan bazı büyük, karaya oturmuş et yığınları.”

“Tuna: Bir Aşk Hikayesi” (2008), saatte 55 mil hızla yüzebilen bir balığın nasıl aşırı avlanan bir meta haline geldiğini anlatıyor.

Bay Ellis şöyle yazdı: “Biyologlar için ton balığı hidrodinamik mükemmelliğin simgesidir; hızlıdır, güçlüdür, akıcıdır ve görevlerini denizdeki diğer balıklardan daha iyi yerine getirmesini sağlayacak uzmanlıklarla donatılmıştır.”

İnsanlar için ton balıklı salata ve suşi.

Bay Ellis, 2008'de NPR'nin “Ulusun Konuşması” programında “Hayran olduğum şeylerin resmini yapıyorum” dedi. “Başkaları onların fotoğrafını çekiyor, bazıları da onlar için balık tutuyor. Onları boyuyorum.”

Bay Ellis, 1963'te Anna Kneeland ile evlendi. 1981'de boşandılar.

Kızının yanı sıra, 1989'dan beri ortağı olan Stephanie W. Guest, bir oğlu, Timo, Bayan Guest'in çocukları, Victoria, Vanessa, Fred ve Andrew Guest, altı torunu ve erkek kardeşi David hayatta kaldı. Uzun yıllar Manhattan'ın Batı Yakası'nda yaşadı.

Bay Ellis, 2001 yılında Florida'nın Pensacola Plajı'nda 8 yaşındaki bir çocuğun köpekbalığı tarafından ısırılmasının ardından CNN'in “Larry King Live” programına çıktı.

“Aç olduklarında tehlikeli oluyorlar, değil mi?” diye sordu Bay King.

Tam olarak değil.

Ellis, “Yaklaşık 300 milyon yıldır ortalıktalar” dedi. “Ve eğer suda bir şey hareket ederse, köpekbalığı onu yenebilirdi.”

İnsanların kendi sularında yüzmesi köpekbalıklarının hatası değildir.

Bay Ellis, “Eğer suda hareket ediyorsa ve siz de köpekbalığıysanız onu yiyebilirsiniz” dedi.