Dünyaya değerli anlar yaşatan Sam Butcher 85 yaşında hayatını kaybetti

yüzelli

New member
Yumuşak dilli, pastel renkli “Değerli Anlar” porselen heykelcikleri dünya çapında bir koleksiyon çılgınlığı yaratan ve onu zengin bir adam yapan ve Hıristiyan inancı onu Sistine Şapeli'nin kendi versiyonunu yaratmaya iten yumuşak dilli sanatçı Sam Butcher. Carthage, Missouri'de inşa edilecek, 20 Mayıs'ta Kartaca'daki evinde öldü. 85 yaşındaydı.

Ölümü oğlu Jon tarafından doğrulandı.

Bay Butcher, Missouri'nin Michelangelo'suydu ve sevimli, kalkık burunlu Precious Moments heykelcikleri, Wall Street Journal'ın bir zamanlar tanımladığı gibi “porselen Beanie Babies” idi. Sayıları yüz binlerce olan hevesli koleksiyonerler, Değerli Anlar heykelcikleri için odalar inşa ettiler, bölgesel kulüplerde buluştular ve Precious Moments motelinde veya karavan parkında uyudukları Kartaca'ya hac ziyaretleri yaptılar, Değerli Anlar Melekler Çeşmesi'ne hayran kaldılar , Precious Moments yemek alanlarında yemek yedik ve 30 dönümlük alanda yürüyüş yaptık. (Kartaca aynı zamanda Değerli Anların düğünlerinin de yapıldığı yerdir.)

Bir süreliğine, Bay Kasap'ın hayat hikayesini anlatan figürler ve diyoramalarla dolu, müze gibi donatılmış 18 tonluk bir kamyon olan “Değerli Anlar Bakım Aracı” ülkeyi gezdi. Şapkalar, anahtarlıklar, saatler, tebrik kartları, kitaplar ve çocuklar için İncil yapan yüzlerce Değerli Anlar lisans sahibi vardı. Şirketin zirve yaptığı 1996 ve 1997 yıllarında, Precious Moments'ın küresel perakende satışları yılda 500 milyon doların üzerine çıktı; bu, bir zamanlar yedi çocuğuna zar zor yiyecek alabilecek kadar fakir olan bir adam için şaşırtıcı bir miktardı.

Hayranlarının Değerli Anlar partisinde heykelciklerini ve posterlerini imzalamak için onu aradığı Bay Butcher (bunun için her zaman iki kalem taşırdı) alışılmadık görünüşlü bir milyonerdi: buruşuk bir figür, tipik olarak mavi kot pantolon ve bir T-shirt giymişti. gömleği, gür saçları renkli ve utangaç bir gülümsemeyle.

“Çoğu insan benim sadece bahçıvan olduğumu düşünüyor” dedi.

Bay Butcher, 1970'lerin başında meslektaşı Bill Biel ile birlikte sevimli karakterlerini içeren ilham verici tebrik kartları ve posterler oluşturmaya başladığında, Kutsal Kitap hikayelerini öğrettiği ve resimlediği uluslararası, mezhebe bağlı olmayan bir çocuk organizasyonunda çalışıyordu. Bay Butcher 1995'te Kansas City Star'a “Ben 'Değerli'yi buldum, o da 'Anlar'ı buldu” dedi.

İki adamın katıldığı bir ticaret fuarında, Illinois merkezli bir hediyelik eşya şirketi olan Enesco Group'un başkanı Eugene Freedman, yarattıkları narin çocukları gördü ve bunların heykelcik olarak ticari potansiyele sahip olduğunu düşündü – belki de onlarla rekabet halindeydi. Usta koleksiyoncudan figürler dev Hummel. Bay Freedman'ın Bay Kasap'ın figürlerini porselen olarak işlemek için görevlendirdiği Japon heykeltıraş Yasuhei Fujioka, bir ağaç kütüğüne sarılan bir erkek ve bir kızdan oluşan “Birbirimizi Seviyoruz” başlıklı ilk figürü yaptığında, Bay Kasap daha sonra şunları söyledi: dizlerinin üzerine çöktü ve ağladı.

1978'de Enesco 21 rakamı tanıttı. Şirkete göre 1995 yılında “Değerli Anlar” dünyanın en çok satan koleksiyon parçasıydı.

Bay Butcher, 1984 yılında Michigan'da yaşıyor ve Asya'daki fabrikalarına seyahat ederken, Tanrı'nın onu bir şapel inşa etmeye çağırdığını söyledi. Arizona'ya yaptığı bir iş gezisinden eve dönerken, bir yer aramak için dolambaçlı yoldan gitti. Geceyi geçirmek için Kartaca'da durdu – aç ve yorgundu ve gaza ihtiyacı vardı – ve ertesi sabah şöyle dedi: Tanrı, “İşte buradasın.”

Yıllar içinde genişleteceği 17½ dönümlük arazi satın aldı. Roma'ya gitmiş ve Sistine Şapeli'ni görmüştü ve inşa ettiği ve 84 duvar resmi, bronz paneller ve vitray pencerelerle kapladığı 836 metrekarelik kutsal alan için ilham kaynağı buydu. İnşaat dört yıl sürdü; Bay Kasap çoğu zaman Michelangelo gibi sırtüstü dümdüz, iskeleye asılarak, yaratılıştan dirilişe kadar İncil'deki hikayeleri resmederek çalışıyordu. Ancak kaslı figürleriyle tanınan Michelangelo'nun aksine, Bay Butcher şapelini kendi imzasını taşıyan elflerle doldurdu. Ve kendine belli bir miktar yaratıcı özgürlük tanıdı.

Bay Butcher, Yaratılış Kitabı'ndaki yaratılışın ilk gününü tasvir eden Tanrı'nın “Işık olsun” dediği kısım için el fenerleriyle donanmış üç melek çizdi. Dördüncü gün, Tanrı gökleri yarattığında, Bay Butcher, Kayan Yıldızlar adını verdiği meleklerden oluşan bir basketbol takımının resmini yaptı.

Şapelin diğer alanları daha basittir. Kalabalığın favorisi olan Hallelujah Meydanı'nda cennete yükselen düzinelerce melek bulunuyor. Bazıları, ebeveynleriyle birlikte şapele giden ve Bay Butcher'ın ölümlerinden sonra portrelerini yaptığı ölümcül hasta çocuklardan ilham alıyor. 1990'da ölen oğlu Philip'e adanan bir oda, 2012'de ölen oğlu Tim için de bir kule inşa etti. Şapeldeki bir anma kitabı, ziyaretçilerin akrabalarının isimlerinin yanı sıra dualar ve notlarla dolu: The Baltimore Sun'da 1998 yılında yayınlanan bir makaleye göre Jenni adında genç bir kız, “Büyükbabam ve teyzem öldü” diye yazdı. kedi Midnight kaçtı.”

Samuel John Butcher, 1939 yılının Yeni Yılında Jackson, Michigan'da, benzin istasyonu sahibi Leon Butcher ve Evelyn (Khoury) Butcher'ın beş çocuğundan biri olarak dünyaya geldi.

Sam, Redding, Kaliforniya'da büyüdü ve 5 yaşında resim yapmaya başladı. Para kısıtlıydı ve sanat malzemeleri için aile bütçesi kısıtlıydı, bu yüzden yerel çöplükte bulduğu kağıt rulolarını ve babasının şirketinden kalan araba boyasını kullandı. Lisedeki resim öğretmeninin cesaretlendirmesiyle, o zamanlar Oakland'da bulunan California College of the Arts'tan burs kazandı.

1959'da lise arkadaşı Katie Cushman ile evlendi. Babası düğün masraflarını karşılamak için bir inek sattı. Sam, 1962'de ilk çocuğu Jon'u doğurduğunda üniversiteyi bıraktı ve sırasıyla kapıcı, vitrin tasarladığı bir duvar kağıdı mağazasında ve bir gözleme evinde aşçı olarak çalıştı.

Çift yerel bir Baptist kilisesine gitmeye başladı ve bir Pazar günü Bay Butcher yanlışlıkla bir ilahi kitabıyla kiliseden ayrıldı. Hissettiği suçluluk, içinde bir şeyleri tetikledi; ertesi Pazar din değiştirdi.

1987'de boşandılar (ancak yakın arkadaş olarak kaldılar) ve Bay Butcher, Precious Moments kompleksinde birlikte inşa ettikleri büyük evden çıkıp garaja taşındı, ancak orayı ziyaretçilere açık tuttu. Taş çeşmeye, İtalyan mermer zeminlere, Çekoslovak avizelere ve koridorları kaplayan bir buçuk metre yüksekliğinde emaye işi vazolara hayran kaldılar. Bir güvenlik görevlisinin yanı sıra, altı metre uzunluğunda bir çift tik fil ön kapıyı koruyordu.

Bay Butcher, Kansas City Star'a şunları söyledi: “Eşim Katie gittikten sonra, bir daha asla o evde yaşamak istemedim. Ben sadece dağınık, yaşlı bir sanatçıyım, bu yüzden garajda yaşıyorum ve resim yapıyorum ve işim bittiğinde de uyuyorum.

Bay Butcher'ın, oğlu Jon'un yanı sıra başka bir oğlu Don, üç kızı, Tammy Bearinger, Deb Butcher ve Heather Butcher ve çok sayıda torunu ve torunları kaldı. Bay Biel ve Bay Kasap, Bay Kasap 1980'lerin başında Missouri'ye taşındığında ayrıldılar.

Kasap, en iyi döneminde bir akşamda üç Değerli Anlar tablosunu tamamlayabilirdi; oğlu Jon, hayatı boyunca yaklaşık 4.000 resim yaptığını tahmin ediyordu. “Ama şapel tamamen farklı bir kalibreydi” dedi. “Baban hiçbir zaman tamamen tatmin olmadı. Sürekli olarak onları elden geçiriyordu”; figürler ekliyor, bir meleğin cübbesinin kıvrımlarını değiştiriyor, bir bulut parçasının renklerini değiştiriyordu.

Bay Butcher, 2015 yılında The Carthage Press'e “Çalışmalarım asla bitmedi ve şapel asla bitmeyecek çünkü her zaman başka bir şey yapmak için ilham alıyorum” dedi. “Genellikle işin iyi yapıldığını söylüyorlar ama benim için her zaman neredeyse iyi yapılmış. İyi yapılmış bir iş olmaya çok ama çok yakın.”