Franz Kafka'nın ölümünden sonra çevrimiçi yaşam

yüzelli

New member
Harman ayrıca Kafka'nın ölümünden sonra yayımlanan, tamamlanmamış romanı Şato'da anti kahraman K.'nın bu bürokratik kaleyi adlandırmaya çalıştığı bir sahneyi de dikkatimi çekti. Harman, “İlk başta sadece tiz şarkı söylemeye benzeyen sesler duyuyor” dedi. Ancak telefona bir polis memuru cevap verip K.'ye kimliğiyle ilgili sistematik sorular sorduğunda, K. kendi kendine şunu soruyor: “Ben kimim o zaman?”

Harman, yazarın çevrimiçi hayranları hakkında “Kafka herkesin bildiği gibi sert bir kendini yargılayan kişiydi ve kesinlikle tamamen eleştirisiz bir hayranlık istemezdi” dedi. Ve yine de, sosyal medyada sadece telefonu açmakla kalmayıp aynı zamanda ona bakan nesiller boyu okurlarda bu kadar başarılı bir şekilde yankılanan şey tam da Kafka'nın acı dolu öz farkındalığıdır.

Harman'ın “Kafka'nın esprili mesafe koyma yeteneği” olarak tanımladığı şey, “kendini ironisi” ve “yaramaz mizah anlayışı” artık TikTok'un tipik bir örneği. Platformun fırtınalı takıntılarına ve içeriden gelen şakalara ayak uydurmak ve viral ilginin hararetine dayanmak, kişinin duygusal hayatına muzip bir yaklaşım gerektirir. Kafka'nın en sevdiğim videolarından biri moda olan “Erkeklerin yalnızca dört ruh hali vardır” formatını alıyor. Bu versiyonda ruh halleri şöyle: “İğrenç bir böcek olarak uyanmak, bir böcek olarak yaşamayı öğrenmek, insanlar tarafından reddedilmek, hayattan vazgeçmek.”

Kafka'nın günümüzdeki çekiciliğine ilişkin daha fazla ipucu için Washington Post'un kurgu dışı eleştirmeni Becca Rothfeld'i aradım. Ama önce, birkaç kez yanlış numarayı aradım ve defalarca bana “Temsilciler Meclisi'nde çalışmayan bir numaraya ulaştığımı” bildiren bir ses kaydını tetikledim. Nihayet bağlantı kurduğumuzda Rothfeld, “Temsilciler Meclisi'nde çalışmayan bir numarayı aramaya çalışmak çok Kafkavari” dedi.

Rothfeld, Joshua Cohen ve Tommy Orange'ın eserlerini içeren yeni bir kısa öykü antolojisinin girişini yazdı: “Bir Kafes Bir Kuşu Aradı: On Kafkaesk Hikaye”. Birçoğunda Kafka'nın duyarlılığı dijital labirentlere yansıtılıyor. “Hijyen”de Helen Oyeyemi, gündelik bir ilişki içinde olan bir erkek ve bir kadın arasında, kadının arkadaşının telefonunun kontrolünü ele geçirmesiyle tamamen kızışan bir kısa mesaj alışverişini hayal ediyor. Ve “Tanrı'nın Kapı Zili”nde Naomi Alderman, gelişmiş sohbet robotlarına benzeyen bir “makine-düşünme araçları” sınıfı üzerine inşa edilmiş ütopik bir insan toplumunu araştırıyor; insanların makinelere Tanrı'nın inşa etmesi için bir kule inşa etmelerini söylemesiyle sarsılan bir toplum.

Rothfeld absürd bürokratik olayları tasvir etmesiyle ilgili olarak “Kafka yazarken nispeten yeni bir deneyimi anlatıyordu” dedi. Gregor Samsa, gezici bir satıcı olarak işinin yalnızca bir dizi “her zaman değişen, asla kalıcı olmayan insan etkileşimleri” olduğundan şikayet ediyor. Bir böceğe dönüştükten sonra işe gelmek yerine yatakta uzanır, bu yüzden patronu onu evde bulur ve kilitli yatak odası kapısından ona olumsuz bir performans değerlendirmesi yapar.