Geri dönüşüyle kendisine Tony Ödülü kazandıran aktris Carlin Glynn, 83 yaşında hayatını kaybetti.

yüzelli

New member
Ailesini büyütmek için uzun bir aradan sonra yeniden ilgi odağı haline gelen sahne oyuncusu Carlin Glynn, sahnede ilk kez şarkı söyledi ve 1978 hiti “The Best Little Whorehouse in Texas”taki Madam rolüyle Tony Ödülü aldı. 83 yaşındaydı.

Aktris kızı Mary Stuart Masterson, sebebinin akciğer kanseri olduğunu söyledi.

Bayan Glynn’in çığır açan başarısı, 38 yaşında neredeyse tesadüfen ortaya çıktı. Kocası, aktör ve yönetmen Peter Masterson, Larry L. King’in Teksas’taki bir genelevin kapanmasıyla ilgili 1974 tarihli Playboy makalesini okudu ve bir müzikalin malzemelerini gördü. O ve Bay King bir senaryo üzerinde çalışmaya başladılar ve müziği yaratması için Carol Hall’u tuttular.

İlk birkaç okumada Bayan Glynn, en az bir düzine yıldır oyunculuktan büyük ölçüde emekli olmasına rağmen, hikayenin merkezindeki güçlü iradeli ama hassas kadın Mona Stangley rolünü üstlendi. Bay Masterson ve ortaklarının 1977’de Actors Studio’da yönettiği bir atölye yapımında rolünü yineledi. Ve müzikal Nisan 1978’de Off Broadway’de prömiyer yaptığında. Ve Haziran’da Broadway’e taşındığında.

Bayan Glynn, Temmuz 1978’de Haberler’a “İlk başta oyun üzerinde sadece yardım etmek için çalıştım” dedi. “Peter, karısını iş arkadaşlarına zorlama konusunda isteksizdi. Sonunda, gösteriyi Broadway’e taşımak isteyen dört kuruluş da rolde kalmamı istedi. Sonra kayırmacılık konusunda endişelenmeyi bıraktım.”

Bu onun Broadway’deki ilk çıkışıydı ve Bir Müzikalde En İyi Kadın Oyuncu dalında Tony ödülünü kazandı. Neredeyse iki yıl Broadway’de ve altı ay daha Londra’da bir yapımda rol oynadı. The Guardian’dan Michael Billington onu orada incelerken şöyle yazdı: “Carlin Glynn, hanıma çok lüks bir Amerikan kızlara para ödeyen okulun müdiresinin rafine iyi yetiştirilme tarzını ve biraz romantik yalnızlığını veriyor.”

Best Little Whorehouse, Bayan Glynn’in tek Broadway performansı olmasına rağmen, oyunculuk kariyeri on yıllara yayıldı. Manhattan’da Second Stage ve Signature Theatre Company, Connecticut’ta Hartford Stage, Houston’da Alley Theatre, Chicago’da Goodman Theatre ve diğerlerinin yapımlarında yer aldı. Ayrıca Continental Divide (1981), Sixteen Candles (1984), The Trip to Bountiful (1985, yönetmenliğini Mr. Masterson) ve Judy Berlin (1999) gibi 20’den fazla televizyon dizisinde ve filmde rol aldı.

1979’da The Times’a Tony Ödülü’nün kendisi için bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

“Bu, beni arabalarıyla almayı teklif eden insanlar tarafından yüzlerce yere davet edildiğim anlamına geliyor” dedi. “Aynı zamanda bir müzikalde Teksas hanımını oynayan kız olmadığım anlamına da geliyor; Ben aktris olarak kabul edilen biriyim.”

Carlin Elizabeth Glynn, 19 Şubat 1940’ta Cleveland’da Guilford ve Lois Wilkes Glynn’in çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Union Carbide’da çalışıyordu ama Carlin dokuz yaşındayken aileyi Teksas’a taşıdı ve burada Houston’ın kuzeyindeki Centerville’de bir benzin istasyonu satın aldı.

Aile daha sonra Houston’a taşındı ve burada Lamar Lisesi’nde Bayan Glynn, yıllar sonra Best Little Whorehouse’un koreografisini ve ortak yönetmenliğini Bay Masterson ile birlikte yapacak olan Tommy Tune ile tanıştı.

Bayan Glynn ve Bay Masterson, Alley Theatre’da eğitimlerini tamamlarken tanıştılar. 1960 yılında evlendiler ve New York’a yerleştiler. Her ikisi de Actors Studio’nun üyesi oldu, ancak Bay Masterson kariyerini inşa ederken, Bayan Glynn zamanının çoğunu üç çocuğuna bakmakla geçirdi. Ara sıra televizyon reklamlarında rol aldı, 1970’lerin ortalarında Today’s Health adlı ortak bir televizyon programına ev sahipliği yaptı ve 1975 yapımı Three Days of the Condor filminde küçük bir rol oynadı.

Bayan Glynn 1978’de Times Röportajına ekranda Mona’yı oynamak istediğini söylediğinde Best Little Whorehouse’un bir film uyarlaması yoldaydı, ancak “Muhtemelen bana sorulmayacak” diye itiraf etmesine rağmen haklıydı; Daha büyük bir isim olan Dolly Parton rolü aldı. Film 1982’de çıktı.

Bay Masterson 2018’de vefat etti. ‘Some Kind of Wonderful’ (1987) ve ‘Fried Green Tomatoes’ (1991) gibi filmlerde rol alan kızları Mary Stuart’a ek olarak, Bayan Glynn’in başka bir kızı Carlin Alexandra Masterson hayatta kaldı; bir oğul, Peter Masterson; bir erkek kardeş, Philip Glynn; ve altı torun.

Mary Stuart Masterson, hafta sonlarını Best Little Whorehouse’da sahne arkasında annesini izleyerek geçirdiğini hatırladı. Bir gece Bayan Glynn bir şarkıya çok yüksek bir oktavla başladı, ancak hatasını şarkının ortasında kabul etti, sadece “Sanırım yanıldım” gibi gelişigüzel sözleri eklemekle kalmadı, aynı zamanda kafiyeli bir noktaya da ekledi.

Bayan Masterson, e-posta yoluyla “İzleyici bundan sonra onun elindeydi” dedi. “Eh, zaten öyleydiler. Sahnede öğrenemeyeceğiniz bir tür otoritesi vardı. Her zaman herkesi emin ellerdeymiş gibi hissettirdi.”