Gidişler, Los Angeles Filarmoni Orkestrasını kendisini bir kez daha yeniden keşfetmeye zorluyor

yüzelli

New member
Bu yüzyılın Amerikan klasik müziğindeki en önemli gelişmelerden biri, Los Angeles Filarmoni’nin yükselişiydi: diğer orkestraları kıskandıracak bir yetenek, yaratıcı programlama ve güçlü finans gösterisi.

Ancak şimdi kurum, on yıllardır yaşadığı en büyük zorluklardan biriyle karşı karşıya.

İlk olarak, orkestranın popüler müzik başkanı Gustavo Dudamel, 2026’da New York Filarmoni Orkestrası’nın bir sonraki müzik direktörü olmak için orkestradan ayrılacağını duyurdu. Birkaç ay sonra, yenilikçi programı savunan ve sürdüren Los Angeles Filarmoni Orkestrası’nın başkanı Chad Smith, Boston Senfoni Orkestrası’nı yönetmek için emekli olduğunu duyurdu. Orkestrayı 17 yıl boyunca yöneten ve orkestranın yeni zirvelere ulaştığını gören Deborah Borda’nın kalan son en iyi yardımcılarından biriydi.

Orkestranın fütüristik, çelik kaplı Los Angeles evi olan Walt Disney Konser Salonu’nu tasarlayan mimar Frank Gehry, Smith’in ayrılacağı haberini ilk duyduğunda, ilk başta açık sözlüydü ve çifte darbeden önce “korkmuştu”. gidişler vardı. Ancak, orkestranın yeniden icat etme sicili göz önüne alındığında umutlu kaldığını belirtti.

Gehry, “Ben geçtim,” dedi. “Büyümeye ve değişmeye devam eden hareketli bir sebep. Bu dünya böyle. Değişim, dünyanın dört bir yanındaki orkestraların sloganı olmuştur.”

Los Angeles görevine üç sezon daha devam edeceğini açıklayan Dudamel, orkestranın kendisine liderlik edecek doğru kişiyi bulacağından emin olduğunu söyledi ve “çok, çok, çok sağlam liderlik ekibini” övdü.

“Yüzde sıfır bile endişelenmiyorum – hatta yüzde sıfır” dedi.

Los Angeles Filarmoni Orkestrası, onlarca yıllık bir yetenek avcılığı geçmişine sahiptir. Orkestrayı 1969’dan 1998’e kadar yöneten Ernest Fleischmann, Hollywood Bowl’daki kazançlı yaz programını yeniden canlandırdı, Disney Hall’un inşası için kampanya yürüttü ve genç Esa-Pekka Salonen’i müzik direktörü olarak işe aldı. Borda, salonu açarak, Dudamel’i işe alarak, şehirle bağlarını koruyarak ve yeni müziği savunarak bu başarıların üzerine inşa etti. Yürütme Kurulu, doğru liderliği tekrar bulabileceğine dair güven yayıyor.

Uzun süredir yönetim kurulu üyesi olan David Bohnett, “Bu kadar uyumlu, iyi yönetilmeyen ve bu kadar deneyimli bir ekibe sahip olmayan diğer kuruluşlar için çok daha büyük bir darbe olurdu” dedi.

Aslında Philharmonie daha önce bu şekilde neredeyse hiç test edilmemişti. Borda, Smith ve Dudamel, Los Angeles Filarmoni Orkestrası’nın çığır açan ve saygın bir kurum olmasına katkıda bulundular. Dudamel hem orkestrasının hem de seyircilerin gözdesi: Walt Disney Hall’daki ya da Philharmonic’in yazlık evi Hollywood Bowl’daki kadrodaki adı, ne çalınırsa çalınsın neredeyse bir kalabalığı kendine çekiyor.

Şubat ayından bu yana ilk kez Perşembe gecesi Disney Hall’a dönen Dudamel, Ellen Reid ve Gabriella Smith’in dünya prömiyerlerini yönetmek için tezahürat yapmak üzere dışarı çıktı ve Beethoven’ın Yedinci Senfonisi’nde Filarmoni’yi kazandıktan iki saat sonra salonu ayakta alkışlayarak terk etti. yapıldı.

“Amerika’nın en önemli orkestrası” olarak anılan grubun yaşadığı kargaşa bazılarını sarstı. Los Angeles Filarmoni Orkestrası’nın buradaki bir klasik müzik istasyonu olan KUSC’deki ulusal radyo yayınlarının sunucusu ve yapımcısı Brian Lauritzen, “Gerçek bir an” dedi. “Kesinlikle bir belirsizlik var. Örgüt için bir dönüm noktasıdır.”

Bazı orkestra üyeleri de huzursuz olduklarını söyledi, ancak daha önce bu tür değişiklikleri deneyimleyenler de dahil olmak üzere diğerleri yeni bir bölümü memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. 2007’den beri Los Angeles Filarmoni Orkestrası’nda trompet çalan Christopher Still, Salonen ayrıldığında, “Hepimiz ‘Ne olacak?’ diye düşündük. ‘Bu Venezuelalı çocuk kim?’ Ve bak ne oldu.”

Still, “LA Phil, fırsatlardan yararlanma konusunda her zaman ön planda olmuştur,” dedi. “Atlıyoruz ve atlamadan sonra bir helikopter yapıyoruz. Bu sefer rehbersiz yapacağız.”

Dudamel’in New York’a gitme kararı teşkilattaki bazı kişileri ürküttü ama tam bir sürpriz sayılmazdı. Dudamel ile yakın ilişkisi olan Borda’nın onu New York’a götürmeye çalışacağı bir süredir konuşuluyordu. Dudamel 42 yaşında ve New York’a gittiğinde Los Angeles Filarmoni ile 17 yıl, uzun bir görev süresi boyunca çalmış olacak.

Ancak tüm anlatılanlara göre, Smith’in ayrılışı beklenmedik bir şekilde geldi. Smith, ekibine Los Angeles’ta bir beş yıl daha kalmaya ve yakın olduğu Dudamel’in yerine geçecek birini aramaya isteksiz olduğunu söylemişti. Ve o, ailesinin hâlâ yaşadığı doğu kıyısından.

Bazı müzisyenler, Smith’in gitmesine üzüldüklerini söylediler.

Bir viyola sanatçısı olan Minor L. Wetzel, “Chad’in ayrılmasından tamamen hayal kırıklığına uğradım,” dedi ve haberi “mideme bir yumruk” olarak nitelendirdi.

Smith ise orkestrayı savunmasız bir konumda bıraktığını düşünmediğini söyledi.

“Değişim dönemleri, kuruluşların kim olmak istedikleri konusunda düşünceli ve içe dönük olarak düşünebildikleri ve sadece bizim yaptıklarımızın devamı olmayan kararlar alabildikleri zamanlardır” dedi.

Uzun süredir kültür yöneticisi olan Ara Güzelimyan, Smith’in ayrılmasının bir şok olsa da uzun vadede kuruma fayda sağlayabileceğini söyledi.

“Potansiyelini hissetmeye başladığı ve satış tarihinin sona yaklaştığı zamanlama mantıklıdır” dedi. “Hem sizin yenilenmeye ihtiyaç duyduğunuz hem de organizasyonun yenilenmeye ihtiyacı olduğu kesin bir profesyonel son kullanma tarihi vardır. Profesyonelin saatinin tik taklarını duymaya başladığından şüpheleniyorum.”

İlk görev, orkestrayı yönetecek ve yeni bir müzik direktörü arayışını denetleyecek yeni bir yönetim kurulu başkanı atamak. Dudamel’in üç yıl boyunca ayrılmayacağı gerçeği biraz nefes alma şansı veriyor.

Salonen, “Acele etme,” dedi. “Çok güçlü bir konuk şef kadroları var” ve Dudamel’in önünde daha çok sezon olduğunu da sözlerine ekledi. “Yani bu kesinlikle bir kriz değil.”

Yönetim kurulu başkanı Thomas L. Beckmen, Smith’in yerini alacak birini bulmak için bir komite kurulduğunu ve Smith’in halefinin Dudamel’in halefini seçmesine yardımcı olması için aramanın zamanında tamamlanacağından emin olduğunu söyledi.

Zor olacak: yönetim kurulu üyeleri, yararlanılabilecek görece küçük bir deneyimli müzik yöneticileri havuzu olduğunu söyledi. Beckmen bir röportajda “O kadar derin değil” dedi. “ABD’deki en iyi 25 orkestraya sanal olarak bakmaya başladım ve çok fazla güç yok. Ama birkaç tane var ve bence LA bugünlerde oldukça prestijli bir iş.”

Bununla birlikte, Amerikan orkestralarının sıkı ve rekabetçi dünyası göz önüne alındığında, bu tür aramalar her zaman karmaşık ve risklidir. Borda’nın yerini alması yaklaşık bir yıl sürdü ve bu karar nedeniyle Los Angeles’a Seattle Senfoni’den katılan Simon Woods göreve başladıktan 18 ay sonra aniden istifa etti. Bu, Smith’in, ardından COO’nun atanmasının yolunu açtı.

Kıdemli bir orkestra yöneticisi olan Thomas W. Morris, “Liderlik değişiklikleriyle korku ve belirsizlik olur – bu normaldir” dedi.

Morris, Filarmoni Orkestrası’nın önceliğinin geçişi yönetecek “çok hızlı” bir genel müdür bulmak olması gerektiğini söyledi.

“Bir toplulukla ilgili olarak bir orkestranın ne olduğu ve bir orkestranın sanatsal olarak ne olabileceği konusunda fikir sahibi birine ihtiyacınız var” dedi.

Bazı yönetim kurulu üyeleri, müzik direktörü pozisyonuna ilgi beklediklerini söyleyerek iyimserliklerini dile getirdiler. Yönetim kurulu üyesi Reveta Bowers, “LA Phil’in son 60 yılda bulduğu insanlara bakın” dedi. “LA pazarındaki çeşitlilik – Filarmoni, Hollywood Bowl, Ford Theatre, Disney Hall’daki farklı türler. Bu bir rüya işi.”

Kurul, COO Daniel Song’u geçici CEO olarak atadı. Beckmen, yönetim kurulunun Smith’in yerini alacak kalıcı bir isim bulması için bir danışman tutacağını söyledi; Yeni müzik direktörü, kurul onayı alındıktan sonra iki müzisyen, iki yönetim kurulu üyesi ve iki yöneticiden oluşan bir komite tarafından seçilecek.

Beckmen, yarım asır öncesine uzanan uzun başarılı müzik yönetmenleri dizisinin kendisini bir sonraki bölüm hakkında kendinden emin yaptığını söyledi. “Biz çok şanslıydık” dedi. “Umarım güneş yeniden doğar.”