Hayatının sonlarında şöhrete kavuşan ressam Zilia Sánchez 98 yaşında hayatını kaybetti

yüzelli

New member
1950'lerde Küba doğumlu bir ressam olan Zilia Sánchez, Havana'da bir çatı katında ağlarken, babasının yakın zamandaki ölümünün yasını tutarken yetmiş yılı aşkın kariyerini tanımlayacak bir manzarayla karşılaştı: kuruyan çarşafı esintiyle yakındaki bir boru ve kirişin üzerine örtülmüş bir çizgi üzerinde.

2016 yılında bir sanat dergisi olan Ocula ile yaptığı röportajda “Rüzgarda uçuştuğunu gördüğüm çarşafın onun derisi gibi olduğunu ve altındaki ahşap yapının bir iskelete benzediğini hissettim” dedi. “Bu yüzden onu ölümsüzleştirmem gerekiyordu. Çok duygusal bir andı ve hâlâ da duygusal bir hatıradır. Sanki babamın ruhunun bedeninden ayrıldığını gördüm.”

18 Aralık'ta 98 yaşında, San Juan, P.R.'deki evinde ölen Bayan Sánchez için bu görüntü, sonuçta onun imzasını taşıyan yaratımlarına ilham kaynağı oldu: Süslü ahşap yapıların üzerine gerilmiş kanvas yüzeylere uygulanan yumuşak renklerdeki minimalist resimler. Sonuçlar, resim ve heykel arasındaki sınırları bulanıklaştıran, dalgaların, ayın ve çoğu zaman kadın anatomisinin görüntülerini akla getiren üç boyutlu özgün çalışmalardı.

Bununla birlikte, tanınmanın gelmesi uzun zaman aldı. Bayan Sánchez, Karayipler dışında yaygın bir şekilde tanınmaya başladığında 80'li yaşlarındaydı. New York'taki ilk kişisel sergisi, 2013 yılında Aşağı Manhattan'daki Artists Space'teki çalışmalarının küçük bir incelemesiydi.

Haberler sanat eleştirmeni Holland Cotter, sergiyle ilgili değerlendirmesinde şunları yazdı: “New York galerilerinde kendine özgü bir cesareti ve tuhaflığı olan bu eser gibi hiçbir şey yok.” Bir araştırma için neden bu kadar uzun süre beklemek zorunda kaldık? bir gizem. Bu sanatçı neden Venedik Bienali'ne dahil edilmedi?” (Sonuçta öyleydi: eserleri 2017 ve 2024'te Bienal'de sergilendi.)

Eleştirmenlere göre bu uzun gecikmenin bir nedeni, Bayan Sánchez'in Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nin sanat merkezlerinden uzakta, Porto Riko'da yarım yüzyıldan fazla çalışmış olmasıydı. Bu, Latin kökenli ve lezbiyen sanatçıların -her ikisi de öyleydi- büyük ölçüde gölgede kaldığı bir dönemdi.

Ancak Bayan Sánchez'in kadına odaklanması aynı zamanda işinin gücünün birincil kaynağıydı: Topologías eróticas (“erotik topolojiler”) olarak bilinen, anatomik olarak net olsa da stilize edilmiş çağrışımlarda kadınların dış fiziksel formu ile iç bilinci arasındaki ilişkiyi araştırdı. kadın bedenlerinden.

Barry Schwabsky, 2014 yılında Lelong'daki çalışmalarının yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yaptığında Artforum dergisinde bu tür görsellerin “meme uçları, dudaklar (vajinal veya diğer) gibi açıkça kadın bedenini çağrıştırdığını ancak temsili olmadığını” yazmıştı. & Gallery Co., New York'u değerlendirdi. “Aynı anda bu kadar doğrudan ve dolaylı olabilmesi muhtemelen en büyük gücüdür.”

Bayan Sánchez'in çalışmalarını temsil eden galeri onun ölümünü duyurdu

Frieze dergisinde yazan eleştirmen Ian Bourland, Picasso'dan 1940'lar ve 1950'lerin Kübalı modernistlerine ve Almanya doğumlu Venezüellalı sanatçı Gego'nun kinetik heykellerine kadar çok çeşitli etkileri fark etti. Washington'daki Phillips Koleksiyonu'nda 2019'da düzenlenen bir sergi olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk müze retrospektifi hakkında yaptığı incelemede, fotoğraflarının “durgun bir gölden yavaş yavaş çıkan bir figür gibi, yıkımın eşiğinde bir yüzey gerilimi yaydığını” yazdı. ”

1950'li yıllara ait onlarca sanat eserinden oluşan “Zilia Sánchez: Soy Isla (Ben bir Ada)” başlıklı serginin 2020 yılında Manhattan'daki El Museo del Barrio'da sergilenmesiyle Bayan Sánchez'in ilgisi daha da arttı. Jillian Steinhauer, The Times'daki 2020 tarihli bir incelemesinde, topolojilerinin “çoğunlukla siyah, beyaz ve griden oluşan harika bir paletle kontrol edildiğini, ancak yine de o kadar hareketli ki çoğu zaman hayata geçmeye çalışıyorlar gibi göründüklerini” yazdı.

Sanatçı için eserlerin kinetik nitelikleri ön plandaydı. Bayan Sánchez, 2017'de ArtNexus dergisine “Düzlükle başladım ve harekete benzer başka bir boyutla devam ettim” dedi. “Bu huzursuz bir keşifti, bir değişim arayışıydı.”

Eserlerinde sıklıkla, Yunan trajedisinin talihsiz kahramanı Joan of Arc ve Antigone gibi güçlü kadın tarihi ve edebi figürler yer alıyordu.

1968 tarihli “Amazonlar”da meme ucu benzeri çıkıntılar ve aynı zamanda tümsek benzeri çıkıntılar bulunuyordu; bu, Yunan mitolojisindeki bu savaşçı kadınların okçu olarak etkinliklerini artırmak için sağ göğüslerini feda ettikleri efsanesine gönderme yapıyordu. Bayan Sánchez daha sonra “Çok fazla acıya katlanmak zorunda kaldılar ama trajedinin üstesinden gelip kahraman oldular” dedi.

Zilia Sánchez Dominguez, 12 Temmuz 1926'da Havana'da doğdu. Amatör ressam olan babasını küçük yaşta sanatla tanıştırdı. Gençliğinde komşusu sanatçı Victor Manuel García ona bakıyordu.

Sonunda Havana'daki prestijli bir sanat okulu olan Escuela Nacional de Bellas Artes San Alejandro'ya kaydoldu. 1947'de mezun olduktan sonra 1950'lerin başında soyut çalışmalarını sergilemeye başladı. Aynı on yıl içinde ülkesini Meksika ve Brezilya'daki bienal sergilerinde temsil etti.

Bu sıralarda Küba'da devrim coşkusu vardı ve Bayan Sánchez, gerilla tiyatro grupları için setler tasarlamaya başladı. Fidel Castro'nun birlikleri 1959'da Fulgencio Batista'nın hükümetini devirdiğinde Madrid'deki Prado Müzesi'nde resim konservasyonu eğitimi alıyordu.

Ocula'ya “Annemin beni aradığını ve 'Artık geri dönme, devrimimiz var' dediğini hatırlıyorum” dedi.

1960'ların başında Bayan Sánchez, New York City'ye taşındı; burada Brooklyn'deki Pratt Enstitüsü'nde baskı resim eğitimi aldı ve yeni ortaya çıkan Minimalizm ekolünün etkisini yayan resimler yaratırken Kübalı göçmen entelektüellerle etkileşime girdi.

Yaklaşık on yıl sonra Bayan Sanchez, San Juan'a taşındı ve burada etkili edebiyat dergisi Zona de Carga y Descarga için fotomontajlar ve tasarımlar yarattı. Daha sonra şehirdeki bir sanat okulu olan Escuela de Artes Plásticas y Diseño'da öğretmenlik yaptı.

Neredeyse altmış yıllık partneri Victoria Ruiz'i geride bırakıyor.

Bayan Sánchez, 90'lı yaşlarına kadar, güneşli denize bakan San Juan stüdyosunda her gün çalışmaya devam etti. Stüdyo, 2017 yılında Maria Kasırgası nedeniyle harap oldu, ancak o zamanlar New York'ta MoMA PS1'in yöneticisi olan Klaus Biesenbach'ın yeniden inşa için miting desteğine yardım etmesinden sonra yeniden inşa edildi.

Çalışmasının yüksek hassasiyetine rağmen Bayan Sánchez'in yaklaşımı sezgisel ve bazen de spontane kaldı.

T: Haber Style Magazine'deki 2019 profilinde “Renkler beni çağırmalı” dediği aktarıldı. “Bu yüzden hiç kırmızı kullanmadım. Bazen çağrıyı dinliyorum, fırçamı alıyorum ve bitmiş işlerin üzerini boyamaya başlıyorum.”