“Her şeye sahip”: Garip, güçlü bir piyano konçertosu

yüzelli

New member
Piyano konçertoları var, bir de Ferruccio Busoni’nin piyano konçertosu var.

Parça tamamlandı ve ilk kez 1904 yılında Berlin Filarmoni Orkestrası tarafından, Liszt’in becerisinin bir virtüözü olan bestecinin piyanoda çalmasıyla icra edildi. Parça, neredeyse mistik bir itibarı korudu. O kadar zor ki, sadece en yetenekli piyanistler 75 dakika ve beş bölümün üstesinden gelmeye cesaret edebilir. Son ve en garip bölümde, bir erkek korosu, Danimarkalı oyun yazarı Adam Oehlenschläger’in ‘Aladdin’in 19. yüzyılın başlarından kalma bir versiyonunun sözlerini söylerken, dinleyicileri Allah’a yaklaşmaya davet ediyor.

Konçerto eskisinden daha sık seslendirilse de, repertuarda o kadar büyük bir anomaliyi temsil ediyor ki, şef Esa-Pekka Salonen ve piyanist Igor Levit’in eşlik ettiği San Francisco Senfonisi’nin bu haftaki prömiyeri de dahil olmak üzere performanslar önemli bir olay oluşturuyor. San Francisco Senfoni Korosu’nun adamları tarafından.

Salonen ve Levit ortak bir röportajda konserden ve Busoni’nin bugünkü inanılmaz öneminden bahsetti. İşte röportajdan düzenlenmiş alıntılar.

İlk sorum şu: neden?

ESA PEKKA SALONLARI
Karşı soru sorabilir miyim? Neden? Yıllar önce en son birlikte performans sergilediğimizde, bundan sonra ne yapacağımız hakkında akşam yemeğinde biraz sohbet ettik. İkimiz de Busoni’yi sevdik ve ‘tamam, hadi yapalım’ diye düşündük.Bunlar akşam yemeğinde verilmesi kolay kararlar ve sonra kendinize geldiğinizde ne yaptığınızı anlıyorsunuz. Yine de çok memnunum ve parçayı ne kadar çok çalışırsam o kadar çok seviyorum ki bu aslında çok iyi bir işaret çünkü her zaman böyle olmuyor. Bazı fikirler, özellikle uyumlu fikirler inanılmaz.

Bunun bir parodi mi yoksa çok ciddi mi olduğuna karar veremiyorum.

İGOR LEVİT
Bence ikisi de. Çok ciddi. Yani, çatı binanın üzerinden uçar, değil mi? All’Italiana’da çok hiciv var. İnanılmaz derecede güzel, komik, kutlama niteliğinde. Herşeye sahip.

Busoni her zaman hiç tanışmadığım rol modellerden biri oldu, müzik hakkında düşünme biçimi ve en önemlisi onun hakkında yazma biçimi, özgür müziğin gerçekte ne olduğuna dair ütopik fikri, Yaratıcının işinin ne olduğuna dair fikri. Bu, kendi kurallarınızı koymak ve başkalarının kurallarına uymamak anlamına gelir.

Bir besteci olarak, bir piyanist olarak, bir düşünür olarak, bir öğretmen olarak 20. yüzyılın en inanılmaz beyinlerinden birinden bahsediyoruz. O hayattan daha büyük bir figürdü ve bence bu hayattan daha büyük bir piyano konçertosu.

Bugün Busoni’nin müziğini neredeyse hiç duymuyoruz ama yine de o tarihsel olarak çok önemliydi.

SALONLAR
O gerçekten bir öncüydü ve mikrotonalite gibi artık çağdaş müzikte yaygın olan birçok şeyi tahmin etti. Hatta bir noktada, kavram var olmadan önce bilgisayarlar hakkında hayal bile kurdu.

Finlandiyalı bir müzisyen olarak, Helsinki’de birkaç yıl geçirdiği için ona çok minnettar olduğumuzu söylemeliyim. Helsinki’nin kültürel hayatında çok ama çok tuhaf bir kuştu. Ve Sibelius üzerinde inanılmaz derecede önemli bir etkiye sahipti çünkü Richard Strauss gibi çağdaşlarıyla karşılaştırıldığında, Sibelius bu tür bir taşra çocuğu kompleksinden muzdaripti.

Busoni ve Sibelius gerçekten iyi arkadaş oldular. Böyle birinin sohbet partneri ve içki arkadaşı olarak olmasının inanılmaz derecede önemli olduğundan kesinlikle eminim – bunu oldukça sık yaptıkları belliydi. Hatta Busoni’nin köpeğinin adı Lesko olduğu için kendilerine Leskovitler diyen küçük bir kulüpleri, bir grup arkadaşları bile vardı. Helsinki’de takıldıkları ve gelecek yüzyıl için yeni müzik geliştirdikleri bir bar var.

Levit Hayatımda sahip olduğum en önemli öğretmenlerden biri Matti Raekallio’ydu. Matti, Helsinki’den. Matti’nin tezi, Busoni’nin parmak hareketleriyle ilgiliydi. 19 yaşımdayken beni konserle tanıştırdı. Beni “Fantasia Contrappuntistica” ile tanıştırdı. Beni Busoni’nin çok konumsal bir oyun olan ve grafik bir oyun olmayan piyano çalmasıyla tanıştırdı.

Çünkü diyelim ki kurallarla büyümüş ve Orta Avrupa’da ya da herhangi bir yerde okumuş normal bir piyanist, Ferruccio Busoni diye bir şey yok, sadece Bach-Busoni’yi biliyorsunuz. Belki onun koral prelüdlerinden iki ya da üç tanesini biliyorsunuzdur. Bu kadar. Ama gerçek adamla temasa geçmiyorsun. Bana insanın düşünmesine ve müziğine giden bu inanılmaz kapıyı açan Matti’ydi. Ben bile Busoni’yi Finlandiya’dan tanıyorum.

SALONLAR Komik: Busoni’yi ilk duyduğumda, 70’lerin sonlarında Donatoni ile İtalya’nın Siena kentinde kompozisyon öğrencisiyken duydum. Bir İtalyan piyanistin Busoni’nin Schoenberg’in Opus 11 düzenlemesini, üç piyano parçasını çaldığı bir konser vardı. Schoenberg’in piyano parçalarını piyano için düzenledi. Ve bunun hayatımda duyduğum en aptalca şey olduğunu düşündüm.

Igor, konser herkesin söylediği kadar zor mu?

Levit
Evet, küfür dağarcığınızı genişletecek bir parça.

Bununla ilgili en zor şeyler neler?

Levit
Demek istediğim, ikinci sette, belirli bir sonucu elde etmek için ne kadar çalışmanız gerektiği söz konusu olduğunda kabul edilebilir olanın ötesine geçen anlar var. Sona doğru, sol ve sağ eller arasında asimetrik olan inanılmaz derecede zor sıçramaların olduğu oldukça uzun bir geçit var. Bu tek başına biraz ütopik ve aynı zamanda öyle bir şekilde yazılmış ki seyircilerden hiç kimse gerçekten ne yaptığınızı duymuyor çünkü orkestra çok büyük.

“All’Italiana”da kadenzadan hemen sonra piyanonun sağında ve solunda devasa akorların olduğu ve bunların birleştiği bir yer var. Bir nevi ulaşılamaz, ama yine de, ne olmuş yani? Bir piyanist olarak olağanüstü bir şey çalmak üzere olduğunuzun sürekli olarak farkındasınız.

Ayrıca yürütmesi kolay bir parça gibi görünmüyor. Birincisi, bilançolar.

SALONLAR
Eh, çok büyük ve Igor’un dediği gibi, dinamikleri azaltıp düzeltmezseniz piyanonun boğulduğu anlar vardır.

Levit [Laughing] Lütfen dinamikleri azaltmayın ve bunu netleştirin.

SALONLAR Ama Brahms’ın piyano konçertolarında piyanonun orkestranın içine daldığı anlar vardır ve bence ifadenin bir kısmı bu yakınlaştırma ve uzaklaştırmadır. 75 dakika boyunca her an piyano tamamen yüzeyde olsaydı çok sıkıcı olurdu. Ve bu durumda piyanonun farklı rolleri vardır.

Final ne için?

SALONLAR
Hayatımda bestecilerin kullandığı bir sürü anlaşılmaz, tuhaf sözler gördüm ama bu en başta gelen. Bence bu Dane’in metninden yola çıkarak bir müzik-dramatik eser yazmayı planlamıştı. Son koroyu müziğe ayarlamaktan daha ileri gidemedi ve bu, Piyano Konçertosu’na girdi.

Bu metnin hikayesi çok komik çünkü oyun yazarı Danimarkalıydı ve metni Almanca yazmıştı ama Almancası o kadar iyi değildi. Gidip Goethe’ye yüksek sesle okudu, Danca versiyonundan okudu ve kendiliğinden Almanca’ya çevirdi. Goethe’yi orada öylece oturup bu adamın bitmek tükenmek bilmeyen parçayı kötü bir Almanca ile seslendirişini dinlerken hayal etmeye çalışıyorum. Ve sonra farklı editörler üç veya dört tur dilbilgisi düzeltmesinden geçti ve sonunda dilbilgisi açısından kabul edilebilir bir sürüm var. Ancak Busoni, yanlış vakalar ve yanlış makalelerle ilk versiyonu beğendi.

Levit Tabii ki yaptı.

SALONLAR Ve bununla ilgili gerçekten harika bir şey var. Temelde Aladdin’in lambayı geri verdiği mağaradaki kayalar. Kayalar çok şükreder ve tabiatın güzelliği için Allah’a hamdederler. Ve çoğu tamamen anlaşılmaz.

Levit Ama öte yandan büyük enternasyonalistlerden biri olan Busoni’den de bahsediyoruz. Bu evrensel olarak eğitilmiş ve evrensel olarak ilgilenen kişiden bahsediyorsunuz. Yani hepsi anlaşılmaz, tuhaf ve tuhaf ama yine de hiç de şaşırtıcı değil.

SALONLAR Yani biz hayranız.

Levit Kesinlikle.