Hilma af Klint’in ani açıklamasının ardından sorular ve mahkeme tartışmaları

OgreMan

Global Mod
Global Mod
Sanatçının büyük büyük yeğeni ve Hilma af Klint Vakfı başkanı Erik af Klint, Nisan ayında açılan bir davada, iş düzenlemelerinin vakfın yönetim kurulunun izni ve bilgisi olmadan yapıldığını söyledi. Davada, yönetim kurulu üyelerinin CEO Jessica Höglund ile NFT’ler, Af Klint hakkında kitaplar ve vakfa değil kendilerine fayda sağlayacak sürükleyici bir deneyim üretmeye yönelik anlaşmalar üzerinde işbirliği yaptıkları iddia ediliyor. Davada lisans haklarından feragat edildiği ve bunun vakfa milyonlarca dolara mal olduğu belirtildi. Davada ayrıca Af Klint ile ilgili yayıncılık kârının 2018’de tahmini 350.000 dolardan 2021’de 3,5 milyon dolara on kat arttığı, ancak gelirlerin akademisyen Almqvist liderliğindeki bir vakfa gideceği ve Af Klint Vakfı’na gitmediği iddia ediliyor.

Erik af Klint, yönetim kurulu üyeleriyle ilgili bir röportajında, “İnsanların içsel anlam arayışından yararlanmaya çalışıyorlar” dedi.

Mahkemelerin yönetim kurulunda değişiklik yapmasına ve görevden almaya çalıştığı yöneticinin denetlediği sözleşmeleri feshetmesine izin vereceğini umduğunu söyledi. Akrabasının sanatının ticarileşmesi ve vakfın mali durumu konusunda endişe duyduğunu sözlerine ekledi: “Bir yıl daha yapabiliriz ama çok fazla değil.”

Höglund ve yönetim kurulu, anlaşmaların aile dahil olmadan doğru şekilde yapıldığını ve yakın zamanda vakfa 100.000 dolar toplandığını söyleyerek ailenin iddialarını reddetti. Höglund yaptığı açıklamada, “İddia edilen görevden alınmama gelince,” dedi, “Erik af Klint’in beni görevden alma yetkisi yoktu.”

Aileyle yaşanan güç mücadeleleri nedeniyle üç yönetim kurulu üyesi istifa etti. Bunlardan biri de yaptıkları işi savunan Almqvist’ti. Axson Johnson VakfıHangi yayınlanan sanatçı hakkında birçok kitap yayınladı ve onun tarafından genel müdür olarak yönetildi.

Almqvist, Hilma af Klint’in çalışmalarına ilişkin vakfın sahip olduğu telif haklarının 2014 yılında sona erdiğini ve davadaki iddiaların aksine Ax:son Johnson’ın, sanatçı vakfının mali durumunun iyi durumda kalmasını desteklemek için yüz binlerce dolarlık yayın kârı bağışladığını söyledi.