İnsani kamusal alanların tasarımcısı Raymond Moriyama 93 yaşında öldü

yüzelli

New member
Şirketin öne çıkan eserlerinden biri, 1977’de tamamlanan geniş bir cam ve tuğla yapı olan Toronto Referans Kütüphanesi idi. Ancak projeleri Kanada ile sınırlı değildi. Şehrin ana caddesini canlandırmak için Buffalo’da bir alışveriş merkezi tasarladılar. Riyad’daki Suudi Arabistan Ulusal Müzesi; ve Tokyo’daki Kanada Büyükelçiliği, ticari bir binanın dördüncü katında inşa edilmiş açık bir bahçe ve plazanın üzerinde duran cam ve alüminyum bir yamuk.

Ve bir de Toronto şehir merkezinde, kireçtaşıyla kaplı tuhaf bir “ayakkabı kutusu” – ya da Bay Moriyama’nın yorumuyla – Bata Ayakkabı Müzesi var. Bu, kocası Thomas Bata’nın Bata Ayakkabı Şirketi’nin varisi olduğu Sonja Bata’nın tutku projesiydi. 2018 yılında ölen Bayan Bata, Inuit fok derisinden çizmelerden 18. yüzyıl İtalyan topuklu ayakkabılarına ve Rönesans tarzı İtalyan stilettolarına kadar 4.500 yıllık ayakkabı sanatını temsil eden tarihsel açıdan önemli bir koleksiyon olan 13.000 çift ayakkabısını sergileyeceği bir ev istiyordu.

Bay Moriyama eşi tarafından hayatta kaldı; üç kız, Michi, Midori, Murina; iki oğlu, Jason ve Ajon ve 10 torunu.

1985 yılında Bay Moriyama, Kanada Nişanı Memuru olarak atandı. 1997’de Kanada mimarisinin en büyük onuru olan Kanada Kraliyet Mimarlık Enstitüsü’nün Altın Madalyasını aldı. 2003 yılında emekli oldu.

Bay Moriyama, müşterilerini dinleme yeteneğiyle tanınıyordu. Kendisini sık sık “profesyonel bir dumdum” olarak tanımlıyordu; soruları olağanüstü yapılara yol açan ve en azından bir kez hiçbir yapıya yol açmayan ısrarcı bir muhataptı.

Tanınmış bir avukat ve eşi, Bay Moriyama’dan kendileri için bir ev tasarlamasını istediğinde, o 1975’te National Post’a şunları hatırlattı: “40 dakika dinledim ve güzel evleri, çok sayıda arabaları ve tatilleri olduğunu öğrendim evdeydim ve teknelerim vardı” ve diğer her şey. Ben de onlara şunu söyledim: Tamam, mimara ihtiyacınız yok, aile danışmanına ihtiyacınız var çünkü mimar sizi bir araya getiremez.”