İran'dan kaçan yönetmen Mohammad Rasoulof, Cannes'a umut mesajı getirdi

yüzelli

New member
Yönetmen Mohammad Rasoulof, yeni filmi “Kutsal İncirin Tohumu”nu çekerken, İran'ın sert hükümetini eleştiren filmler yapmaktan sekiz yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu öğrendi.

Böylece Rasoulof İran'dan kaçtı, Almanya'ya gitti ve geçen hafta Cannes Film Festivali için Fransa'ya geldi. “Kutsal İncirin Tohumu”nun Cuma akşamı festivaldeki yarışmada galası yapılması ve iyi eleştiriler almasının ardından Rasoulof, ülkesindeki duruma ışık tutacak filmler yapmaya devam edeceğine söz verdi.

Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında “İslam Cumhuriyeti İran halkını rehin aldı” dedi. “Bu yüzden bu beyin yıkama hakkında konuşmak çok önemli.”

Tahran'daki öğrenci protestolarının arka planında yer alan “Kutsal İncirin Tohumu”, Tahran Devrim Mahkemesi'nde idam cezalarını onaylama görevi kendisine ve ailesine büyük zarar veren bir sorgu yargıcının hikâyesini anlatıyor. Yargıcın paranoyası, silahı kaybolunca daha da artar ve karısının ve kızlarının kendisine karşı komplo kurduklarından şüphelenmeye başlayınca failin kim olduğunu bulmak için sert adımlar atar.

Rasoulof, film fikrinin aklına 2022 yılında, İran güvenlik güçlerini halk protestoları sırasında itidalli davranmaya çağıran bir dilekçeyi imzaladığı için yönetmen Jafar Panahi ile birlikte hapse atıldığında geldiğini söyledi.

Yönetmen, Şubat 2023'te serbest bırakıldıktan sonra şüphe uyandırmamak için küçük bir ekiple “Kutsal İncir Tohumu”nu gizlice çekmek için bir plan yapmaya başladı. Filmin oyuncularından Mahsa Rostami basın toplantısında, “Bazen insanlar 'Orada gizlenen biri var' diyordu ve hepimiz dağıldık.” dedi. “Bu projenin sonuna kadar devam etmesi için dua ettik.”

Bu, müdürün, yetkililerin onun nerede olduğunu takip etmek için kullandığına inandığı telefonunu vermek zorunda kaldığı anlamına geliyordu. Rasoulof, uzak bir yerde çekim yaparken Kovid'e yakalandıktan sonra yapım ekibinin sahte kimlik aldığını, böylece nerede olduğunu açıklamadan hastaneye kaldırılabileceğini söyledi.

Rasoulof oyuncu kadrosuna ve ekibine “Hayatımız gangsterlerinkine benziyor, tek farkımız sinemanın gangsterleri olmamız” dedi.

İran mahkemesinin Rasoulof'u sekiz yıl hapis ve sopayla cezalandırmasıyla çekimlerin yaklaşık üçte biri tamamlandı. Avukat Babak Paknia'ya göre mahkeme, filmlerinin “ülkenin güvenliğine karşı suç işlemeye yönelik gizli anlaşma örnekleri” olduğuna karar verdi.

Rasoulof, kendisini daha büyük bir tehlikeye atabileceğini bilmesine rağmen “Kutsal İncir”in çekimlerini bitirmek için zaman kazanmak amacıyla karara itiraz etti.

Rasoulof, “Elbette bu filmi yapmanın bana karşı başka suçlamalara yol açacağını biliyordum” dedi. “Kendi kendime 'Artık bunu düşünemiyorum, kafamdaki bu kapıyı kapatmalıyım' dedim ve öyle de yaptım. Filmin çekimlerini tamamlayabilmem için adalet sisteminin yavaş ilerleyeceğine güveniyordum.”

Mart ayında Rasoulof, itirazının reddedildiğini ve kararın onaylandığını öğrendi. Yakında gözaltına alınacağını bildiğinden, kalmak mı yoksa kaçmak mı istediğine karar vermek için iki saati vardı. Basın toplantısında “Bu kolay bir karar değildi” dedi. “Seninle bu konuyu konuşmak hâlâ kolay değil.”

Rasoulof, önceki tutukluluğu sırasında tanıştığı genç aktivistlerin yardımıyla elektronik cihazlarını attığını ve İran'ın dağlık sınırını geçerek güvenli bir eve doğru ilerlediğini söyledi. Kaçmadan önce kendisine daha önce yaşadığı Almanya'daki yetkililerle temasa geçmiş ve kendisine geçici bir seyahat belgesi verilmişti. Birkaç gün önce Avrupa'ya geldiğini söyledi.

Yine de İran'da kalan film yapımcılarını sebat etmeye teşvik etti.

Rasoulof, “Ne pahasına olursa olsun film yapmak isteyen, büyük onurlu özgür insanlar var” dedi. “İran sinemasına tek mesajım şudur: İran'daki sindirme ve sansürden korkmayın. Yönetmekten tamamen acizdirler, terörden başka silahları yoktur.”

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin geçen hafta sonu helikopter kazasında ölmesinden önce bile ülke, ekonominin bozulması, kamuoyundaki muhalefetin baskı altına alınması ve İsrail'le artan gerilimler de dahil olmak üzere bir dizi sorunla boğuşuyordu. Analistler, Raisi'nin yerine 28 Haziran'da yapılması planlanan seçimin, İran liderliğini zorlu gidişatından vazgeçirme şansının çok az olacağını varsayıyor.

Ancak Rasoulof ve oyuncuları Cannes'da umutluydu. Basın toplantısında filmin İran'dan kaçan iki oyuncusu Rostami ve Setareh Maleki de hazır bulundu. Değişen koşulların gelecekte geri dönmelerine olanak sağlayacağını umduklarını söylediler.

“Eminim” dedi Maleki. “Yakında bu zafere tanık olacaksınız.”