Michael J. Fox’un filmleriyle bir Michael J. Fox filmi yapın

yüzelli

New member
Davis Guggenheim üç yıl önce Michael J. Fox’a hayatı hakkında bir film yapma umuduyla yaklaştığında, yönetmen, Al Gore (Oscar Ödüllü “” Uygunsuz Bir Gerçek”) ve Pakistanlı aktivist Malala Yousafzai (“Bana Malala Dedi”). Guggenheim’ın eşi aktris Elisabeth Shue, daha önce Fox ile çalışmış ve Geleceğe Dönüş serisinin ikinci ve üçüncü bölümlerinde kız arkadaşını oynamıştı. Ve Guggenheim, Jimmy Page, Jack White ve The Edge hakkında bir belgesel olan It Might Get Loud’u yönetmişti ve bu onu uzun süredir elektro gitarist olan Fox’a sevdirdi.

Buna rağmen, Fox başlangıçta bir film yapma konusunda isteksizdi, özellikle de en çok satan dört anı kitabında yazdığı hikayelerin etrafında dönen bir film. Fox, “Ona hikayemin oldukça açıklayıcı olduğunu söyledim,” diye hatırladı. “Bunu kaç kere söyleyebilirsin bilmiyorum.”

Ancak Guggenheim sebat etti. Fox’un, kendisinin düşündüğü gibi, oyuncunun hayatını, kariyerini ve Parkinson hastalığıyla mücadelesini anlatan kendi anı kitabının ekran uyarlamasını yapmak istemedi. Ve konuşan kafalar ve karanlık bir anlatımla standart bir belgesel yapmak istemedi. Guggenheim, konusu kadar hayat ve mizah içeren bir film yapmak istedi; örneğin, Michael J. Fox’un oynadığı bir filmden farklı olmayan, eğlenceli, hızlı tempolu bir çaba.

Guggenheim, “İzleyiciyi çılgın bir yolculuğa çıkarmak istedim” dedi.

Sonunda Fox yumuşadı, ancak bir ricada bulundu: keman yok. Guggenheim, “Korkunç bir teşhisi olan bir adama ağlayarak tedavi yapılmaz” dedi.

Yine de: Bir Michael J. Fox Filmi (Apple TV+’ta yayınlanıyor), senaryo canlandırmalarını, kamera arkası arşiv görüntülerini, Fox’la röportajları ve Fox’un Back to the’daki ufuk açıcı rolleri de dahil olmak üzere kırk yıllık kariyerinden çok sayıda klibi bir araya getiriyor. Fox’u Hollywood’un en büyük yıldızlarından biri yapan Future’ ve ‘Family Ties’.

Sonuç, Fox’un kendi film ve televizyon çalışmasını kullanarak hayatındaki önemli anları yaratıcı bir şekilde tasvir eden (buna ileride daha fazla değineceğiz) ve hatta Fox’un yıllarca sakladığı Parkinson hastalığının üstesinden nasıl geldiği gibi uzun süredir sakladığı sırları ortaya çıkaran, tür değiştiren bir melez. ABC komedi dizisi Spin City’de rol aldığında.

Film, Fox’un kariyerini, aktörün 16 yaşındayken Kanada sitcomu Leo and Me’de 12 yaşındaki rolünü oynadığı en erken başlangıçlarından itibaren inceliyor. Fox, New York ofisinden yaptığı bir video röportajda, bu erken konserlerdeki çalışmalarını eleştirdi. “Sonunda nasıl davranacağımı buldum,” dedi, “ama ilk başta hiçbir fikrim yoktu.”

Başlangıçta Guggenheim, Fox’un hikayesini, hayatının çeşitli aşamalarında Fox’u oynayan aktörlerle yeniden canlandırmalar yoluyla anlatmayı amaçladı. Filmin editörü Michael Harte (“Üç Özdeş Yabancı”) bu fikre karşı çıktı. “Sorun şu ki oyuncunun yüzünü gösteremiyorsunuz” dedi. “Michael’ın harika yanı, çok ilgi çekici olması ve bu süperstar niteliklerine sahip olması.” Fox gibi anında tanınan birinin ikizini kullanmanın “izleyicileri filmden uzaklaştıracağını” hissetti.

Bunun yerine Harte, Fox’un hikayesini anlatmak için aktörün film ve televizyon kliplerini kullanabileceklerini düşündü ve yönetmen ile kurgu arasında bir yaratıcı irade “savaşını” (Guggenheim’ın sözü) ateşledi.

Bir gün Harte, bir hevesle, Fox’un gerçeği kontrol etmesi gereken bir makaleyi çevirdiği Bright Lights, Big City’den bir sahneyi, Fox’un senaryoyu ilk kez okuduğunu anlatan bir ses klibi ile birleştirdi. gelecek.” Guggenheim karışımı sevdi ve Harte’yi daha fazlasını bulması için teşvik etti. Zor değildi. Guggenheim’ın belirttiği gibi, yararlanılacak çok sayıda film ve bölüm vardı.

Sonunda ikisi, Fox’un yüzü görünmeyecek şekilde arkadan çekilen dublörünün senaryo görüntülerini ve oyuncunun filmlerinden ve şovlarından veya arkadan gerçek Fox’un görüntülerini karıştırarak hayali bir uzlaşmaya vardı. “Family Ties” görüntüleri ile 92 VHS kasetinden sahne alıntıları.

Tüm bu sahneleri bulmak için Harte, sekiz hafta boyunca Fox’un oynadığı her filmi ve TV şovunu izledi. Harte, “TV şovları Everest’ti” dedi. Yararlı bulduğu her sahneyi dikkatlice etiketledi: Michael kahve içiyor. Michael bir koridorda yürüyor.

Harte’nin çocukluğundan beri sıkı bir Fox hayranı olmasına yardımcı oldu. İrlanda’da genç bir çocukken sinemalarda gördüğü ilk film Geleceğe Dönüş Bölüm II’ydi (‘bir ezber bozan’); Bugüne kadarki mutlak favori filmi “Geleceğe Dönüş”.

Öte yandan Guggenheim, çocukken Fox’un ya da filmlerinin o kadar büyük bir hayranı değildi.

Harte, “Davis’in Geleceğe Dönüş filmlerini daha önce izlediğini sanmıyorum,” dedi. içlerinde

Guggenheim, “Farklı şeylere baktım” dedi.

Yapımcılar ayrıca Fox’un Parkinson hastalığını dizinin oyuncu kadrosundan, ekibinden ve izleyicilerinden bir sır olarak sakladığı görüntüleri bulmak için Spin City bölümlerini saatlerce didik didik ettiler, Fox bu gerçeği ilk anı kitabı Lucky Man’de ortaya koydu. Bir montajda Fox’un kalem salladığını, telefonları tuttuğunu, saate baktığını, kolları sıvadığını ve sol elindeki titremeyi kapatmak için her şeyi yaptığını görüyoruz. Guggenheim, “Arşiv olarak yazılan şeyleri kullandık” dedi.

Harte malzeme bulmak için binlerce klibi incelerken, Guggenheim yeniden canlandırmalar için oyuncu seçmeye koyuldu; bunlara uzun süredir arkadaşı ve eski bir rol arkadaşı olan Woody Harrelson’ın vekilleri; Fox’un saçma sapan ama nihayetinde destekleyici babası; ve tabii ki Fox’un kendisi… Yaratıcılar, Fox’un kıvrak fiziğine uyan birini bulmak için, oyunculara zıplayıp bir arabanın kaputunun üzerinden kaymasını ya da denemesini sağladı. Bunu yapabilecek tek oyuncu, Danny Irizarry işi aldı. Fox, “Beni oynayan oyunculara bayıldım” dedi.

İlk kaba kurgu tamamlandığında, film yapımcıları onu Fox için gösterdi. Harte, “Kesinlikle korkunçtu,” dedi. “İşte çocukken izlediğim ve hayran olduğum biri ve onunla ilk tanıştığımda, bir barda birkaç içki içmiyoruz, gördüğüm şeyi, hayatının 90 dakikasını sunuyorum. İşte alakalı olduğunu düşündüğüm şey ve işte düşündüğüm şey değil alakalı, bu yüzden bunu dışarıda bıraktım.

Fox, biten projeden memnundu. “Bence harika bir iş çıkardılar” dedi.

Hayat hikayesinden anlara, özellikle Fox’un 35 yıllık eşi ve ilk kez Bonds setinde tanıştığı Tracy Pollan’la ilgili birçok ana bakmak acı verici değildi. “Genç bir kariyeri olan ve iyi giden bu kızla evlendim ve sonra o benimle evlendi ve bekar bir anne gibiydi” dedi. “Filmler çektim, o evde bir bebekle birlikteydi ve talk şovlarda bu konuda şaka yaptım.” Fox, renkli bir dille, ona yaptığı korkunç şey için ağıt yaktı.

“Ve kaçabilecekken benim için ayağa kalktı,” diye devam etti. “‘Parkinson, bu bana göre değil’ diyebilirdi.” Ama yapmadı, burada kaldı. Bunu filmde görmek bir ayrıcalıktı.”