‘Obezite pandemisi sorunu çözülmeli’

Şahit

Global Mod
Global Mod
‘Obezite pandemisi sorunu çözülmeli’

Meltem Günay - Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) tarafından düzenlenen 11. Ulusal Obezite Kongresi'ne katılan Avrupa Obezite Derneği(EASO) Başkanı Prof. Jason Halford, "Bir sonraki enfeksiyon pandemisiyle baş edebilmek için obezite pandemisini halletmemiz gerekiyor" uyarısında bulundu.Dünyada sağlık sisteminin Kovid 19 nedeniyle zor günler geçirdiğini, sistemin ciddi sekteye uğradığını anlatan Prof. Halford, "Sadece bulaşıcı hastalığın değil obezitenin varlığının da vücudun bağışıklık sisteminin baskılanmasında ne kadar etkili olduğunu bir kere daha gözler önüne serdi. Bir sonraki enfeksiyon pandemisi ile baş edebilmek için obezite pandemisini halletmemiz gerekiyor" dedi.

Dünyanın sorunu oldu

25 yıl önce kariyerine başladığında obezitenin Kuzey Avrupa'nın sorunu olduğunu ama günümüzde tüm dünyanın sorunu haline geldiğini vurgulayan Prof. Halford, "Akdeniz ülkelerinin çoğunda obezite oranları, diğer Avrupa bölgelerini yakalayacak şekilde hızlı bir şekilde yükseldi. Dünyanın her yerinde durum birbiriyle benzerlik arz ediyor. Bunun tüketicilerin gıda maddelerine erişimlerindeki hızlı değişimden kaynaklandığını düşünüyorum. Gıda hazırlık sürelerindeki kısalma, dışarıdan çok fazla yemek tüketme, önceden hazırlanmış ürünleri yemek, diyet tipleri gibi faktörler de etkili" diye konuştu.

Prof. Halford, kendisinin de beş yıl önce obeziteli birey olduğunu ve vücut kitle endeksinin 37 olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "5-6 yıl önce Birleşik Krallık Obezite Araştırmaları Derneği'nin başkanıydım ve obeziteli bireydim. Bunu yenmeye karar verdiğimde uzman kontrolünde önce çok düşük kalorili diyet yaptım. Hızla kilo vermeye başladıktan sonra sağlıklı beslenmeyi ve yoğun egzersizi hayatıma sokmayı başardım. O dönemde 90 kilodan 63'e düştüm. Şimdi 70 kiloyum. Herkes için tek bir yöntem yok. Asıl önemlisi yardım isteyebilmek. Tekrar kilo almak da dünyanın sonu değil. Obezite uzmanıydım, yapmam gerekiyordu ama ilginç bir şekilde ben kendimi hiç obeziteli birey olarak görmüyordum, onlar hep başkaları gibi geliyordu."

‘Hastalıklarakatkısı çok hafife alındı’

Prof. Halford, “Kardiyovasküler hastalıkların ve diyabetin tek sebebi obezite değil ama özellikle çok uzun süre obezitenin bu tür hastalıklara katkısı çok hafife alındı” dedi. Halford, “Diyabet uzmanları, kardiyovasküler uzmanları, kanser uzmanları, obezite ile uğraşanlar bir araya gelemedi. Hep kendi alanlarına odaklandılar ve diğerlerini sanki hep gözardı ettiler.
Bu da hepimizi verimsiz hale getirdi” diye konuştu. Alıntıdır.