Bu aile portresi 100 yılı aşkın bir süredir bir sır saklıyor: renklendirilmiş dördüncü bir karakter. Şimdi Metropolitan Sanat Müzesi, köleleştirilmiş bir kişiyi gerçekçi bir şekilde tasvir eden birkaç 19. yüzyıl portresinden biri olan tabloyu satın aldı. Met’e yaptığı inanılmaz yolculuk, Amerikan tarihindeki siyah figürlerin silinmesine dair bir hikaye anlatıyor. Ve Jeremy K. Simien olmasaydı sonsuza dek kaybolabilirdi. [MUSIC PLAYING] “Atalarım, Afrika kökenli insanlar, bu Amerika Birleşik Devletleri’nin bir parçası. Ve kendimizi tarihsel bir bağlamda görebilmemiz gerekiyor. Hayatta kalan resimler inanılmaz derecede önemli çünkü çok azı kaldı.” Bir sanat koleksiyoncusu olan Simien tabloyla ilk kez müzayedede karşılaştı. Resim imzalı değildi. Ancak Jeremy, ünlü portre ressamı Jacques Amans’ın çalışmasına benzediğini düşündü. Sonra birkaç yıl öncesine ait başka bir müzayede kaydı buldu. Ancak bu resimde köleleştirilmiş çocuk gizlenmişti. “Çocuğun örtülü olması beni rahatsız etti. Sonunun nereye vardığını öğrenmem gerekiyordu.” Hikaye, tablodaki beyaz çocukların bir akrabası olan Eugene Grasser ile başlıyor. “Aile öyküsü, gözde bir köleleri olduğunu söylüyordu ve o da resimdeydi. Ve sonra, her ne sebeple olursa olsun, bir süre sonra renklendi. Neden olduğu hakkında hiçbir fikrim yok.” Eugene’nin annesi Audrey portreyi miras aldı. Onlarca yıldır garajda tuttu. Ancak 1972’de tabloyu New Orleans Sanat Müzesi’ne bağışladı.Eugene’nin annesi müzeye ailenin dördüncü karakterle ilgili hikayesini anlattı. Ancak müze, tabloyu sergilemek yerine 32 yıl boyunca müze deposunda sakladı. Tulane Üniversitesi’nde Sanat Tarihi ve Afrika Çalışmaları profesörü olan Mia L. Bagneris, “Bence bu tablonun tarihi gerçekten bir kurumsal ihmal tarihidir.” “NOMA onu aldığında iş böyle görünüyordu. Ve figürün hayalet hatlarını net bir şekilde görebilirsiniz.” “Geldiğinde sergileniyor durumda değildi.” John Bullard, NOMA tabloyu aldıktan bir yıl sonra müzede çalışmaya başladı. “Ve gölgeyi görebilirdin. Ancak, belirli bir sanatçıya atanmaz. Ve çocukların kimlikleri tespit edilemedi.” “Müzenin mantığı, sanatçının kim olduğunu bilmediğimiz yönünde. Bakıcıların kim olduğunu bilmiyorduk. Bu şeyler, Afrika kökenli insanları tasvir eden görüntülerde genellikle bilinmiyor ve asla bilinmeyebilir. Yine de nesnelerin kendileri hâlâ eleştirel incelemeye değer.” “Sahip oldukları her şeyi sergileyebilen çok az müze var. Çözümlerden biri gözden geçirip neyin makul bir şekilde kullanımdan kaldırılıp satılabileceğine karar vermek.” 2004’te NOMA tabloyu müzayedeye çıkardı. Bir antikacı tabloyu 6.000 dolara satın aldı ve restore ettirdi. Kayıp karakter ortaya çıktı. “Geriye dönüp baktığımda bunun bir hata olduğunu düşünüyorum. Evet, ama hatalar olur.” Yıllarca aradıktan sonra, Jeremy nihayet 2021’de tabloyu aldı ve Louisiana’ya geri getirdi. “Bu müzelerden bazılarının işlerini ne kadar kötü yaptığını anlayana kadar hikayemle ilgili parçalara sahip olmanın önemini fark etmemiştim.” İlk olarak, ikinci bir restorasyon yapması için bir resim konservatörü olan Craig Crawford’u tuttu. [doorbell] “Merhaba.” “Hey.” “Bu rötuştan kurtulmak istiyoruz. Misyonumun tabloyu orijinal niyetine olabildiğince yaklaştırmak olduğunu söyleyebilirim. Ben sadece geçmişte eklenen katmanları kaldırıyorum.” “Zenci çocuğu öğrenmek için can atıyordum. Ben de Katy Shannon’la konuşmaya başladım.” “Sana bu listeyi göstermek istedim.” “Köleleştirilmiş insanları bulma yeteneğine sahip.” “Tarihte kaybolmuş gibi görünen insanlar konusunda uzmanlaştım. Ama bir tablodan geriye gitmeyi hiç denemedim.” Grasser ailesine dönüp baktığımda, Katy portreyi yaptırmak için yeterince zengin birini bulmaya çalıştı. Sonunda birini buldu: Coralie D’Aunoy Frey. 1830’lardan kalma nüfus sayımı kayıtları, Frey ailesinin evinde kimin yaşadığını gösterdi. Çocuğun kim olabileceğine dair tek bir olası aday vardı. “Ve ben gibiydim, aman tanrım. Karışık ırktandır. O doğru yaşta. Ve o bir yerliydi. Ben de onu bulduğumu söyledim. Adı Bélizaire’di.” “Bélizaire.” Artık bir adları olduğuna göre Katy, o zamanlar köleleştirilmişleri de içeren Louisiana emlak kayıtlarını kullanarak daha derine inmeyi başardı. “Burada 1730’lara kadar uzanan 45 milyon kayıt var. Tamam, işte burada. Ve gerçekten de Katy aradığını bulur: Bélizaire’in 6 yaşındayken Fransız Mahallesi’ndeki Frey ailesine götüren satın alma sözleşmesi. “Bélizaire, annesi Sally ile birlikte 1828’de satıldı. Frederick Frey bir tüccardı. Ve Bélizaire’in Frey’e birkaç seyahatte eşlik ettiğini öğrendim. Yani evin efendisine yakın bir hizmetçi olduğu ve belki de çocukların bakıcısı olduğu belliydi.” Bélizaire portresini yaptığında yaklaşık 15 yaşındaydı. Bu, gerçekle çelişen bir iç huzurun görüntüsüdür. “Burada ona sanki ailenin bir üyesiymiş gibi değer veriliyor ve yine de her an satılabilir.” Frederick Frey’in ölümünden sonra Coralie, Bélizaire’i Evergreen Plantation’a sattı. 1856 Noel Arifesiydi. Ve satıldıktan bir süre sonra biri onu boyattı. “Ufuk çizgisine uyması için daha açık renklerle kaplandı.” Craig küçük çatlak deseninde o ufuk çizgisinin kalıntılarını buldu. Bélizaire’in örtbas edildiği zamanın gizemini çözmek için ipuçları oldular. Zamanla resimler genişler ve büzülür, çatlaklar oluşur. “Bu çatlama seviyesine ulaşmak yaklaşık 50 yıl sürerdi. Örtme, çatırtı desenlerinde görülebilir. Bu bana, örtbasın yüzyılın başında olduğu izlenimini veriyor.” “Yüzyılın başındaki New Orleans’ta, Jim Crow yasalarının ırkları ayırmak ve diğer insanları birbirine benzetmek için yarattığı bir dünyadan bahsediyorsunuz. ikisinin birbirine ait olmadığı açık. Coralie mi yoksa onun soyundan biri mi bilmiyorum.” Belgeler, Bélizaire’in İç Savaş’ın başladığı 1861 yılına kadar Evergreen’de köleleştirilmiş olduğunu gösteriyor. “Özgürlüğü tanıyacak kadar hayatta kaldı mı ve yaşadı mı? Bilmiyoruz çünkü iz duruyor.” “Ama adını biliyoruz. Ve yolculuğunu biliyoruz. Bunu inanılmaz buluyorum. Planım ona kalıcı bir yuva bulmak. Tablonun görülebileceği bir yerde bitmesi gerekiyor.” 2023 baharında, Jeremy’yi temsil eden bir satıcı, Metropolitan Sanat Müzesi’nden bir küratörü arayıp ona tablodan bahsetti. “Hikaye beni tamamen büyüledi ve ilgimi çekti. Geçmişte tüm doğru soruları sormadık. Var olduklarına inanmadığımız için köleleştirilmiş insanların gerçek insan portrelerinden daha doğal tasvirlerini aramıyorduk. Hiç görmemiştim. İnanılmaz derecede nadirler.” Satıcı, Jeremy’nin başlattığı tüm çalışmaları, sanatçının adını, Katy’nin Bélizaire’in hayatıyla ilgili araştırmasını ve Craig’in koruma raporunu detaylandıran bir rapor ekledi. “İlerlememizi sağladı.” Böylece müze, tabloyu açıklanmayan bir meblağ karşılığında kalıcı koleksiyonu için satın aldı. “Üzülerek söylüyorum ki çok fazla eser bu müzeler tarafından geri çekildi veya kabul edilmedi. Ve bu tür bir ihmal yüzünden çok şey kaybettik. Bélizaire’in resmine benzeyen kaç eser olduğunu söyleyemem. Ama bence herkes depoya bakmaya başlamalı.”