Pandemi nedeniyle ertelenen ‘Gülün Romantizmi’ nihayet açılıyor

yüzelli

New member
Geçenlerde Los Angeles’ta bir öğleden sonra, bir mezzosoprano sesini çıkarmadan önce bir opera provası sırasında volta attı. Bunu yaptığında, kendini şok etmiş gibiydi – o kadar ki dördüncü duvarı kırdı.

Bu şarkıcı, Tivoli Treloar, meslektaşlarına ve hayali bir izleyici kitlesine “Vay, vay, bu benim sesim değildi” dedi. “Yani, ben böyle şarkı söyleyemem!”

Oyuncu kadrosundan bir erkek sesi, biraz eski moda bir nezaketle savuştu, “Ama şarkı iyi söylendi, dostum!”

Kate Soper’in The Romance of the Rose’a hoş geldiniz.

Soper’in Cumartesi günü Long Beach Operası’nda prömiyerini yapan en son müzikal tiyatrosu, yalnızca dördüncü duvarı yıkmakla kalmıyor, aynı adı taşıyan bir ortaçağ Fransız şiiri olan kaynak materyalini bizim anlayışımızla günlük dilde ve nükteli bir çarpışmaya sokarak yüzyılları da deviriyor. Belki de en sanatsal sanat formumuz olarak opera.

Soper’in senaryosunda, mezzosoprano şarkı söylemesine (ve bu kadar iyi şarkı söylemesine!) şaşırdı, bu eski moda övgüye basit bir “teşekkür ederim” ile yanıt vermesi yeterli. Ancak görüntülü görüşme yoluyla gözlemlenen prova sırasında, Treloar kelimeyi büyük bir bismiş gibi söyledi ve cömert süslemelerle vokal sesini dalgalandırdı.

Treloar, uzun süredir geciken iniş için ona “teşekkür ederim” derken, odadaki diğerleri onun komik opera ritmini etkili bir şekilde bozmasına güldüler. Ancak yönetmen James Darrah, bir sonraki sefer kutlamaları daha da uzatıp uzatamayacağını merak etti. Bir deneme piyanisti sahneyi yeniden başlattı ve Treloar, Darrah’a bu kez daha da büyük bir kahkaha attı.

Genişletilmiş deneylerin bu eğlenceli anı, hem Soper’ın çalışması – tonal zenginlik havuzları ve felsefi söylem çalılıklarıyla dolu hiper-sözlü, zikzaklar çizen notaları – hem de Cumartesi günkü prömiyerine giden uzun yol için uygun geldi.

Yıllardır merakla beklenen “Rose”, pandemi nedeniyle 2020’nin başlarında kapandığında New Jersey’deki Peak Performances’ta açılışına sadece haftalar kalmıştı. Bundan sonra, Darrah onu Long Beach Opera Sanat Yönetmeni olarak ilk tam sezonu için seçene kadar zayıfladı.

Bir röportajda Soper, “Rose” un “İşte Sirenler Olsun” gibi daha önceki beğenilen oyunlarına nasıl genişlediğini ve ondan nasıl saptığını anlattı. Bir kere, bu operanın aksine bu eserlerde ara verilmemiştir. “Her şeyi tek seferde yapıyorlar” dedi. “Bu Aristotelesçi zaman-yer şeyleri her neyse; bu büyük bir yudum. Bunun için iki perdelik tam bir opera fikri bana ilginç geldi.”

Sirens’te Soper, Homer’da yalnızca birer araç olan karakterlere öznel bir ses verdi; “Rose”da eski edebi kavramları bir kez daha yeniden yorumluyor, ancak daha geniş bir hırs ve kapsamla. İptal edilen prömiyerden bu yana geçen üç yıl içinde Soper, librettoyu geliştirmek için çalıştı. “Bu inanılmaz derecede tuhaf ortaçağ metninden ilham alan gerçekten tuhaf bir hikaye” yarattığı için metni yazmanın zor olduğunu söyledi.

Ortaçağ şiirinde erkek kahraman – aşık – sevgisi bir gülün sembolik özüne yönelmiş bir hayalperesttir. Güle doğru ilerlemesi engellenirse, akıl, aylaklık veya aşk tanrısı gibi çok sayıda alegorik figür tarafından aşk hakkında doğru düşünmesi için eğitilir ve dürtülür.

Aralarında onlarca yıl bulunan iki farklı yazar, bugün bilindiği şekliyle şiir üzerinde çalıştı. Ve şimdi metni tamamlama sırası Soper’de. Burada Dreamer olarak adlandırdığı bir karakter önce aşık figürünü çeşitli alegorik koridorlarda gezdirir. (Orijinal şiirde, gülün peşinde koşan kişinin kendisi de bir hayalperesttir.) Ve Soper’in versiyonunda, hayalperest ile aşık arasında gizemli ama bariz bir ilişki vardır – mezzosoprano olan mezzosoprano hala sesini keşfetmeye başlasa bile. bu rüya gibi opera dünyasında.

Soper, “Bir kısmı şu konu etrafında dönüyor: Müzik nedir, opera söylerken ne anlama gelir?” “Normal dillerinin opera şarkıcılığı olduğunu sanan bu karakterler kimler? Bunu sorgulamaya başladıklarında onlar için dağılan nedir?

Bir besteci olarak Soper, bu tür istikrarsızlaştırıcı soruları çok sayıda tonal referans noktasıyla yanıtlıyor. Akustik seslerin elektronik olarak işlenmesinin yanı sıra deneylerde ve ileri tekniklerde rahatlık anlamına gelen çağdaş klasik formdadır. Ancak parça boyunca polistilizm ve uğultulu melodilerden zevk alıyor.

Prodüksiyonun şefi Christopher Rountree, yakın tarihli bir prova sırasında “Philip Glass’a sıkışıp kalmış gibi” hissettiğini söyledi. Ardından “Bir saniyede Gilbert ve Sullivan’daydık” diye ekledi. “Ve sonra, bir saniye sonra, yeni müzikle çok içten bir baladdaydık, ancak yeni müziğin o düz notasında henüz şarkı söylememiş bir karakterle.”

Rountree, “Kate’in şarkıcılardan ne istediğini görmek harika,” dedi. “Ve oraya gitmeye istekli insanlarımızın olması harika.”

Oyuncu seçimi, bilinçli olarak farklı geçmişlere sahip şarkıcıları bir araya getiriyor. Idleness’i canlandıran dramatik soprano Tiffany Townsend, standart repertuar konusunda uzmanlaştığı Los Angeles Operası’nın Genç Sanatçı Programı’nda yer alıyor. Ancak, Soper’in farklı gelenekleri bir araya getirme şeklinden hoşlandığını söyledi. Pleasure and Idleness tarafından söylenen ‘Meşale Şarkısı’na atıfta bulunarak şunları söyledi: ‘Armoni, ortaçağ müziğine hitap ediyor; ama ayarlanma şekli ona cazibeli bir his veriyor.”

1812 tarihli Broadway müzikali Natasha, Pierre & the Great Comet’te rol alan şarkıcı Lucas Steele, Dreamer olarak ilk opera sahnesine çıkıyor. Soper’in yazılarında “bana biraz Shakespeare’i hatırlatan bir dil yüksekliği” – ama aynı zamanda Brechtyen bir “seyirciye konuşma, anlatıya girip çıkma” duygusu gördüğünü söyledi. (Long Beach Opera’nın çevrimiçi olarak yayınladığı prova videoları, Steele’in tanımladığı şeye bir göz atıyor: Soper’in alegori ve seyirci beğenisine akıcı yaklaşımı.)

Steele, “Kate erişilebilir melodiyi bir parçaya yerleştirmekte çok iyi olduğu için, bence bu, izleyiciye biraz daha fazlasının olabileceği anlarda tutunacak bir şey verecek” dedi. şeylerin tarafı.

Darrah şunları söyledi: “Entelektüel düzeyde, ona bakıyorum ve düşünüyorum: ah, bu asırlık sanat formu olarak operanın çok farkında. Klişelere gönderme yapıyor ve bazen alay ediyor ama aynı zamanda yapıyı da kullanıyor.”

Durdu ve ekledi, “Kimse böyle bir müzik yazmaz.”

Soper skoru yakında kaydetmeyi umuyor. Ama şimdi, onu yeni yaratıcı yönlere iten yıllarca süren çabanın meyvelerinin tadını çıkarıyor. Bestecilik eğitimi sırasında – önce Teksas’taki Rice Üniversitesi’nde, ardından New York’taki Columbia’da – opera sanatçılarını “eşarplarla ortalıkta dolaşan farklı türden güzel insanlar” olarak gördü. Ve insanlara müziğimizi çalmaya çalışan bestecilerle birlikteydim. Bu uzak duyguya sahibim.

“Sanırım opera benim için,” dedi Soper, “yazılacak gerçek bir ortamdan çok bir öncül ve hikayenin bir unsuru.”

Ancak Rose ile operanın ana akımına yaklaşmanın bir yolunu bulduğunu ve aynı zamanda ona temel düzeyde meydan okumaya devam ettiğini söyledi.

“Alıntı yapılmayan gerçek opera şarkıcıları ve alçak sesler ve koloratura ile oynamak – eğer bunda gerçek operaya daha çok benzeyen bir şey varsa,” dedi, “aynı zamanda gerçek opera olmanın ne anlama geldiğini hala keşfedebilirim.”