Rol alan opera divası Renata Scotto 89 yaşında hayatını kaybetti.

yüzelli

New member
Yine de, Bayan Scotto’nun yetenek ve sıkı çalışma kombinasyonu diğer şarkıcılar tarafından beğenildi. Bariton Sherrill Milnes Haber Magazine’e “Ses renginde benzersiz,” dedi. “Dili anlamasanız bile hissedebilirsiniz. Ayrıca kelimeyi veya duygusal niyeti iletmek için ses güzelliğini feda edecek.

Renata Scotto, 24 Şubat 1934’te Cenova’nın batısında Akdeniz kıyısında küçük bir İtalyan balıkçı köyü olan Savona’da 24 Şubat 1934’te mütevazı koşullarda doğdu. Babası Giuseppe bir polisti ve annesi Santina bir terziydi. Savona, 2. Dünya Savaşı sırasında Müttefiklerin bombalamasına maruz kaldığında, Renata, ablası Luciana ve annesi yakındaki bir dağ köyü olan Tovo San Giacomo’ya sığındı.

Çocukken bile, gelecekteki bir divanın belirtilerini gösteriyordu. Tovo San Giacomo’da yatak odasının penceresinin önünde durdu ve önde gelen İtalyan tenor Beniamino Gigli’nin en son şarkılarıyla yoldan geçenleri memnun etti. Köylüler onu alkışladı ve sık sık ona şeker attı. Octavio Roca ile birlikte yazdığı 1984 tarihli anı kitabı Scott: More Than a Diva’da “Görüyorsun, hayatımda hiçbir zaman boş yere şarkı söylemedim,” dedi.

Renata, 12 yaşındayken, bir amcası tarafından Savona’daki Teatro Chiabrera’da ilk operası olan Verdi’nin başrolünde Tito Gobbi’nin oynadığı “Rigoletto” adlı operasını icra etmesi için davet edildi. “Büyük şarkıcı Gobbi ve büyük aktör Gobbi, o gece beni opera sanatçısı olmaya karar verdi” diye hatırlıyor.

Gençken, Bayan Scotto, şan ve piyano dersleri için Milano’ya gönderildi. Ailesinin karşılayabileceği tek konut, “hapishane ile çok katı bir anaokulu arasında bir yer” olarak tanımladığı bir Canossian manastırıydı. Başhemşire ona dünyevi müziğin sıradanlığı hakkında ders verdi ve bir rahibe onun notalarını çalmaya çalıştı. Ancak manastırın dışında öğretmenleri, özellikle soprano Mafalda Favero, onun yeteneğini fark etti ve kariyerine katkıda bulundu. Birkaç yıl sonra eski İspanyol soprano Mercedes Llopart ile çalıştı – “Bana gerçekten şarkı söylemeyi öğretti,” dedi Bayan Scotto.