Sanat siyasete karşı: Eski Uffizi direktörü Floransa belediye başkanlığına aday

OgreMan

Global Mod
Global Mod
Henüz sabahtı ve Eike Schmidt çoktan programını kaçırmıştı.

İtalya'nın Floransa kentindeki bir pazardaki randevusuna giderken, iyi dilekçiler elini sıkmak, selfie çekmek veya şikayet etmek için onu durdurup durdular ve bu da programını daha da alt üst etti.

Şehrin ünlü Uffizi Galerisi'ni işleten ilk yabancı olan ve şimdi başka bir darbe girişiminde bulunan ve Floransa'yı bizzat yöneten ilk yabancı olmak isteyen Schmidt, “Floransa'nın tamamı benim doğal yaşam alanım ve yıllardır da öyle” diyor. Almanya'da doğan Schmidt, geçen Kasım ayında İtalyan vatandaşı oldu ve aday olmaya hak kazandı.

Dünyanın en büyük müzelerinden birini yönetirken edindiği “fikir ve deneyimleri” hayata geçirerek, “Şimdiki fikrim politikacı olmak değil, gerçekten şehrin yöneticisi olmak” dedi. Schmidt, “Bu, Floransa'da son on yılda sahip olduğumuz tüm profesyonel politikacılardan tamamen farklı” diye ekledi.

Kampanya sloganı “Firenze Magnifica” veya “Muhteşem Floransa”, şehrin ünlü bir sanat ve entelektüel merkez olduğu dönemde Floransa'da bir Rönesans ihtişamını akla getiriyor. Schmidt, belediye başkanı olarak Medici ailesinin ve haleflerinin şehri yönettiği dönemin “ihtişamını” geri getirmeye çalışacağını söyledi.

Sloganın Donald J. Trump'ın “Amerika'yı Yeniden Harika Yap” sloganını anımsatması belki de tesadüf değil.

Schmidt, hem merkez sağ grupları hem de Lega ve Başbakan Giorgia Meloni'nin partisi post-faşist İtalya'nın Kardeşleri gibi aşırı sağ grupları içeren sağcı partilerden oluşan bir koalisyon tarafından desteklenen bir aday olarak yarışıyor. Müttefikleri, Schmidt'in kültürel güvenilirliğinin ona daha fazla çekicilik kazandıracağını ve Floransa'da onlarca yıldır süren merkez sol yönetimine son vereceğini umuyor.

Schmidt kendisini, Uffizi Galerisi'nde olduğu sırada insanlar onu sokakta durdurup belediye başkanlığına aday olması için teşvik edene kadar hiçbir siyasi hırsı olmayan, tabandan gelen bir aday olarak tanımlamayı tercih ediyor.

Çoğunlukla önceden hiçbir siyasi bağlantısı olmayan adaylardan oluşan bir grupta bağımsız olarak yarıştığını belirterek aşırı sağla bağlarını yumuşatmaya çalıştı. Siyasi bir pozisyon almak yerine kendisini “Aristotelesçi” olarak tanımlıyor.

Ancak kazanmak için aşırı sağ partilerin desteğine ihtiyacı olacak ve platformu ağırlıklı olarak kanun ve düzene odaklanmış durumda. Geçen hafta, bağışçılarla birlikte verilen kanepeli öğle yemekleri ve tarihi meydanlarda ve sokak pazarlarında yapılan konuşmaların arasında geçen yoğun bir kampanya gününde Schmidt, defalarca şehre “güvenlik ve nezaket” getireceğine söz verdi.

Herkes suçla mücadeleyi birinci öncelik olarak görmüyor. perUnaltracittà (Farklı Bir Şehir İçin) vatandaş girişiminden Laura Conti, bugünlerde gerçekten risk altında olan şeyin Floransa'nın sosyal dokusu olduğunu söylüyor, çünkü konut eksikliği ve mevcut az miktardaki konutun yüksek maliyeti, sakinleri bu durumu yaşamaya zorluyor. şehri terk et. Bunun, şehre gelen çok sayıda turistin fiyatları artırmasının ve Floransa'nın karakterini “amansızca” değiştirmesinin bir sonucu olduğunu söyledi.

Schmidt, şehir merkezinden turistleri Floransa'nın daha az bilinen bölgelerini ziyaret etmeye çekmek istediğini söyledi. Ayrıca, yeniden tasarımını başlattığı Uffizi tarafından yönetilen Boboli Bahçeleri'ndeki deneyiminden yararlanarak şehrin parklarını daha iyi geliştireceğine söz verdi.

Schmidt'in kampanya broşürleri aynı zamanda fast food restoranlarını kapatarak geleneksel mutfakları tercih etmeyi ve inşaatı trafiği engelleyen tramvaylara alternatif bulmayı da amaçlıyor. (Schmidt bir metro görmek istediğini söyledi.)

Ancak anketler ve siyasi analistler ihtimallerin ona karşı olduğunu öne sürüyor. Tarihsel olarak Floransa merkez solun kalesiydi; Şehir bugün sol eğilimleri nedeniyle bir zamanlar “kırmızı bölge” olarak değerlendirilen ve önemli şehirlerin sağa kaydığı Toskana'da kalan bir üs konumunda.

Schmidt'e karşı yarışan merkez sol Demokrat Parti'den Sara Funaro, “Floransa, anti-faşist bir şehir olarak her zaman önemli değerleri temsil etti” dedi. Funaro, “Kendisini bir vatandaşın adayı olarak sunmasına rağmen, aşırı sağcı partiler tarafından desteklendiği inkar edilemez” dedi.

İtalyan yerel seçim yasasına göre hiçbir aday oyların yüzde 50'sini alamazsa, Funaro'nun büyük olasılıkla Schmidt ile karşı karşıya geleceği ikinci tur seçimler yapılacak.

Floransa Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü Alessandro Chiaramonte, son yıllarda yerel seçimlerin değişken duygularla karakterize edildiğini söylüyor. Chiaramonte, merkez sol içindeki çekişmenin, “burjuva profili” “sağcı bir adaya oy vermeyen ama ona oy vermeye istekli olabilecek” merkezci seçmenlere hitap edebilecek Schmidt'e fayda sağlayabileceğini söyledi.

Schmidt'in siyasi hırsları başarısız olursa, aslında yeni bir işe girebilir: Şu anda ulusal müze olan eski bir kraliyet villası olan Napoli'deki Capodimonte'nin direktörlüğü görevinden şu anda izinli. Ocak ayında bu işe başladı.

Schmidt'in geçen ay belediye başkanlığına aday olmak için ara verme kararı Napoli'deki milletvekilleri tarafından pek hoş karşılanmadı. Başkenti Napoli olan Campania bölgesinin başkanı Vincenzo De Luca şunları söyledi: Düşündü Schmidt'in kararı “kültüre, Napoli'ye ve Campania'ya hakaretti.” Napoli Belediye Başkanı Gaetano Manfredi “şaşkınlığını” dile getirirken, bazı yerel uzmanlar Schmidt'e müzelik görevinden istifa etmesi çağrısında bulundu.

Schmidt, Napoli'deki şikayetlerin merkez sol politikacılardan geldiğini söyledi. Şu anda Capodimonte için herhangi bir karar vermese de müzedeki personeliyle günlük iletişim halinde olduğunu ve orada olup bitenler hakkında kendisini bilgilendirdiğini söyledi.

Ayrıca dikkati şu anda Floransa'ya ve seçim kampanyasına odaklanmış durumda.

Kampanya yolunda Schmidt gülümsüyor ve özgüvenle doluydu. Şehrin yerleşim bölgelerinden birinde ağaçlarla çevrili bir caddede bir kadın, 1,80 boyunda olan adaya, “Çok uzunsun,” dedi ve burada sakinler yeni tramvay hatları konusunda özellikle heyecanlı görünüyordu ve el sıkıştı. Kibar bir şekilde gülümsedi. Motosikletli bir adam yanımızdan geçti ve Schmidt'e baş parmağını kaldırdı. “Beni seç,” diye seslendi Schmidt, yüzü gülerek.

Ancak eski bir eskrim antrenörü olan Lucio Nugnes o kadar hoşgörülü değildi. Sokakta Schmidt'e yaklaştı ve ailesinin 2. Dünya Savaşı'nda acı çektiğini ve faşist kökene sahip partilerin desteklediği bir Alman ülkesine asla oy vermeyeceğini söyledi.

Schmidt, ülkesinin savaştaki rolü hakkında “Bu, Almanya'nın yüzyıllarca utanacağı bir şey” dedi ve kendisinin her zaman faşizme karşı olduğunu ekledi. Karşılaşma iki şahsın tokalaşmasıyla sona erdi.

Schmidt daha sonra bu değişimden bahsetti. “Konuştuk ve o, 'Bu benim görüşüm' dedi, ben de 'Bu benim görüşüm ve bugün aynı sonuçlara varamayacağız' dedim. Ama ben sana saygı duyuyorum, sen de bana saygı duyuyorsun'' dedi. “Demokrasinin işleyişi budur.”