Sarah Silverman, telif hakkı ihlali nedeniyle OpenAI ve Meta’ya dava açtı

yüzelli

New member
Komedyen Sarah Silverman, mahkeme kayıtlarına göre, şirketleri telif hakkı ihlali yapmakla suçlayarak ve korunan çalışmasını yapay zeka programlarını eğitmek için “kopyalayıp kaydettiklerini” iddia ederek OpenAI’ye ve Meta’ya karşı bir toplu davaya katıldı.

Yazarlar Christopher Golden ve Richard Kadrey’in de katıldığı davalar Cuma günü ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi’nin San Francisco Bölümü’nde açıldı. Her bir dava, söz konusu şirketin, Silverman’ın The Bedwetter adlı anı kitabı da dahil olmak üzere, binlerce kitabın metinlerini içeren yasa dışı çevrimiçi “gölge kitaplıkları” arayarak yazarların eserlerinin izinsiz kopyalarını çıkardığını iddia ediyor.

Meta aleyhindeki dava, şirketin sohbet robotlarını eğitmek için kullanılan geniş dilli model olan LLaMA hakkındaki araştırma makalesine atıfta bulunuyor. Şubat ayında yayınlanan makaleye göre, bilim adamları eğitim veri kümelerine The Pile’dan bir metin eklediler; Dava, bu metinlerden bazılarının gölge kütüphanelerden geldiğini iddia ediyor.

Dava, “Telif hakkıyla korunan materyalleri, eğitimin bir parçası olarak kopyalandı ve kaydedildi” diyor. “Davacıların kitaplarının çoğu, Meta’nın kullandığını kabul ettiği veri kümesinde görünüyor.”

Pazartesi günü davalarla ilgili yorum taleplerine ne OpenAI ne de Meta yanıt verdi. Davacılar, LLaMA ve ChatGPT programlarında yapılacak değişiklikleri içerebilecek tazminat ve ihtiyati tedbir talep etmektedir.

OpenAI’nin ChatGPT programı için eğitim veri setlerinin kaynağı hakkında daha az şey biliniyor. Ancak dava, ChatGPT’nin davacıların çalışmalarının özetlerini üretme yeteneğinin “ancak ChatGPT’nin davacıların telif hakkıyla korunan çalışmaları hakkında eğitim almış olması durumunda mümkün olduğunu” belirtiyor.

Silverman’ın anı kitabı The Bedwetter’ı özetlemesi istendiğinde oluşturduğu metin bir sergi olarak dahil edilmiştir.

Gösteri, “Anı kitabının ilk bölümündeki ana temalardan biri, Silverman’ın gençlik yıllarına kadar uzanan enürezis veya yatak ıslatma ile mücadelesidir” diyor. “Bu sorun onun büyük endişesine ve utancına neden oldu, ama aynı zamanda dayanıklılığını ve zorluklarla başa çıkma yeteneğini de güçlendirdi.”

Üç yazarın avukatları Joseph Saveri ve Matthew Butterick, GitHub’da yapay zeka destekli bir kodlama asistanı ve Stability AI tarafından oluşturulan bir görüntü oluşturucu olan Copilot’a karşı açılan ayrı bir davada diğer yaratıcıları temsil ediyor.

Avukatlar, AI şirketlerine karşı davalarını yayınladıkları bir web sitesinde, “OpenAI ve Meta tarafından kullanılan eğitim veri setlerindeki materyallerin çoğunun, OpenAI ve Meta tarafından izinsiz Kopyalanan – davacılar tarafından yazılan kitaplar da dahil olmak üzere – telif hakkıyla korunan çalışmalardan geldiğini iddia ediyor. ” Kredili ve karşılıksız.”

Çifte davalar, yapay zeka öğreniminin sınırlarını ve algoritmaların veri kümelerini eğitmek için kullandığı malzemede telif hakkı yasalarının oynayacağı rolü tanımlayabilecek, sayısı giderek artan davalar arasında yer alıyor.

Ortak olduğu hukuk firması Pryor Cashman’da dijital medya ve fikri mülkiyet konusunda uzman olan Robert deBrauwere, “Daha fazlasının gelmesini bekliyorum” dedi. Silverman davasına dahil değil.