Son Sürrealist – Haberler

OgreMan

Global Mod
Global Mod
1950'lerin sonlarında Paris'di ve Jean-Claude Silbermann Sürrealistlerin her akşam saat 17: 00'den itibaren nerede buluştuğunu biliyordu. 18: 00-16: 00 Palais Royal ve Louvre arasında bir kafe olan Le Musset'in önünde, dalgalanan, anarşik grubun başkanlığına başlayan yazar ve şair olan André Breton'a, yaklaşık 15'iyle sahne aldı.

“Bir şey nasıl yapacağımı bilmiyordum. Şiirler bile yazmamıştım,” dedi Silbermann şimdi 90. “Çok saçma, ama doğrudan ona gittim ve dedim ki:” Sen André Breton'sun. Ben Jean-Claude Silbermann. Ben bir sürrealistim. “O zaman ve şimdi Silbermann, gerçeküstücülüğü bir tür için bir çerçeve, dünyada ve kalpte isyandır. Breton, genç adama istediği zaman gece toplantısına katılması gerektiğini söyledi.

Silbermann, 1935 yılında Paris'in batı eteklerinde Boulogne-Billancourt'ta doğdu ve ailesiyle olan ilişkileri bir genç olarak engelledi. “Küçük bir çocuk olduğumdan beri şiirleri sevdim. 18 yaşında Guillaume Apollinaire'den 'Alcools' okudum. Kitabı açtım ve kapattığımda dünya değişti,” dedi bana Fransız galeri sahibine Vincent Satorve eleştirmen ve sanat tarihçisi Philippe DagenSon zamanlarda güneşli bir öğleden sonra, sanatçının esrarengiz eserlerinin bir duvara asıldığı Marais'teki Galerie Sator'da Paris'te.

Paris'in yapraklı banliyölerinden, genç Silbermann Oslo'ya gitti ve daha sonra durduğu Kopenhag'a gitti, yük teknelerinde çalıştı ve bazen zayıf bir yaşam kazanmak için avuç içi okudu. “Bu bir sahtekardı, ama sigaralarıma, odama ve yemeğime para ödedi” dedi. “Çok hoş bir hayattı.”

Paris'te, birkaç yıl sonra bir kadın ve bir çocukla birlikte, babasının aile ticaretinde çalışma baskısını gerçekleştirdi, ancak burjuva yaşam tarzından memnun değildi. “Üç ayda 15 kilo kazandım” dedi. “On beş kilo korkusu. On beş kilo korku.” Breton ile kader toplantısı onu şiirlere geri getirdi ve daha sonra her ikisi de hayatta kritik kalan.

2024'te, büyükannesi Simone Khan Breton'un ilk kadını olan Dagen Silbermann Sator. Sürrealistlerin aktif bir üyesiydi ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hareketin sanatçıları için çalışmak için kendi galerisini açtı. Ve 8 – 11 Mayıs tarihleri arasında Bağımsız Sanat Fuarı Manhattan'da – Breton'un ilkini yazdıktan 100 yıldan biraz daha fazlası “Sürrealizmin Manifestosu” – Sator, Silbermann'ın Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk kez fantastik resimlerle dolu renkli eserlerini gösteriyor.

Geçen sonbaharda, tahtaya monte edilen ve testere ile farklı şekillere kesilen Silbermann'ın tuvalleri, pompidous'un gişe rekorları kıran “Sürrealizm” Sergi, hareketin 100. yıldönümünü kutlamak için birçok küresel sergiden biri. Gösteri, Rüyalar, Chimera, Siyasi Canavarlar, Gece, Eros ve Daha Fazlası – Spiral Konular Labirenti için Kronolojiden kaçındı.

“Dinle, sergideki tek gerçeküstü yaşam olduğum için çok mutluydum. Herkes öldü,” dedi Silbermann, önemli bir tarihsel retrospektifin parçası olmanın nasıl bir şey olduğunu sorduğunda. “Belki çok uzun değil, ama hala yaşayan tek kişi bendim ve çok eğlenceliydi.”

Sürrealizmin – “dünyaya karşı bir tutum, onları pasaporta koyan bir damga değil” dedi. Müze, geçmiş, onlara çok şey öğretebilir: “Büyük bir mezar, başka bir şey yapmalıyız. Ben, bitti, ama gençler gerçeküstücüyü yeni bir şekilde yorumlayacak” dedi. “Ben son yaşayan sürrealistim, ama yaşayan tek sürrealist değilim.”

Sator, 2021'den 2024'e kadar neredeyse tüm resimlerle “genç işler” göstereceğini söyledi. Sadece “Vous Partz Déja” mı? (“Zaten gidiyor musun?”) Daha erken. 2009'dan gelen bu çalışma parlak sarı bir kuşu gösteriyor, yayları hafif yaylarla oyuldu ve uçuşta iki koyu pembe ve mor kafatası tutuluyor. Altın yapraklar yaylardan kafasına filizlenir.

Silbermann, “Entelektüel provokasyon için bir ön planım var.” Dedi. “Çalışmaya başladığımda ne yapacağımı asla bilemiyorum. Bu son derece orijinal değil. Ama benden kaçıp kaçmadığını anlamadığımda çalışmayı bırakıyorum. O zaman kendime bittiğini söylüyorum, çünkü aniden bu konuda hiçbir şey anlamıyorum.” Başlıklarla ilgili sorunları var, ancak yapıldıktan sonra kendisinin ve eşi Marijo'nun bir portresi olması gerektiğini fark ettiği “Zaten Gidiyor musun?”

Kuşun kim olduğunu sorduğumda güldü ve cevap vermedi. O ve Marijo şimdi Port-Cros adasında yaşıyor ve Paris'in bir banliyösü.

Sigmund Freud'un bilinçdışı teorisi, meslektaşlarının çoğu için olduğu gibi Silbermann için önemliydi. Ayrıca, sezgisel akıl bilgisi, bilinmeyenlerin anlamı, hayatına ve sanatına katılım ve derinlikler ve sanatı takip etme cesareti hakkında fikirler hakkında konuşuyor. “Hayatlarıyla ilgili daha iyi şeyler var,” dedi sanat pratiği hakkında, “ama başka bir şey yapamadım. Bir seçeneğim yoktu. Sanatçı olmalıydım. Gerçeküstücülük cesaret, hayal gücü, kurtuluş, isyan.”

Bazı eserlerde, karakterler belirsiz reklamlara eklenmiş ve “L'AnteTe et le moment du Fruit Orange” da (“Portakal Meyvesi ve Anı”, 2024) veya “L'Ante ete ve Le Moment Du Blason” (“Bekleme ve Anlık Anı” da olduğu gibi hayvan veya manzara olan fantastik sahnelerde hareket eder.

Diğer parçalar hem işkence gören hem de aşkın psikolojik aşamalar olarak okunabilir. “L'Antente et le Moment de La Nuit” (“Bekle ve Gecenin Anı”, 2023) ve “L'Ante et lay moment de l'Arc-en-ciel” (bekleme süresi ve gökkuşağının anı “.

Bu sanat eserleri uzaktan düşük gibi görünüyor, ancak Silbermann'ın erken çalışmalarını da tanımlayan karanlık ve duygusal olarak birleştiren oyunları ve bulutlu başlıkları birleştiriyorlarsa sakin bir parlaklığa ve benlik var. 1965'te 11. Uluslararası Sürrealizm Sergisi için kalbi yarattı. “Le Constomateur” (“Tüketici”) başlığı ile büyük heykel, baş için bir siren, sırt için açık bir buzdolabı ve bağırsakları için bir çamaşır makinesi olan bir figürdü.

Silbermann, bir vatandaş olarak hayatında siyasi olduğunu, ancak sanatında olmadığını söyledi. Hayatından bahsettiği hikayeler, 20. yüzyılın şiddetine ve türbülansına tanıklık ediyor ve hala mizah, şaşkınlık, tevazu, iyimserlik taşıyor. Birinci Dünya Savaşı'nda kağıtlarını doğru ayrıntılarla doldurarak kabul eden Fransız Alman Dadaist Hans Arp'tan bahsetti, ancak daha sonra onları saçmalıkların belirsiz bir sütununa ekledi – “boşluk için bir reçete”.

Silbermann için bu sadece bir tesadüf değil, aynı zamanda yaşam ve ölüm göz önüne alındığında da. “Çok güzel,” dedi. Gestapo'dan cesur bir kaçış yapan İkinci Dünya Savaşı'nın Fransız Direnişinde bir arkadaşının akrabasını anlattı. Savaşın sonunda, Yahudi olan Silbermann saklandı ve geniş ailesi, babası direnişte hizmet ederken tepelerdeki bir evde saklandı. Alman askerleri geldi ve evi yere yaktı ve grubu sadece 10 dakika kaçmak için verdi. Silbermann yangını bir transferasyon olarak tanımladı, dedi Sator bana.

1960 yılında Silbermann, diğer birçok Fransız entelektüeliyle birlikte, hizmet etmeyi reddettiği Cezayir Savaşı'na karşı çıkan açık bir mektup olan “121'in manifestosu” nu imzaladı. Silbermann, çatışma tarafından taçlandırıldığını ve yönünü kaybettiğini ve neredeyse intihar ettiğini söyledi. Üç yıl hastaydı ve artık şiir yazamıyordu. Bir arkadaşımla resim yapmaya başladı. Röportajımız sırasında gülümsedi ve şiirlerden daha kolay olduğunu ve eski bir caz standardını alıntıladığını söyledi: “Bu salıncak yoksa hiçbir şey ifade etmiyor.”

Sonra cümleyi uyarladı, belki sanat ve yaşam arasındaki ilişkiyi bildirdi: “Bu şeye sahip değilseniz, hiçbir şeyiniz yok.”