Thaddaeus Ropac'ın Art Basel Hong Kong'a yaklaşımı eski ve yeni

OgreMan

Global Mod
Global Mod
Hannam-dong bölgesinde bir bahar öğleden sonra, Han Nehri yakınındaki tepelik sokaklar boyunca uzanan elçilikler ve sanat galerileri arasında Koreli sanatçı Heemin Chung ıslak bir kadife çiçeği hakkında birkaç düşüncesi vardı.

Bayan Chung, “Bir sanatçı olarak nesneleri veya manzaraları yeniden keşfetmeye çalışıyorum ve bir gün yağmurda bu çiçeğe rastladım ve onu canlı buldum” dedi. Thaddaeus Ropac Seul Galeri, 2023 tarihli “Haziran Ayındaki Kadife çiçeği” tablosunun ilham kaynağını şöyle anlatıyor: “Bu ıslak kadife çiçeğini tasvir etmek istedim ama tipik bir şekilde değil. Benim için farklı bir şekilde canlıydı. Bir mesafe hissi hissettim.”

Bu tablo, Koreli-Kanadalı sanatçının bu yıl 28-30 Mart tarihleri arasında Art Basel Hong Kong'daki Thaddaeus Ropac standında eserlerinin yanında sergilenecek birkaç parçadan biri olacak. Zadie Xa (ve 15'ten fazla başka sanatçı). Ayrıca galerinin, ölümünden on yıl sonra Asya'da keşfedilmesi gerektiğine inandığı İsviçreli bir sanatçının heykeli de yer alacak.

Bayan Chung ve Bayan'ın çalışmaları Hans Josephsohngaleri yöneticilerine göre bu, Asya pazarına tarihten bir parça getirmek için bir fırsat. 2012 yılında 92 yaşında ölen Bay Josephsohn, bazı Avrupa sanat çevrelerinde iyi tanınıyor ancak Asya'da neredeyse hiç tanınmadığı düşünülüyor.

Eski ile yeninin, Avrupa ile Asya'nın bu yan yana gelmesi, galerisini 2021'de Seul'de (diğerlerinin yanı sıra Londra, Paris ve Salzburg, Avusturya'da) açan Thaddaeus Ropac Grubu için heyecan verici bir teklif. Çoğunlukla teknolojik dünya ile doğal dünya arasındaki boşluğu doldurmaya odaklanan Bayan Chung için nemli kadife çiçeği şu an için ideal görünüyor.

“Bunun gibi anları yakalayıp bu katmanlı görüntüyü yaratarak, o anda hissettiğim kopukluk hissini, dünyada var olan bir boşluk veya kopukluk gibi tasvir etmeye çalıştım” diye açıkladı.

“Haziran ayında Kadife çiçeği” 2023 sonbaharında kişisel sergide sunuldu Doosan Sanat Merkezi Seul'de “Alıcılar” başlığıyla. 36 yaşındaki Bayan Chung, 19 Haziran'dan 31 Temmuz'a kadar Londra'daki Ropac Galerisinde geçici olarak “Umbra” başlıklı başka bir kişisel sergi açacağını ve bu serginin tamamı ölümle genel olarak ilgili olan 10 ila 15 tablonun yer alacağını söyledi. Tuval üzerine akrilik, yağlı ve mürekkep püskürtmeli bir jel olan “Haziran'da Kadife Çiçeği”, Bayan Chung'un birçok eseri gibi en basit şeylerden ilham aldı.

“Doğadan, okumaktan ve birçok medyadan ilham alıyorum ve bu süreç benim için bir sanatçı ve bir insan olarak gerçekten önemli” dedi. “Aslında bu izlenimle ilgili değil, daha ziyade gördüklerimi ve hissettiklerimi nasıl aktardığımla ilgili.”

Bu yaklaşım aynı zamanda Bayan'ın eserlerini de karakterize ediyor. Hong Kong'a gidecek olan “Büyükanne Dağı” tablosunun kökleri doğrudan Asya'ya dayanıyor ve eserlerinin Hong Kong'daki bir sergisi için yaratıldı. Seul'deki Space K Galerisi geçen sene. Bu, Kore Yarımadası'ndaki atalarının köklerine bir saygı duruşudur.

Bayan Xa, yakın zamanda Londra'daki stüdyosunda yaptığı bir video röportajında, “Yedi yıldır büyükanne figürleri veya yaşlı kadınlarla çok ilgileniyorum, özellikle de Kore'de Mago veya Büyükanne Mago hakkındaki unutulmuş yaratılış efsanesiyle karşılaştığım için” dedi. “Doğu Asya'nın kara şekillerini, kalelerini ve nehirlerini yaratan dev bir tanrıçanın hikayesi.”

Tuval üzerine yağlıboya tablosunda, bir kaplan ve kuş benzeri görüntülerle, renkler, dağlar ve bulutlardan oluşan bir yama işi ile çevrelenmiş böyle bir tanrıçayı tasvir ediyor. “Büyükanne Mago figürü Saygı duyuluyor ve Kore'de ve dağlarda hala insanların gittiği, fedakarlık yaptığı ve dua ettiği türbeler var” dedi Bayan Xa. “İlginç bulduğum şeylerden biri de Kore mitolojisinde pek çok yaratılış efsanesi hikâyesinin erkek tanrılar etrafında dönmesiydi. Bu, Büyükanne Mago'nun figürünü onurlandırmanın ve bir bakıma ona saygı göstermenin bir yoluydu.”

Bu figürün yanında, bir dizi arka plan görüntüsü içinde, onu bir sanatçı ve doğa gözlemcisi olarak eşit ölçüde büyüleyen karakterler var. Resimde kaplan, martı gibi daha az egzotik hayvanlarla arkadaşlık ediyor.

“Kaba Eller Bıçak Örüyor” başlıklı kişisel sergisi olan Bayan Xa, “Toplumda baskı gören ve iftira edilen şehir hayvanları ile çok ilgileniyorum ve sanırım martıları bu yüzden her zaman sevdim” dedi. “12 Nisan'dan 26 Mayıs'a kadar Ropac Galerisi'nin Paris bölgesinde. “Martıların doğaüstü olaylarla bağlantısı var. Denizciler genellikle hava durumunda ne olacağını anlamak için davranışlarına dikkat ederlerdi.”

Bu felsefe kesinlikle Bay Josephsohn'un çalışmalarına uygulanabilir. Galeri onun sanatının gücünü göstermeyi ve modern sanat koleksiyoncuları arasındaki bilinmezliğini ortadan kaldırmayı umuyor. 2002 yılında yaptığı pirinç heykellerinden biri olan “İsimsiz (Lola)” Hong Kong'a gidiyor.

Sanat tarihçisi ve Salzburg'daki Thaddaeus Ropac galerisinin genel müdürü Arne Ehmann, Frieze Los Angeles sergisine katıldığı Los Angeles'ta yakın zamanda yapılan bir telefon görüşmesinde “Benim için o, 20. yüzyılın en çok gözden kaçırılan heykeltıraşı” dedi. adil. “İnsanlar onu gerçekten tanımıyor, Avrupa'da bile. Asyalı izleyicilerin onun çalışmalarına yönelik bu girişe nasıl tepki vereceğini görmek ilginç olacak.”

Bay Ehmann ayrıca Asya'da insan figürü heykellerine olan ilginin arttığına inandığını belirtti. Alman ressam ve heykeltıraşın soyut bedenleri Georg BaselitzGalerinin de temsil ettiği serginin son yıllarda Asya'da çok iyi satıldığını söyledi. Aslında, Art Basel Hong Kong'da Bay Josephsohn'un heykeli, iki sanatçı arasındaki üslupsal akrabalığı yakalamak için Bay Baselitz'in bir tablosu olan “Mavi Sahil” (2020) ile eşleştirilecek.

Ehmann, “Baselitz'in 60'larda resmettiği kırık kahramanlar, Josephsohn'un heykellerinde yaptıklarına benziyor, dolayısıyla onları aynı anda göstermek mükemmel bir seçim” dedi. “Josephsohn'un heykellerini ilk kez on yıl önce görmüştüm ve tarih öncesi görünümlerine hayran kalmıştım. Bu, Giacometti'den ilham alan Avrupa heykel geleneğine derinden bağlı.”

Bay Josephsohn, 1920'de Doğu Prusya'da doğdu ve 1938'de Yahudi olduğu için İtalya'dan kaçmak zorunda kalmadan önce Floransa'da sanat eğitimi aldı. Zürih'e yerleşti ve 2012'deki ölümüne kadar sessizce ve şöhret arzusu olmadan yaşadı. Şimdi, 12 yıl sonra, Bay Ehmann, Bay Josephsohn'un zamanının geldiğini hissettiğini söyledi. Büyük bir sergiden bahsetti Açılış Ekim ayında planlanıyor Paris'teki Musée d'Art Moderne'de.

Ehmann, “O hiçbir zaman sanatsal bir hareketin parçası olmadı ve ezoterik hedefleri ya da darmadağın kavramsal geçmişi olmayan saf bir heykeltıraştı” dedi. “Bunu zamanın ruhunu yansıtan bir olgu olduğu için yapmıyoruz. Josephsohn'un çalışmaları zamanın ötesindedir.”