Tina Turner, kötü niyetli evliliğini terk etti, onlar da öyle yapabilirdi

yüzelli

New member
Felisha Robinson için bu, What’s Love Got to Do With It adlı biyografik filmdeki Tina Turner’ın o zamanki kocası ve performans partneri Ike Turner tarafından taciz edici davranışlarından kaçmak için dövüldükten sonra yüzü kanlar içinde otobanda koştuğu sahneydi. 36 sent ve cebinizde bir mobil karttan başka bir şey yok.

42 yaşındaki Robinson, 2020’de kendi kötü niyetli evliliğinden ayrıldığında, Tina Turner’ın katlandığı şiddeti grafik tasviriyle dünyanın dikkatini çeken 1993 yapımı filme çekildi. “Kelimenin tam anlamıyla bağırdım” dedi.

Bunu daha gençken görmüştü ama şimdi Turner’ın oraya gitmesinin ne demek olduğunu anladığını hissediyordu. Şarkıcının röportajlarına, kitaplarına ve şarkılarına dönüp bakmak, Robinson’un kendi deneyimlerini işlemesine yardımcı oldu.

“Bunu çoğu insanın anlamadığı bir düzeyde anlayabiliyorum” dedi. “İçindeki çaresizlik, ‘Bu durumdan kurtulmalıyım’ gibiydi. Yoruldum. Ben bundan daha iyiyim, bundan daha güçlüyüm’”

Turner’ın geçen haftaki ölümünün ardından milyonlar, şarkıcının müzik endüstrisine nesilleri belirleyen katkısını hatırladı. Bununla birlikte, bazılarında onlarca yıldır takılıp kalan şey, taciz edici ilişkileri hakkında açılmasıydı. Turner, deneyimleri hakkında bu kadar açık davranarak ve ilişkiyi tamamen bırakma cesaretini toplayarak, aile içi şiddetle ilgili sohbetin değişmesine yardımcı oldu.

Robinson için Turner’ın çalışması sadece anlaşılma duygusu vermekle kalmadı, aynı zamanda farklı bir gelecek için umut da verdi. “Bu film, onun hikayesi, kitabı: sadece umut. Size umut veriyor” dedi Robinson. Robinson da zamanla kocasından ayrılması gerektiğini anladı: “Hayatta başarılı olmak için onunla kalmak zorunda değildim. Ve Tina’nın bunu fark ettiğini hissediyorum.

Angela Bassett’in oynadığı film 1993’te sinemalarda gösterime girdi ve on yıl önce Turner şiddetli taciz hakkında konuşmuştu.

Röportajlarda ve kitaplarda Turner, Ike Turner ile acımasız dayaklar, kırık kemikler, mali zorbalık ve cinsel saldırı içeren bir evliliği anlattı. 1976’da kocası geceleri uyurken Dallas’taki bir otelden kaçmayı başardı. Ike Turner 2007’de öldü.

Turner, 1981’de halka taciz hakkında ilk kez konuştuğunda People dergisine “Çıktığımda arkama bakmadım” dedi.

Ulusal Aile İçi Şiddeti Sonlandırma Ağı’nın başkan yardımcısı Tonya King, Turner’ın şu anki mirasının bir kısmı, “etrafta pek bir şey olmadığı bir zamanda aile içi şiddet hakkında cesurca konuşması” dedi. Turner, kendi deneyimlerini paylaşarak, kötü niyetli ilişkiler hakkında konuşmanın getirdiği utancı ortadan kaldırdı ve hayatta kalan diğer kişilerin hikayelerini paylaşmasına izin verdi. Hatta bazıları tacizci ortaklarından ayrılmaya mecbur hissettiler.

King, “Hikayesini paylaşma isteği, siyahi bir kadın olarak bana ilham verdi” dedi. “Ben dahil pek çok kişiye yalnız olmadığımı gösterdi. Aile içi şiddetin herkesin, her yerde, her zaman başına gelebileceğini, hatta ünlü Tina Turner statüsüne sahip birinin bile başına gelebileceğini.

Turner’ın 1984 tarihli Private Dancer albümü, Ike’den boşandıktan sonra müzikal bir geri dönüş olarak görüldü. Albümün hit şarkılarından biri olan “What’s Love Got to Do With It” genellikle taahhütsüz bir romantizm hakkındadır; Bununla birlikte, taciz bağlamında, bazıları koroyu, sevginin şiddeti mazur göstermediğini hatırlatan bir şey olarak görüyor.

“Bu şarkıyı aile içi şiddet kurbanlarını kutlamak için bir şarkı olarak görüyorum, ‘Biliyor musun? Ne yapmak Robinson, “Aşkın bununla bir ilgisi var mı?” dedi. “Sevgiyi unut. Bunun üzerine çıkmalı ve yoluma devam etmeliyim.”

Kadınlar taciz içeren bir ilişki içindeyken, genellikle ilişkiyi nasıl bitireceklerini bilemezler. Öç alma, mali yıkım veya çocuklar üzerindeki etki korkusuyla nasıl ayrılacaklarını bilemeyebilirler.

Turner birçok kişiye bir çıkış yolu gösterdi.

Florida’da yaşayan 39 yaşındaki aile içi şiddet mağduru Sandy Thellus, 1993’te “Aşkın Ne Yapmalı” filmini izlediğinde on yaşındaydı. O sırada bu deneyimle ilgili olmasa bile Turner’ın cesaretinden ilham aldı.

“Tina’nın hikayesini kurban bile olmadan önce biliyordum” dedi. “O mutlak rol modeliydi. O bir Afro-Amerikalı ve mütevazi bir geçmişe sahip.”

Siyahi bir kadın olan Thellus, Miami’de kocası olacak bir öğrenci arkadaşıyla tanıştığında 10. sınıftaydı. İlk olarak 2004 yılında 21 yaşındayken, kızlarının doğumundan sonra ve ev misafirlerinin önünde ona vurduğunu söyledi.

Ona, “Bir dahaki sefere, beni dinlersen, bunların hepsi önlenebilir” dedi. Kendi kendine, “Onun dediğini yaparsam iyi olacağım,” dedi.

asla yeterli olmadı

Thellus, yıllar içinde kontrolcü ve şiddet içeren davranışlarını sürdürdüğünü söyledi.

2021’de kocasının kendisine aparkatla vurduğunu söyledi. Hamile kızı araya girip kavganın ortasına gelince yaralandı. Onun belini kavradığını gören Thellus, torununun doğumunu asla göremeyeceğinden korktu.

Bu bir dönüm noktasıydı. Aralarında 40 yaş fark olmasına rağmen Thellus, Turner’ın hikayesinin ona “Artık bir yolcu değildim. bir sesim olduğunu fark ettim. ‘Ben susarsam o kazanır’ gibi hissediyorum.”

Aynı duygu Aile İçi Şiddete Karşı Ulusal Koalisyon’un halkla ilişkiler başkanı Ruth Glenn için de geçerliydi. Glenn, tacizci kocasından ayrılmadan önce Turner’ın anılarını okudu ve Turner’ın hikayesini “yolculuğum boyunca aklımın bir köşesinde tuttu”.

Kitap ona hemen çekip gitmesi için ilham vermedi: Glenn, Turner’ın maruz kaldığı tacizi okuyunca şok oldu, ancak “neredeyse benimkinin o kadar da kötü olmadığına dair bir his vardı” dedi. “‘Kocam Ike gibi ama fiziksel olarak tacizci değil’ diye düşündüğümü hatırlıyorum.

Zamanla, Glenn’in kocası giderek şiddetlendi ve onu öldürmeye çalıştı. Daha sonra intihar ederek öldü. On yıl sonra Glenn, Turner’ın kitabına geri döndü. Sonunda Turner’ın hikayesinde kendini tanıdığını ve “onun gibi birinin buna sadece dayanmakla kalmayıp üstesinden gelebileceğini” bildiğini söyledi.

Robinson, boşandıktan sonraki ilk birkaç yıl boyunca filmi ağlattı.

Ancak son zamanlarda filmi yeniden izlerken bir hüzün ve umut karışımı hissetti. “Geriye dönüp baktığımda, hem üzgündüm hem de geçmişi ve yaşadığım her şeyi düşünüyordum” dedi. “Ve sonra sevinç gözyaşları da var – oradan böyle çıktım” diye ekledi.

“Hayatta kalanım.”

Susan C Beachy araştırmaya katkıda bulunmuştur.