Tina Turner, rock ‘n’ roll cover’larının kraliçesi

yüzelli

New member
En ünlü örnek, elbette, onun ve Ike’ın yeniden yorumlamasıdır – “örtmek” neredeyse çok saygılı bir kelime gibi görünüyor – Creedence Clearwater Canlanmasıorta tempolu güneyli rockçı “Proud Mary”. 1970 kaydı, Turner’ın seyirci onlardan ne beklerse beklesin “hiçbir şeyi güzel ve basit yapmadığımızı” ilan etmesiyle başlar. Ardından, sanki şarkının ortasındaki dört nala tempo değişikliği onsuz çok şok edici olacakmış gibi bir uyarıda bulunuyor: “Bu şarkının başlangıcını alıp sakinleşeceğiz ama sonra kabaca bitireceğiz. .” ‘Proud Mary’yi böyle yapıyoruz.”

“Yardım!”, “Birlikte Gel” ve “O Banyo Penceresinden Geldi” versiyonlarının ardındaki ruh da buydu – sadece birkaç isim bir kaç Beatles şarkıları hakkında olumlu bir şekilde hevesliydi. Led Zeplin Ve yuvarlanan taşlar “Louie Louie” de aynı muameleyi gördü, boğucu, az bilinen bir yorumla – bunu ben uydurmuyorum – louielouie.net (“Louie Louie Her Şeyin Blogu”) başlığı “bir” idi temel Louie Louie kayıtları!” biraz büyük harfle. Ve öyle.

Tina Turner ufuk açıcı, türünün tek örneği bir müzik gücüydü, ama bunu size söylememe gerek yok; Bu çalma listesinin konuşmayı yapmasına izin vereceğim. Ve bunun bir kısmını Kraliçe’ye layık bir eleştiri yazan meslektaşım Wesley Morris’e bırakıyorum: “Onun 83 yaşında olduğunu mu söylüyorsunuz? Bunu kimse satın almaz. Malzemeler onları ölümsüz gösteriyordu. Yetmiş yıl boyunca müzik yaptığında kaynadı. o enerji. Bu sıcak dışında ayaklarından, kalçalarından, ellerinden, kollarından, omuzlarından, saçlarından, ağızlarından.

Spotify’da okurken dinleyin.

1. “Bir Araya Gel”

Beatles’ın kendi versiyonundan sadece iki ay sonra, Aralık 1969’da single olarak yayınlanan Abbey Road’daki çıkış parçasının bu duygulu yorumu, Turner’ın sesindeki ham yoğunluğu ve melodik kontrolü gösteriyor. (YouTube’da dinle)

2. “Honky tonk kadınlar”

1969’un sonlarında, Ike ve Tina Rolling Stones ile turneye çıktılar – Turner aşkın bir “Seni Çok Uzun Süre Seviyorum” dediği zaman, Gimme Shelter belgeselindeki unutulmaz bir sahnede sonsuza dek ölümsüzleştirilen bir açılış konseri. Tur sırasında ikili, Tina’nın başlık karakterini nesneden özneye değiştirdiği kendi yenilenmiş “Honky Tonk Women” şarkısını seslendirmeye başladı. Mick Jagger, özellikle Stones’un cinsel fetihlerle ilgili şarkılarında (“Some Girls”, hmm), ama burada Tina biraz şovenist kaynak malzemeyi zekice eşit ortaklık için tutkulu bir çağrıya dönüştürüyor: “Ben honky tonk bir kadınım,” diye iştahla şarkı söylüyor. “Ver, bana ver, bana bir honky tonk adam ver.” (YouTube’da dinle)