Tomás Saraceno bilimi sanatıyla birleştiriyor

yüzelli

New member
Bu makale, dünyanın dört bir yanından siyasi ve iklim liderlerinin katılacağı İklim İleri etkinliğine ilişkin özel bölümümüzün bir parçasıdır.

Örümcekler genellikle bir sanat sergisinde istenmeyen bir durumdur: Ziyaretçileri korkutmamak ve kir izlenimi vermemek için ağlarıyla birlikte hızla çıkarılırlar. Yine de bunlar Tomás Saraceno’nun sanatının kalbidir.

Arjantinli çağdaş sanatçının Britanya’daki ve bu ayın başlarında Londra’daki Serpentine Galerileri’nde sona eren ilk kişisel sergisinde Bay Saraceno, Berlin’deki stüdyosunda örülmüş ve bazı durumlarda yerli örümcekler tarafından değiştirilmiş kırılgan ve ayrıntılı örümcek ağlarını sergiledi; Sergi süresince klima kapatıldı ve galerinin bir tarafı, örümcekler de dahil olmak üzere çevredeki Kensington Bahçeleri’nden gelen yaratıkları ağırlamak için açık kaldı.

Doğa, elementler ve gezegenin geleceği Bay Saraceno’nun sanatının merkezinde yer alıyor. Temiz hava savunucusu olarak zamanının çoğunu karbon yayan fosil yakıtlar yerine yalnızca güneş ve rüzgarla çalışan balonlarla uçurarak geçiriyor. Arjantin’de lityumun çıkarıldığı (şarj edilebilir pillerde kullanılmak üzere) bir tuz düzlüğü olan Salinas Grandes üzerinde balonlarla uçuyor ve bu süreçte su kaynakları tükeniyor. Uçuşların madencilik ve hava yolculuğunun yol açtığı hasara dikkat çekmesi amaçlanıyor.

İklim değişikliğinin etkilerinin ele alınması, Perşembe günkü Haber Climate Forward etkinliğinde iş dünyasının, siyasi ve siyasi liderlerin tartıştığı konular arasında yer alıyor.

Bay Saraceno yakın zamanda yapılan bir telefon görüşmesinde örümceklere olan sevgisinden, sürdürülebilirliğin olumsuz yönlerinden ve Elon Musk’tan bahsetti. Görüşme netlik sağlamak amacıyla düzenlendi ve özetlendi.

Doğa ve örümcekler neden sanatınızın bu kadar merkezi bir özelliği?

Doğa içimizde, evlerimizde ve yaşam tarzımızdadır. Her zaman bu ilişkiyi düşünmeye çalışıyorum.

Dünyada Batı kültüründe olduğu gibi doğayı insanlardan ayırmayan pek çok kozmoloji vardır. Örümcekler 350 milyon yıldan fazla bir süredir gezegende, insanlar ise yalnızca 200.000 yıldır var.

Çocukken kimsenin yaşamadığı çatı katına giderdim ve bu güzel örümcek ağlarına her zaman hayran kalırdım. Sonra çatı katında belki de kimsenin yaşamadığı bir yer olmadığını ama orada birisinin, yani örümceklerin yaşadığını fark ettim.

İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda ve Birleşmiş Milletler Tarafların İklim Değişikliği Konferanslarında (COP) sergilendiler. Bunu nasıl buldun?

Davos ve COP konferanslarına artık güvenim kalmadığı için katılmayı bıraktım. Küresel kuzeydeki bir sergi, küresel güneydeki bir sergi veya kampanya kadar etki yaratmayacaktır. Küresel Güney’de yaşama biçimleri, nasıl seyahat ettikleri, ne yedikleri ve ne tükettikleri konusunda daha empatik ve dürüst olan insanlarla konuştuğumda kendimi daha neşeli ve ilgili hissediyorum.

Bazen politikacılarda ve karar vericilerde bu tür ikiyüzlülüğe rastlanır. Ve COP’larda yerli toplumun sesinin ne kadar duyulacağını bilmiyorum. Bu yüzden biraz geri çekilip perde arkasında çalıştım.

“Kapitalosen” olarak adlandırılan, kapitalizmin egemen olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bundan nasıl kurtulabiliriz?

Tarihsel olarak ekonomide GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) büyümenin bir göstergesi olmuştur. Bunun bugün çok daha önemli olan diğer değerlerle uzlaştırılması gerekiyor. Bize nasıl yaşayacağımızı gerçekten öğretebilecek bazı bilgi kümeleri var. Yerli topluluklar veya İlk Milletler olarak kabul edilen Dünya nüfusunun yüzde 5 ila 6’sı, gezegenin biyolojik çeşitliliğinin yüzde 80’ini koruyabilir. Günümüzün diğer yaşam tarzlarına göre çok daha sürdürülebilir bir yaşam tarzına sahipler.

Bunlar neden gözden kaçırılıyor?

Çünkü Dünya gezegenindeki bazı aileler arasında, hayvanların, bitkilerin ve insanlığın sömürülmesi yoluyla, ekonomik değer üreten kaynaklar olarak kaynakların kullanılmasına büyük ilgi var. 81 milyarder, dünya nüfusunun yüzde 50’sinin toplamından daha fazla servete sahip.

Belki de bunların dünyanın en fakir aileleri olduğunu söyleyebiliriz çünkü onlar sadece ekonomik değere önem veriyorlar.

Elon Musk gezegendeki en fakir insanlardan biri. Neden? Çünkü biz dayanışmaya, şefkate, diyalog fırsatına, başkalarını anlamaya değer veriyoruz ve onun kaçırdığı şey de tam olarak bu.

Yeşil enerji geçişini neden eleştiriyorsunuz?

Bunun dünyanın büyük bir kısmına fayda sağlayacağı söylendi. Kazananlar kimler? Zaten yeterince şeye sahip olan insanlar. Daha adil bir enerji geçişi olmalı.

Su hayattır. Suyunuz olmazsa artık hayat olmaz. Lityumun çıkarıldığı alanlar oldukça kuru yerlerdir, ancak biyolojik çeşitliliğin, küçük ölçekli tarımın ve hayvanlar ve bitkilerle olan ilişkilerin büyük bir kısmı korunmuştur. Su onlar için neredeyse kutsaldır.

Bir ton lityumun çıkarılması için 2 milyon litre su gerekiyor. Eğer bir şirket 2 milyon litre suyun parasını ödemek zorunda kalsaydı, artık hiç kimse lityuma dokunmazdı çünkü çok pahalı olurdu. Çok uluslu şirketler lityum pompaladıkça bu alanlar daha kuru hale geliyor ve çölleşme katlanarak artıyor. Topluluklar artık kendi topraklarında yaşayamaz. Yerli toplulukların söylediği gibi: Lityum yemiyoruz. Pil yemiyoruz.

Başarılı bir çağdaş sanatçısınız ve eserleriniz serbest piyasa ekonomisinden yararlanan kişi ve kurumlar tarafından satın alınıyor. Bir çelişki yok mu?

İşimin bir parçası her zaman bu bilgiyi kendi çıkarım için saklamadığımdan emin olmaktır. ile işbirliği içinde bir çalışma yürütüldüğünde Gelirlerin üçte biri topluluklara bağışlanıyor. Başkalarının sahip olduğu bilgiyi sergilemek veya sergilemek ve bunları ekonomik olarak telafi etmek için daha az sömürücü yollar düşünmeliyiz; bu konuda saf olmayın.

Kere geçen yıl yazdı bir sanatçıdan çok, misyon sahibi bir bilge olduğunuzu ve yaptığınız şeyin sanattan çok bilim olduğunu. Cevabınız nedir?

Bilim iletişim kuramıyor, açıklayamıyor veya gerçek bir fark yaratacak kadar güçlü olamıyor. Politikacılar bunu yapamaz. Sanatçılar bunu başaramıyor. Konfor alanımızın dışına çıkıp “Yalnızca sanatçıyım” ya da “Yalnızca bilim insanıyım” demezsek, siyasete, sosyal bilimlere, felsefeye dalıp gerçekten birlikte çalışmaya çalışmazsak, o zaman dünya bu şekilde gitmeye devam edecek.

Yaptığım işin sanatın henüz olmadığı veya olabileceği bir şey olduğunu söyleyerek beni yeniden tanımlamaya çalıştıklarında çok mutlu oluyorum. Bu bana sanatın işbirliği yoluyla, daha melez bir şey aracılığıyla ve hiçbir disiplinin tek başına yaratamayacağı ilişkiler kurarak bugünkünden farklı bir şeye dönüşebileceğine dair umut veriyor.