Tony Bennett’in 10 Temel Şarkısı

yüzelli

New member
“Artık Fazla Etrafta Dolaşma” (1967)

Bennett için Count Basie ve Duke Ellington, şimdiye kadar duyduğu en büyük iki grup lideriydi ve basta harika Milt Hinton ve trompette Basie müdavimi Joe Newman ile Ellington caz standardını kolaylıkla ve neşeyle kullanıyor. Bennett büyük caz müzisyenlerine hayrandı, belki de bu yüzden o geleneğin bir parçası olduğunu asla iddia etmedi. Sık sık “Ben bir caz şarkıcısı değilim” derdi. “Cazı seven bir şarkıcıyım.”

“Bir şey” (1971)

1951 ile 1963 arasında Bennett, Billboard single listesinde ilk 20’ye giren 19 şarkı yayınladı. Sonra Beatles geldi ve hitler durdu. Columbia Records patronu Clive Davis, Bennett’i modern pop hitlerini coverlaması için zorladı ve Davis, Beatles ve Stevie Wonder’ın şarkılarını içeren yeni bir rekora başladığı gün, Bennett’in kustu, diye hatırladı Davis. Şarkıcı yine de gerçek bir enayiydi; “Vay canına!” George Harrison’ın “Something”inin ortasında neredeyse inandırıcı bir şekilde araya giriyor.

“Bir gün” (1975)

Bennett’in piyanistlere yakınlığı vardı: Art Tatum’un kalıcı bir etkisi vardı, Ralph Sharon ile uzun bir ortaklığı vardı ve en iyi albümlerinden birini Bill Evans ile yaptı. Sinatra seviyesinde bir şehir sıkıntısı ustası olmasa da Bennett, Leonard Bernstein, Betty Comden ve Adolph Green tarafından Evans’ın lirik, ihtiyatlı piyanosunun yanında şarkı söyleyen On the Town müzikali için yazdığı bu şarkıdan tüm acı-tatlı kederi ortaya çıkarıyor.

“Kendimi Kollarında Kaybettim” (1986)

70’lerin büyük bir bölümünde Bennett uyuşturucu, boşanma, vergi sorunları ve depresyonun etkisiyle yıpranmıştı. Daha sonra oğlu Danny şirketin yönetimini devraldı ve Columbia Records’a bir dönüş organize etti. Belki daha da önemlisi, Bennett, Sharon’la yeniden bir araya geldi ve sadece piyano, bas, davul ve bir orkestra ile alkışlanan geri dönüşünü kaydetti. Sesi şimdi daha pürüzlüydü, ancak özellikle Irving Berlin’in “I Got Lost in Her Arms” versiyonuna, alt sicilini ustaca yetersiz bir ifadeyle kullanarak uyum sağladı.

“Çanlar benim için ne zaman çalacak?” (1990)

Bennett, Great American Songbook’u severdi, ancak bir noktada üretken bir şarkıcı, rock öncesi standartlarını kaybeder ve daha genç bir malzeme bulması gerekir. Bu yüzden Bennett, bir gece bir restoranda piyano barı yıldızı Charles DeForest’in kendi yazdığı “When Do the Bells Ring for Me” şarkısını çaldığını duyunca çok sevindi. Tiz dorukları sayesinde Bennett’in konserlerinin vitrini haline geldi ve 1991 Grammy’lerinde söylediğinde ayakta alkışlandı.

“Beni Eğlendiriyorsun” (2021)

Biyografik olarak, Bennett’in hatırı sayılır bir ayrıcalıkla doğmuş bir Ortabatılı olan Cole Porter ile daha az ortak noktası olamazdı. Ancak Porter’ın ikili ve üçlü tekerlemeleri eğlenceli kullanımı, Bennett’in rubato numaralarıyla mükemmel bir uyum içindeydi ve bu nedenle, Lady Gaga ile olan ikinci albümü, Bennett’e Alzheimer hastalığı teşhisi konduktan beş yıl sonra piyasaya sürülen, yalnızca Porter’a özel bir ilişkiydi. Ve kabul edelim, 95 yaşındaki bir şampiyonun “Some Might Go On Cocaine” şarkısını söylemesi harika.