William Byrd’ın Caroline Shaw, Nico Muhly ve Diğerleri’ndeki yankıları

yüzelli

New member
William Byrd’ın eserleri büyük bir tarihi öneme sahiptir, ancak aynı zamanda bugün yazılan müzik üzerinde de dikkate değer bir etkiye sahiptir.

Doğrudan Byrd’den esinlenerek eserler yazan veya onun çok önemli bir parçası olduğu koro geleneğinde büyümüş dört besteciyle yapılan sohbetlerden derlenmiş alıntılar burada.

Roxanna Panufnik

Koro müziği III.Charles’ın taç giyme töreni için yazılmış bir “Taç Giyme Sanctusu” içeren Panufnik. yazıldı, 2014 yılında bir “Kyrie After Byrd” bestelendi ve başka bir cevap üzerinde çalışıyor.

Byrd’e gerçekten hayranım. Birincisi, Tudorlar ve Kraliçe Elizabeth’in saltanatları sırasında böylesine tehlikeli zamanlarda bir Katolik olarak ne kadar cesur olduğu. Bu şaka değil ve çok şükür o bir müzisyendi çünkü bence onu kurtaran muhtemelen buydu. Ama uyumunu seviyorum. Byrd, Tallis ve Bach – Onların armonik değişimlerinin 19. yüzyıl bestecilerinin çoğundan daha duygusal ve bazen daha radikal olduğunu düşünüyorum. O gerçekten zamanının ilerisinde bir adamdı.

Susie Digby, ORA Singers adlı bu profesyonel koroyu kurdu ve insanların Byrd’den ilham alacağı bir proje yapmak istedi. Özellikle, beş parçalı Ayini için bir şeyler yapmamı istedi. Kyrie’yi duyar duymaz, yolun ortasında, asanın ortasında bir terslik oldu ve ‘Aman Tanrım, yapmak istediğim şey bu’ dedim ve başladım. Byrd gibi, gitti ama sonra bir, iki veya üç adım daha ileri gitti.

James MacMillan

Sadık bir Katolik olan Byrd gibi MacMillan, kısa bir süre önce viol eşi King’s Singers and Fretwork için Ye Sacred Muses’u yazdı. Oyun, Byrd’ın Thomas Tallis’i anmak için kullandığı sözleri kullanıyor.

Müziğiyle gençken tanıştım ve ilk kez İskoçya’da okulda söyledim. Lise koromuz dört bölümlük Ayinlerinden alıntılar seslendirdi. Benim için erken kontrpuana ve karmaşıklıkla nasıl başa çıkılacağına çok ilgi duyan genç bir besteci olarak bu, bir müzik parçasında çizgiye karşı çizginin nasıl çalışılacağına dair harika bir dersti. Müziği, şarkıcılık ve koro camiasında iyi biliniyor, ancak belki de olması gerektiği kadar iyi bilinmiyor. Klasik müzik dinleyicileri genellikle barok öncesini unutur ve bu çok yazık çünkü William Byrd müzik tarihinin en büyük figürlerinden biridir.

Byrd’ın bir başka harika motifi de, esasen şehitlerin anılması veya kutlanması olan Justorum animae’dir. Kimi kastettiği çok açık. İnsanların inançları için idam edildiğini gördü. Bence Byrd ve Tallis tutuklanan insanları tanıyordu ve bence bu süre zarfında pek çok besteci şu ya da bu nedenle tutuklandı. Bunun mümkün olduğunu düşünmüş olmalısın. Bugün karşılaştırılabilir tek durum, eski Demir Perde’nin arkasındaki diktatörlüklerdir – Shostakovich korku içinde, çantası dolu ve gitmeye hazır bir şekilde yaşıyor.

Caroline Shaw

Bir şarkıcı, kemancı ve besteci olan Shaw, “8 Ses için Partita” ile 2013 Pulitzer Ödülü’nü kazandı.

Bir Piskoposluk kilise korosunda şarkı söyleyerek büyüdüm ve o zamanlar pek Byrd söylediğimizi sanmıyorum. Ama Yale’deyken, bir Yüksek Anglikan kilisesi olan Christ Church New Haven’da şarkı söylemeye başladım. Byrd for Four, Byrd for Five’ı sık sık yapardık [two of the Masses] sabah ayininde veya motetlerde. Yazımı ve müziğe yaklaşımımdaki en büyük etki Pazar akşamları saat 22.00’de gerçekleştirdiğimiz Compline hizmetidir. Hafızamda iki özel hizmet göze çarpıyor: Çok güzel olan “Ne irascaris”, en alttaki erkeklerle başlayan ve daha sonra daha yüksek seslerin eklendiği; ve Justorum animae.

Byrd veya Tallis’i veya o dönemin müziğinin çoğunu söylemek fiziksel bir deneyim. Bu, belirli akorların ruhani rezonansının ruhani olduğu o güzel alanlarda tonlar yaratarak, armonilerin başlangıçlarını hareket ettirerek ve ortak seslerin sesinin tadını çıkardıkları erken dönem polifoni ve homofoni hissidir. “Partita”nın yazdığım ilk bölümü, “Passacaglia”, sadece gırtlaktan konuşan, vokal salınımına başlayan ve sonra birdenbire şu şekilde hissedilen bir akorda patlayan bir dizi sesin sesini duymak istedim: Byrd veya Tallis’ten biri, mükemmel akortlu akorlar, sadece rezonans.

Nico Mühly

Muhly, bir Piskoposluk kilisesinde şarkı söyleyerek büyüdü ve Anglikan geleneğinde eserler yazmaya devam ediyor. Parçalarının birçoğu Byrd’ın önemini yansıtıyor, en önemlisi “Kulağınızı bükün” ve “Miserere mei, Deus” un orkestrasyonu olan “Two Motet”.

Benim için kişisel ve sanatsal doyumun en yüksek biçimi şu: Oxford’daki Magdalen College’da rastgele bir giriş yapıyorum ve onlar ayrıca Byrd’ın “Sing Joyfully” şarkısını söylüyorlar. Benim için en yüksek nokta bu. Bu şekilde, gücü romantik gelenekten tamamen farklı bir şekilde ifade edilen müzikle bağlantı kurulur. Tabii ki, Byrd ile olanların çoğu, insanların yukarı ve aşağı bakmasını sağlamak için tasarlandı, çünkü bu kutsal bir müzik. Yani benim için proje şu: Bunu konser müziğine nasıl dahil edersiniz veya dürüst ve bu geleneğe yaygara olmadan bağlanan müziği nasıl yazarsınız?

Günlük dinlememin bir parçası, kiliseye gitmekle ilgili yılımın bir parçası. Bir şey için her zaman bir Byrd vardır. Aynı zamanda, onun siyasi konumu hakkında düşünmeyi ve Katolikliğin yaptıklarıyla ilişkisini düşünmeyi seviyorum. Ama aynı zamanda kulakla ilgilenmenin daha lezzetli bir biçimine girdiğine dair bir his var içimde: Eğer bunu bilmiyorsanız – eğer onun inancıyla ilgili her şeyi ve nasıl uygulandığını ve nerede olduğunu bilmiyorsanız bu uygulandı – bence kulak hala daha derin bir anlam kaynağı olduğunu ifade edebilir.