90 yaşındaki Ganalı lüks yaşamın öncüsü Ebo Taylor yeni bir ses buluyor

yüzelli

New member
Jazz Is Dead, Taylor'ı ilk kez 2022'de ilk Amerikan şovları için ABD'ye getirdi. Şarkıcı ve oyuncu Janelle Monáe, bu yıl Los Angeles konserine Lodge Room'da katılanlar arasındaydı. Taylor'ın dikkatini ilk kez Monáe'nin 2023 tarihli The Age of Pleasure albümü üzerinde çalışan Ganalı yapımcı Nana Kwabena çekti.

Monáe bir e-postada “'Aşk ve Ölüm' dinlediğim ilk şarkıydı ve suskun kaldım” diye yazdı. “Bu şimdiye kadarki en sevdiğim şarkılardan biri. Bu beni korkutuyor ve yine de sahip olduğum ancak tam olarak ifade edemediğim bir duyguyu ifade ediyor.” Monáe, Los Angeles'taki gösteride ağladığını ve dans ettiğini söyledi. “Ebo'nun hayatının bu aşamasında performans sergilediğini görmek beni derinden etkiledi. Bize hayat hakkında anlatacak çok şeyi olan mistik bir zaman yolcusunu izliyormuşum gibi hissettim.”

Taylor'ın 2022 şovları o kadar iyi gitti ki Younge, kısa tarih dizisini tamamladıktan hemen sonra kayıt yapmayı önerdi. “İnsanların nasıl tepki verdiğini gördüğümde heyecanlandım ve kendime şu soruyu sordum: 'Ya Ebo ile analog kasete gerçek enstrümanlarla yeni bir albüm kaydetseydik ve ses açısından ham bir şey yapsak ama yarına dönüp baksaydık'' diye hatırlıyordu.

Taylor genellikle gelişmiş caz akorlarını ve derin funk ritimlerini geleneksel lüks müziğe dahil etmesiyle tanınır, ancak bu günlerde artık gitar çalamıyor – Henry'nin ifadesiyle “tüm parmakları ona ayak uydurmak istemiyor” – ve sesi Bir zamanlar tatlı ve lezzetli bir enstrüman olan müzik, kaba ve zahmetlidir. Younge ve Muhammad, müzisyenin yeni gerçekliğini prodüksiyon hileleriyle gizlemeye çalışmak yerine onu benimsediler.

Younge, “Ben de Ebo'nun 20'li yaşlarında ona saldırabileceği şekilde saldırmak istedim” dedi. “Onu sahnede gördüğümde şarkı söylemesinde çok özel bir çekicilik, cesaret ve çok benzersiz bir şey hissettim. Buna sahip olmak istedim. Bu, yaşlı insanların plaklarını yapmanın yumuşak caz yönteminin aksine punk rock yaklaşımıdır. Ebo'nun sesinden çekinilecek bir şey yoktu. Mutlak odak noktasıydı.”

Canlı açılış parçası “Get Up”ta Taylor'ın derin, unutulmaz vokalleri, kornalar, synth'ler, gitarlar ve dart ritimlerinden oluşan çılgın girdabın arasından geçiyor. “Kusi Na Sibo” ve hipnotik “Nsa a W'oanye Edwuma, Ondzidzi”yi vurgulayan havalı bas hatları ve kekeme gitar riffleri arasında Taylor, sanki eski bir büyüyü okuyormuş gibi şarkı söylüyor. Başka yerlerde, sesinin çakıllı, gırtlaktan gelen tonları, ister hâlâ ara sıra söylediği İngilizce şarkı söylüyor olsun, ister anadili Fante lehçesi olan Akan'da şarkı söylüyor olsun, havadar melodilere ve hareketli ritimlere karşı dinamik bir kontrpuan görevi görüyor.