Bakı özel mi mutlak mı ?

Irem

New member
[color=]GİRİŞ: Bir forum paylaşımı ve yolculuk[/color]

Geçen yıl Bakü’de katıldığım küçük bir akademik çalıştayın ardından, zihnimde hâlâ netliğini koruyan bir tartışma var. O günlerde bir sahil kafesinde otururken, denizin rengi ile gökyüzünün sınırı birbirine karışmıştı. Masada üç kişi vardık: biri mühendislik kökenli, biri sosyoloji çalışan bir araştırmacı ve ben. Konu basitti gibi görünüyordu: “Bakış özel mi, mutlak mı?”

Ama tartışma ilerledikçe anladık ki mesele sadece bir kavram değildi; insanın dünyayı nasıl okuduğuna dair bir kırılma hattıydı.

Mühendis olan arkadaşımız, her şeyi ölçülebilir çerçevede ele alıyordu. Ona göre bir şey ya doğruydu ya da yanlıştı; arada kalan alan, henüz yeterince veri toplanmamış bir boşluktu. Sosyolog olan arkadaşımız ise insanların deneyimlerinin, duygularının ve bağlamlarının gerçeği şekillendirdiğini savunuyordu. Ben ise ikisinin arasında gidip geliyordum: Belki de gerçek, tek bir noktada sabit değildi.

O an fark ettim ki “bakış” dediğimiz şey, yalnızca görme biçimi değil; varoluşun kendisini yeniden kurma biçimiydi.

---

[color=]BAKÜ’DE KARŞILAŞMA: MEKAN VE BAĞLAM[/color]

Bakü’nün rüzgârı o gün sertti. Hazar Denizi’nden gelen tuzlu hava, konuşmalarımızın arasına bile karışıyordu. Eski şehir ile modern gökdelenlerin yan yana duruşu, tartışmamıza istemeden metafor olmuştu.

Mühendis arkadaşım Elvin, cep telefonunda bir harita açarak konuşuyordu:

“Eğer bir şeyi tanımlayamıyorsan, onun mutlak bir karşılığı yoktur. Bakış da böyledir.”

Sosyolog Leyla ise denize bakıyordu. Uzun bir sessizlikten sonra şunu söyledi:

“İnsanların gördüğü şey aynı deniz değil. Aynı dalgaya farklı hayatlar temas ediyor.”

O an aramızda görünmez bir çizgi oluştu. Elvin çizgiyi netleştirmek istiyor, Leyla ise o çizginin neden var olduğunu anlamaya çalışıyordu.

Ben ise sadece denize bakıyordum ve şu sorudan kaçamıyordum: Aynı şeye bakarken gerçekten aynı şeyi mi görüyoruz?

---

[color=]ÖZEL Mİ MUTLAK MI? TARTIŞMANIN KALBİ[/color]

Tartışma derinleştikçe kavramlar keskinleşti.

Elvin, matematiksel düşünme alışkanlığıyla konuştu:

“Mutlaklık yoksa ilerleme de yoktur. Sistem kuramazsın. Mühendislik bile göreceli olsaydı köprüler çökertirdi.”

Leyla ise hemen karşılık vermedi. Onun yaklaşımı daha dolaylıydı:

“İnsan köprü değildir. İnsan, köprünün üzerinden geçen hikâyedir. Aynı yapı, farklı insanlar için farklı anlamlar taşır.”

Bu noktada “bakış özel mi mutlak mı?” sorusu, aslında “gerçeklik kimin elinde?” sorusuna dönüşmüştü.

Ben araya girip şunu sordum:

“Eğer bakış mutlaksa, neden aynı olay hakkında bu kadar farklı hatıralar oluşuyor? Eğer tamamen özelse, ortak bir dil nasıl mümkün oluyor?”

Sessizlik oldu.

O sessizlikte, aslında hiçbirimizin tek başına cevap veremediği bir boşluk vardı.

---

[color=]ERKEK VE KADIN BAKIŞLARI: STRATEJİ VE EMPATİ ARASINDA DENGE[/color]

Burada dikkatimi çeken şey, tartışmanın cinsiyetlerden çok düşünme biçimleri üzerinden ilerlemesiydi.

Elvin’in yaklaşımı çözüm odaklıydı. Bir problemi parçalarına ayırıyor, yeniden inşa ediyordu. Onun için dünya, çözülebilir bir sistemdi. Belirsizlik, geçici bir hataydı.

Leyla’nın yaklaşımı ise ilişkisel ve bağlam merkezliydi. O, bir fikri tek başına değil, çevresiyle birlikte değerlendiriyordu. İnsan davranışlarını anlamaya çalışırken, onları bir tablo gibi değil, bir hikâye gibi okuyordu.

Ama bu ayrım kesin bir çizgi değildi. Elvin de bazen insan hikâyelerinin ağırlığını fark ediyor, Leyla da bazı noktalarda net tanımların gerekliliğini kabul ediyordu.

O gün şunu gördüm: İnsan zihni tek bir modele sıkışmıyordu. Aynı kişi, farklı bağlamlarda farklı düşünme biçimlerine geçebiliyordu.

Belki de mesele “erkek” ya da “kadın” değil; zihnin esnekliği ve deneyimin çeşitliliğiydi.

---

[color=]TARİHSEL VE TOPLUMSAL KATMANLAR[/color]

Leyla, tartışmayı daha geniş bir çerçeveye taşıdı:

“Bakış meselesi yeni değil. Orta Çağ’da da, Aydınlanma’da da insanlar ‘gerçek nedir?’ diye sordu. Ama her dönem, kendi toplumsal yapısına göre cevap üretti.”

Elvin başını salladı:

“Bilim tarihi de bunu gösteriyor. Newton mutlaklık kurdu, Einstein göreceliği genişletti. Ama ikisi de aynı evreni açıklamaya çalıştı.”

Ben o anda şunu düşündüm: Belki de “mutlak” ve “özel” karşıt değil, aynı yapının farklı katmanlarıydı.

Toplumlar değiştikçe bakışlar da değişiyordu. Bir toplumda kesinlik değerliyken, başka bir dönemde yorum gücü öne çıkıyordu. Hazar kıyısında otururken bile, aslında bu tartışmanın bin yıllık bir yankısını duyuyorduk.

---

[color=]FORUM SORUSU: SEN NASIL BAKIYORSUN?[/color]

O gün Bakü’den ayrılırken Elvin son bir cümle söyledi:

“Belki de doğru soru ‘hangisi doğru?’ değil, ‘hangi durumda hangisi işe yarıyor?’ olmalı.”

Leyla ise daha sessiz bir tonla ekledi:

“Ve hangi bakış insanı insan yapan şeyi kaybettirmiyor?”

Şimdi bu yazıyı buraya bırakırken aynı soruyu forumdaki herkese sormak istiyorum:

Bakış özel bir deneyim midir, yoksa herkes için ortak bir mutlaklık taşıyabilir mi?

Aynı olaya bakarken neden farklı gerçeklikler oluşuyor?

Ve en önemlisi, kendi bakışımızı mutlak sanmaya başladığımız anda neyi kaybediyoruz?

Belki de cevap, tek bir yerde değil; bu soruların kendisinde saklıdır.