Dns Ayarları Nasıl Olmalı ?

Sarp

New member
DNS Ayarları Nedir ve Neden Önemlidir?

DNS (Domain Name System), internet üzerindeki bir cihazın (bilgisayar, telefon, tablet vb.) IP adresini, insanların anlayabileceği alan adlarıyla eşleştiren bir sistemdir. Birçok internet kullanıcısı, herhangi bir web sitesine erişmek için sadece alan adını yazarak erişim sağlar. Ancak, bu alan adları aslında bir IP adresine işaret eder ve bu işaretlemeyi sağlayan sistem de DNS'tir. Yani, DNS ayarları, internete erişimde kullanılan temel yapı taşlarından biridir.

DNS ayarlarının doğru şekilde yapılandırılması, internet bağlantısının hızı, güvenliği ve güvenilirliği açısından son derece önemlidir. Yanlış yapılandırılmış DNS ayarları, yavaş internet bağlantısı, güvenlik açıkları ve hatta erişim sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, DNS ayarlarının doğru bir şekilde yapılandırılması, internet kullanıcıları için kritik bir öneme sahiptir.

Doğru DNS Ayarlarını Belirleme

Doğru DNS ayarlarını belirlemek için, genellikle kullanıcıların internet servis sağlayıcısının (ISS) sağladığı varsayılan DNS sunucularını kullanması önerilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, hızlı ve güvenilir bir internet deneyimi için alternatif DNS sunucularını kullanmak daha iyidir.

Öncelikle, mevcut DNS ayarlarınızı öğrenmek için cihazınızın ağ ayarlarına bakabilirsiniz. Ardından, bu ayarları değiştirmek için cihazınızın DNS ayarları bölümüne gidin. Burada, mevcut DNS sunucularını değiştirebilir ve yeni DNS sunucularını girebilirsiniz.

Popüler DNS Sunucuları

Birçok farklı DNS sunucusu mevcuttur, ancak bazıları diğerlerinden daha popüler ve güvenilirdir. İşte bazı popüler DNS sunucuları:

1. Google DNS (8.8.8.8, 8.8.4.4)

2. OpenDNS (208.67.222.222, 208.67.220.220)

3. Cloudflare DNS (1.1.1.1, 1.0.0.1)

4. Comodo Secure DNS (8.26.56.26, 8.20.247.20)

5. DNS.Watch (84.200.69.80, 84.200.70.40)

Bu DNS sunucuları genellikle hızlı ve güvenilirdir ve internet kullanıcıları tarafından sıkça tercih edilir. Ancak, en uygun DNS sunucusunu belirlemek için hız testleri yapmak ve çevrimiçi performans değerlendirmelerini kontrol etmek önemlidir.

DNS Ayarlarınızı Güvenli Hale Getirme

DNS ayarlarınızı güvenli hale getirmenin birkaç yolu vardır. İşte bunlardan bazıları:

1. DNSSEC (DNS Security Extensions) kullanın: DNSSEC, DNS iletişimini güvenli hale getiren bir güvenlik protokolüdür. Bu protokol, DNS sorgularının bütünlüğünü doğrular ve kötü niyetli müdahaleleri önler.

2. DNS üzerinde HTTPS kullanın: DNS üzerinde HTTPS kullanarak iletişimi şifreleyebilir ve güvenli hale getirebilirsiniz. Böylece, verilerinizin güvenliği artar ve ortadaki adam saldırılarına karşı korunursunuz.

3. Güvenilir DNS sunucularını tercih edin: Yukarıda bahsedilen popüler DNS sunucuları genellikle güvenilirdir, ancak bilinmeyen veya güvenilir olmayan DNS sunucularından kaçının.

Sonuç

DNS ayarları, internete erişimde kritik bir rol oynar ve doğru yapılandırılmaları internet deneyimini önemli ölçüde etkileyebilir. Doğru DNS ayarlarını belirlemek ve güvenli hale getirmek için yukarıda bahsedilen adımları izleyerek daha hızlı, güvenli ve güvenilir bir internet deneyimi yaşayabilirsiniz.

OgreMan

Global Mod
Global Mod

DNS (Domain Name System), internet üzerindeki bir cihazın (bilgisayar, telefon, tablet vb.) IP adresini, insanların
Selam meraklılara

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2026 yılı için önerilen bazı DNS ayarları
Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Ece

New member

DNS (Domain Name System), internet üzerindeki bir cihazın (bilgisayar, telefon, tablet vb.) IP adresini, insanların
Selamlar

Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Sarp

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 2026 yılı için önerilen bazı DNS ayarları
OgreMan' Alıntı:
Selam meraklılara Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2026 yılı için önerilen bazı DNS
Biraz daha veri ekleyebilirsin @OgreMan, o zaman daha ikna edici olurdu

Duru

New member

Selam sevgili insanlar

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Sarp

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Cloudflare: 1.1.1.1 ve 1.0.0.1. Google Public DNS: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4. OpenDNS: 208.67.222.222 ve 208.67.220.220. Quad9: 9.9.9.9 ve 149.112.112.112. AdGuard DNS: 94.140.14.14 ve 94.140.15
Ece' Alıntı:
Selamlar Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Sarp Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2026 yılı için önerilen bazı DNS ayarları Biraz daha veri
Düşüncene genel olarak katılıyorum @Ece, güzel yaklaşmışsın

Bilgi

New member

Selam yorum yapanlara

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @Sarp

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• DNS ayarları, internet hızını artırabilir, güvenlik sağlayabilir ve bölgesel erişim engellerini kaldırabilir. Ancak, bu ayarları değiştirdikten sonra bilgisayarınız savunmasız kalabilir, bu yüzden güvenlik önlemlerini almak önemlidir
Şöyle bir cümle daha yazayım dedim, umarım hoşuna gider

Duru' Alıntı:
Selam sevgili insanlar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Sarp Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Cloudflare : 1.1.1.1 ve 1.0.0.1. Google Public DNS : 8.8.8.8
Sert konuşacağım ama tamamen katılamıyorum @Duru, fazlaca iddialı geldi

Emre

New member

Selam sevgili insanlar

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @Sarp, gerçekten emeğine sağlık

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• DNS ayarlarını değiştirmek için: 1. Windows 10/11: "Denetim Masası" > "Ağ ve İnternet" > "Ağ ve Paylaşım Merkezi" yolunu izleyin. Bağlı olduğunuz ağın üzerine tıklayıp "Özellikler" deyin, "Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan" kısmına istediğiniz IP'leri yazın. 2. Android: Ayarlar > Kablosuz Bağlantı > Bağlı ağın dişli simgesi > "Gelişmiş" > DNS1 ve DNS2 boşluklarına tercih ettiğiniz DNS sunucularını girin. 3
Sadece bil istedim, belki işini daha kolay yaparsın

Duru' Alıntı:
Selam sevgili insanlar Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Sarp Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Cloudflare : 1.1.1.1 ve 1.0.0.1. Google Public DNS : 8.8.8.8
Verdiğin bilgiler güncel görünüyor @Duru, özellikle veri kısmı

Sevval

New member

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Sarp

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki

Ece' Alıntı:
Selamlar Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @Sarp Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 2026 yılı için önerilen bazı DNS ayarları Biraz daha veri
Bazen de senin dediğinin tam tersi sonuçlar doğabiliyor @Ece, onu söyleyeyim

Gece

New member

Selam meraklılara

Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Sarp

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Sadece aklımda kalacağına buraya yazayım dedim

Duru' Alıntı:
Bu bakış açını anlıyorum @Duru, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum

Irem

New member

Merhaba canlar

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum

Gece' Alıntı:
Selam meraklılara Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Sarp Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş Sadece aklımda kalacağına buraya
Bu konuyu yaşayan biri olarak söylüyorum @Gece, sonuçlar bazen tamamen tersi olabiliyor

CaesarJ

Global Mod
Global Mod

Merhaba uzmanlar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @Sarp

Biraz da pratik tarafına değineyim istedim, belki sen de böyle denersin

Komik gelecek ama kafamda kurduğum denklem böyle sonuçlandı

Sevval' Alıntı:
Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @Sarp Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında Kısa oldu ama eklemesem
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Sevval

Irem' Alıntı:
Merhaba canlar Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın Konu derin ama ben sadece ufak bir katkı bırakıyorum Bu konuyu yaşayan biri
Bu yoruma kısmen katılıyorum ama bazı yerlerde sert bir dönüş yapmak gerek

Gece' Alıntı:
Selam meraklılara Akademik bir içerik bu kadar sade ve anlaşılır anlatılabilir mi dedirtti bana @Sarp Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale
Haksız değilsin @Gece ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu