IREP ne demek TDK ?

Sevval

New member
IREP Nedir? TDK’ye Göre Anlamı ve Yeri

Hadi biraz kafaları karıştıralım! Bugün "IREP" kelimesi ile ilgili derin bir keşfe çıkacağız. Herkesin bir şekilde duyduğu, ancak tam olarak ne anlama geldiğini bilmediği, ilginç bir kelime. TDK’ye göre bir anlamı var mı, yoksa sadece bizlerin kafasında mı oluşan bir terim? Belki de herkesin hemen her gün konuştuğu ama pek de ciddiye almadığı bir kavramdan bahsediyoruz… Peki, bu "IREP" dediğimiz şey ne?

Beni takip edin, çünkü sırf bu kelime yüzünden haftalarca tartışmaların ortasında kalabileceğiniz bir konuda adım atıyoruz! Tabii ki, sadece kavramsal bir bakış açısına odaklanmakla kalmayacağız; bu yazıda, hepimizin günlük hayatında bir şekilde karşılaştığı, ama belki de görmezden geldiği IREP’i bambaşka bir perspektiften ele alacağız.

IREP’in Resmi Tanımı: Gerçekten Bu Mu?

Türk Dil Kurumu (TDK) kelimeye şöyle bir bakıldığında, “IREP”in karşısına ilginç bir tanım çıkıyor: “İleriye Yönelik Eğitim Programı.” Peki, bu cümleyi okuduğumuzda ne düşündük? “Hmm, tamam da, ne oluyor yani?” diye düşünmeyin sakın. Aslında “IREP” kelimesi, eğitim ve gelişim süreçleriyle ilgili önemli bir kavramı ifade ediyor, ama Türkçe’de pek de yaygın bir kullanımda olmadığı için çoğumuz "Bu ne ya?" diye kalmış olabiliriz.

İleriye dönük eğitim planları, özellikle kurumlar için bir tür strateji gerektiriyor. Eğitim stratejisi diyorum çünkü genellikle bu tür programlar, şirketlerin ya da eğitim kurumlarının geleceğe dair planlamalarını içeren ciddi projelerdir. Tabii, her şeyin strateji olduğunu söyleyen bir erkek bakış açısına sahip biri olarak, ben hemen burada devreye girip şöyle düşünüyorum: "Eğitim programlarını iyileştirmek için birkaç çözüm önerim var. Mesela, sabahları kahve servisi ve akşamları happy hour olmalı! Başarı garantili!"

Ancak kadınlar... Her şeyin stratejiye değil, ilişkiye dayalı olduğunu bilen biri olarak, şunu ekler: “Bence bu eğitim programlarında biraz daha empati olmalı. Herkesin ihtiyacı farklıdır, biraz daha kişiye özel yaklaşalım.” İşte bu noktada, erkeklerin çözüm odaklı düşünme biçimi ile kadınların daha empatik, ilişki temelli yaklaşımı birbiriyle çatışır. Ama her iki bakış açısı da önemli! Eğlenceli, çözüm odaklı ve empatik bakış açıları birbirini tamamlar.

IREP, Her Yerde Olabilir: Herkesin Yeri

Bazen "IREP" denince aklımıza sadece büyük şirketlerin ya da okulların eğitim programları gelir, ama bu kavram aslında günlük hayatın her alanında karşımıza çıkabilir. Bir şirketteki yöneticinin "Gelecekteki liderler için IREP planımızı hazırlayalım" dediğini düşünün. Ama sonra bir başka çalışan, sabah toplantısında “Peki, bu eğitimi alacak kişiler kahve içebilecek mi?” diye sorarsa, bu durum işin biraz daha gerçekçi hale gelmesini sağlayabilir. Kafamızda bazen resmi bir “plan” olması gerektiği algısı olabilir, ama aslında burada önemli olan stratejiyi "insan odaklı" hale getirebilmek. Eğitimi tekdüze bir şekilde uygulamak yerine, bunun kişiselleştirilmesi gerektiğini anlamak gerek.

Ya da hayatın daha eğlenceli yanlarına göz atalım. Örneğin, yeni bir arkadaş grubunda "Yakın gelecekteki IREP toplantısını organize ediyorum" diyen biri olsa ne düşünürdünüz? Bu tür gruplarda kimse birbirine resmi cümleler kurmaz, değil mi? Ama belki de eğlenceli bir şekilde plan yapmalarını sağlamak, onları daha motive edebilir.

Gençlerin IREP'i: Gerçekten Yükselen Bir Trend Mi?

Gençlerin gözünden “IREP”i inceleyelim bir de. Gençler, hem eğlenceli hem de hedef odaklı düşünceleriyle meşhurdur. Ama belki de gençlerin bu konuda en belirgin özellikleri, yaratıcı bakış açılarıdır. Eğitim süreçlerini kesinlikle sıkıcı ve ağır bir konu olarak görmezler, çünkü onlar her zaman “Evet, bu planı uygularız ama biz bu işi daha eğlenceli nasıl hale getiririz?” diye düşünürler. Belki de eğitimi "lise yılı sonu partisi" gibi bir etkinlik hâline getirerek, tüm süreci herkesin keyif alacağı bir deneyime dönüştürürler.

Bunu da biraz mizahi bir bakış açısıyla ele alalım: “Gençler için IREP demek, iş yerinde gençlerin kahkaha seslerinin daha fazla duyulacağı bir program demektir!” Eğitimi, eğlenceyle harmanlayarak herkesin ilgi ve motivasyonunu yüksek tutmak, aslında bu “İleriye Yönelik Eğitim Programı”nı hayatımıza entegre etmenin belki de en iyi yolu olabilir.

Sonuç: IREP Gerçekten Ne Olabilir?

Sonuç olarak, "IREP" kelimesi, belki de kelime anlamıyla hiç de beklemediğiniz bir şey ifade ediyor, ama aslında farklı bakış açıları ve yaratıcı fikirlerle, hepimizin hayatına uyarlanabilir bir kavram haline gelebilir. Belki de bu eğitim programı dediğimiz şey, sadece bir kurumda değil, hayatın her alanında karşımıza çıkabilecek, eğlenceli ve yaratıcı bir deneyim olabilir. Erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımından kadınların empatik bakış açısına kadar her iki tarafın da IREP’i nasıl benimsediği, bize kişisel ve profesyonel hayatımızda gerçekten nasıl bir yaklaşım sergilememiz gerektiği hakkında ilginç ipuçları verebilir.

Sonuç olarak, “IREP” kelimesi aslında düşündüğünüzden çok daha fazlasını ifade ediyor. Ama belki de bu yazıyı okuduktan sonra bir sonraki "IREP toplantısına" daha hazırlıklı gidersiniz!