Islah ne demek örnek ?

Ece

New member
Giriş: Bir Hikâye Anlatmak İstiyorum

Merhaba dostlar, bugün size bir kelimenin peşinden sürüklenmiş bir hikâye anlatmak istiyorum. Kelime basit gibi görünebilir: *ıslah*. Ama bu kelime, sadece “düzeltmek, iyileştirmek” anlamına gelmiyor; hayatlarımızda, ilişkilerimizde, hatalarımızda ve umutlarımızda yankılanıyor. Gelin size bu kelimenin anlamını bir hikâye üzerinden paylaşayım, belki kendi hayatlarımızda da benzer izler buluruz.

Bir Kasabanın Hikâyesi

Küçük bir Anadolu kasabasında, yıllar boyu ihmal edilmiş bir dere vardı. Çocukken bu derenin kenarında oyunlar oynayan, taşlardan köprüler kuran insanlar artık dereye yaklaşmaz olmuştu. Çünkü su bulanık, kokulu ve atıklarla dolmuştu. Kasaba halkı dereyi “kaybolmuş” kabul ediyordu.

Ama bir gün belediye bir karar aldı: “Bu derede ıslah çalışması yapılacak.” Kağıt üzerinde teknik bir ifade; ama insanların hayatında koca bir değişimin habercisi.

Erkeklerin Çözüm Odaklı Yaklaşımı

Kasabanın ileri gelenlerinden Mehmet Usta vardı. Emekli bir mühendis… Haberi duyar duymaz not defterini aldı, derenin ölçümlerini yapmaya başladı. “Şu kadar metre kazı yapılmalı, şu kadar boru döşenmeli, şu kadar iş gücü gerekli” diyordu. Onun için ıslah, çözüm odaklı, rakamlara ve planlara indirgenmiş bir işti.

Bir başka genç, Ali, stratejik bir bakış açısıyla yaklaşıyordu: “Derenin ıslahı bittiğinde kasabamızda turizm canlanır. Kıyısına kafeler yapılır, gençler iş bulur.” Erkeklerin dünyasında ıslah, hedefe yönelik, çözüm getiren, geleceği planlayan bir kavramdı.

Kadınların Empatik ve İlişkisel Yaklaşımı

Ama kasabanın kadınları ıslahı başka türlü görüyordu. Zeynep teyze, derenin başında oturup çocukluk anılarını anlatıyordu: “Biz burada suya fistanlarımızı bırakırdık, şenlik gibi olurdu. Şimdi kokudan yanına yaklaşılmıyor. Keşke torunlarım da benim yaşadığım o sevinci yaşasa.”

Genç öğretmen Elif, öğrencilerine baktı: “Derenin temizlenmesi sadece doğayı değil, çocukların hayallerini de ıslah eder. Onlar suyun kıyısında resim yapacak, şiir yazacak. Belki de buradan çıkan bir çocuk şair olur.”

Kadınlar için ıslah, sadece suyu değil; kalpleri, ilişkileri, hafızaları iyileştirmekti.

Islahın Sembolü: Su ve İnsan

Çalışmalar başladı. Kazmalar indi, makineler çalıştı, aylar geçti. Dere temizlenirken kasaba halkı da değişmeye başladı. Mehmet Usta teknik hesaplarla uğraşırken, Zeynep teyze komşularına börek yapıp işçilere ikram ediyordu. Ali kafelerde iş planları yaparken, Elif öğrencileriyle gelip dere kenarına şiirler yazdırıyordu.

Burada görülen şey şu oldu: Islah sadece bir derenin değil, insanların da kalplerinin onarılmasıydı. Erkeklerin stratejik planlarıyla kadınların empatik bağları birleşince, ortaya gerçekten kalıcı bir değişim çıktı.

Islahın İnsan Hayatındaki Anlamı

Islah, bazen bir derenin temizlenmesidir. Bazen bir insanın hatasını fark edip yeniden doğru yola girmesidir. Bazen kırılmış bir ilişkinin tamiri, bazen unutulmuş bir değerin hatırlanmasıdır.

* Erkek bakışıyla ıslah: “Hataları düzeltmek, sistemi işler hale getirmek.”

* Kadın bakışıyla ıslah: “Kalpleri iyileştirmek, bağları yeniden kurmak.”

İkisini birlikte düşündüğümüzde, ıslah bir hayat felsefesi oluyor: Hem çözüm, hem şefkat.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Benim anlattığım bu hikâyede, dere ıslah oldu ama aslında insanlar da ıslah oldu. Bir kelime, teknik bir kavramın ötesine geçti; bir topluluğun ortak hafızasına dönüştü.

Şimdi size soruyorum dostlar:

* Sizin hayatınızda “ıslah” kelimesi hangi anlamı taşıyor?

* Hiç bir hatanızı, bir ilişkinizi ya da bir mekânı ıslah ettiğiniz oldu mu?

* Sizce ıslah daha çok plan ve çözümle mi, yoksa şefkat ve bağlarla mı gerçekleşir?

Gelim bu kelimenin peşine düşelim ve kendi hikâyelerimizi paylaşalım. Çünkü bazen bir kelime, hepimizi birbirimize daha çok yaklaştırır.