Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe'nin ölümüne dünyadan tepkiler

OgreMan

Global Mod
Global Mod

Japonya'nın eski başbakanı Shinzo Abe uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Abe'nin suikastı Japonya'da olduğu kadar dünya çapında da şok etkisi yarattı. ABD'den Tayvan'a kadar pek çok ülkenin lideri saldırıya dair kınama mesajları yayınladı.

İlk açıklama Tokyo yönetiminden geldi. Görevdeki Japonya Başbakanı Fumio Kishida, saldırıyı "barbarca" ve "tahammül edilemez" olarak nitelendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun öldürülmesinden derin üzüntü duyduğunu belirtti ve olayı "trajedi" olarak değerlendirdi.

Biden, Abe'nin vurularak yaşamını yitirmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Seçim kampanyası düzenlediği esnada vurularak öldürülen dostum Abe'nin vefatından dolayı afalladım, öfkelendim ve çok üzüldüm. Bu, Japon halkı ve onu bilen herkes için bir trajedidi." ifadesini kullandı.

Abe ile yakından çalışma fırsatı bulduğunu aktaran Biden, "Ülkelerimiz arasındaki ittifakta ve haklarımız arasındaki dostlukta bir şampiyondu. Bugüne kadar en uzun süre görev yapmış Japon Başbakanı olarak onun açık ve özgür Hint Pasifik vizyonu sürecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron "Japonya hayatını ülkesine adamış büyük bir başbakan kaybetti" ifadelerini kullandı.

Abe, art arda duyulan iki el silah sesinin ardından yere yığıldı. Göğsünden vurulan Abe, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

JOHNSON: LİDERLİĞİ UNUTULMAYACAK

İngiltere'de istifa edeceğini açıklayan Başbakan Boris Johnson ise "Çok acı bir haber, bilinmeyen günlerdeki küresel liderliği unutulmayacak" dedi.

Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "derin bir şaşkınlık ve üzüntü içindeyiz" paylaşımında bulundu.

Güney Kore ve Tayvan cumhurbaşkanları "uluslararası toplumun önemli bir lideri kaybettiği" vurgusu yaptı.

Suikast sonrası Çin'in Japonya Başkolosluğu'ndan yapılan açıklamada Abe'nin iki ülke ilişkilerine yaptığı katkıya atıfa bulunuldu. Alıntıdır.