Yaban av yasağı ne zaman başlıyor ?

Ece

New member
Giriş: “Takvimi kim ters çevirdi?” sorusuyla başlayan avcı paniği

Forumda her yıl aynı sahne tekrar ediyor: Mart yaklaşınca biri çıkıp “Yaban av yasağı ne zaman başlıyor?” diye soruyor, ardından yorumlar çay demler gibi hızlanıyor. Bir taraf takvimi açıp tarih söylüyor, diğer taraf “geçen yıl böyle miydi ya?” diye hafızasını yokluyor. İşin komiği, doğa bu tartışmayı çoktan çözmüş durumda; biz ise hâlâ sezonu kaçırma ihtimaliyle hafif bir dramatik moda giriyoruz.

Konunun eğlenceli tarafı bir yana, bu mesele aslında oldukça sistemli bir yapı: Türkiye’de av sezonları rastgele değil, bilimsel veriler, tür popülasyonları ve üreme dönemleri dikkate alınarak belirleniyor. Ama forum kültürü gereği, işin içine biraz mizah, biraz da “ben kesin biliyorum” iddiası girince konu her yıl yeniden açılıyor.

---

Av Yasağı Ne Zaman Başlıyor? Temel Çerçeve

Genel uygulamaya göre Türkiye’de yaban hayatı av sezonu, her yıl Merkez Av Komisyonu (MAK) kararlarıyla belirleniyor. Standart bir çerçeveyle konuşursak:

Av sezonu genellikle Ağustos ortası / Eylül başı gibi açılır

Sezon çoğunlukla Şubat sonu / Mart başı gibi kapanır

Kapanıştan itibaren av yasağı dönemi başlar (ilkbahar–yaz ayları)

Yani forum diline çevirirsek: “Mart geldi mi tüfekler dinlenmeye geçiyor, kuşlar ise aile hayatına odaklanıyor.”

Ama işin püf noktası şu: Bu tarihler sabit taş değil. Türlere göre değişiyor. Örneğin keklik, yaban ördeği veya tavşan için bile farklı süreler uygulanabiliyor. Yani “tek tarih verin bitsin” diyenlere doğa nazikçe gülümsüyor.

---

Stratejik Bakış: Erkek forum üyelerinin “operasyon planı” yaklaşımı

Forumda bazı kullanıcılar konuyu adeta askeri tatbikat gibi ele alıyor. Onlara göre av yasağı demek, “sezon kapanmadan maksimum verim alma stratejisi” demek.

Bu yaklaşımda sık görülen sorular şunlar:

“Sezon kapanmadan önce hangi bölgede yoğunluk var?”

“Hangi tür daha erken göç ediyor?”

“Hava şartları av performansını nasıl etkiler?”

Bir kullanıcı geçen yıl şöyle yazmıştı:

“Ben Mart’a girmeden iki hafta önce rotayı Karadeniz’den İç Anadolu’ya çeviriyorum, çünkü geçiş kuşları o dönemde daha stabil.”

Bu bakış açısı tamamen veri odaklıdır. Hava durumu uygulamaları, göç haritaları, hatta rüzgar yönü bile analiz edilir. Burada amaç basit: doğanın ritmini çözmek ve sezona “plansız yakalanmamak”.

Ama bazen işin komiği şu olur: Plan ne kadar stratejik olursa olsun, doğa kendi planını yapar. Kuş “ben bugün uçmuyorum” dediğinde bütün Excel tabloları bir anda anlamsızlaşır.

---

Empatik ve ilişki odaklı yaklaşım: Doğayla bağ kuran bakış

Forumun diğer tarafında ise konuyu daha geniş bir yaşam döngüsü olarak ele alan bir yaklaşım vardır. Burada mesele sadece tarih değil; doğanın döngüsü, hayvanların üreme dönemi ve ekosistemin nefes alma sürecidir.

Bu bakış açısında öne çıkan düşünceler:

“Yavru döneminde av baskısı ekosistemi nasıl etkiler?”

“Doğa kendini yenilerken biz nasıl bir rol oynuyoruz?”

“Alternatif gözlem ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler mümkün mü?”

Bir doğa gözlemcisi kullanıcının yorumu oldukça dikkat çekiciydi:

“Av yasağı benim için ‘durma dönemi’ değil, doğayı sessizce dinleme zamanı. O dönem kuş sesleri daha net geliyor, çünkü baskı azalıyor.”

Bu yaklaşım daha çok ilişki kurma ve sürdürülebilirlik odaklıdır. Doğa ile insan arasındaki bağın sadece kullanım değil, aynı zamanda gözlem ve saygı içerdiğini vurgular.

---

Bilimsel Arka Plan: Neden bu dönem seçiliyor?

Akademik çalışmalar, av yasağı döneminin özellikle üreme ve yavru büyütme süreçleriyle örtüştüğünü gösterir. Ornithology (kuş bilimi) ve wildlife ecology alanındaki araştırmalara göre:

İlkbahar ve yaz ayları birçok tür için üreme dönemidir

Bu dönemde av baskısı popülasyon düşüşüne neden olabilir

Yavruların hayatta kalma oranı ekosistem dengesi için kritiktir

FAO ve çeşitli yaban hayatı raporları, kontrollü avcılığın sürdürülebilir olması için “üreme döneminde tam koruma” ilkesinin kritik olduğunu vurgular. Bu yüzden av yasağı aslında doğayı “resetlemek” gibi çalışır.

Forum dilinde çevirirsek:

“Doğa yazın bakım moduna giriyor, biz de kontrolcü rolü bırakıyoruz.”

---

Forum gerçekliği: Yanlış bilgi, efsaneler ve kahve muhabbeti

Her yıl olduğu gibi bu yıl da şu tip yorumlar kaçınılmaz:

“Geçen yıl yasağı kaldırmışlardı aslında.”

“Amcamın dediğine göre bu sene erken kapanacak.”

“Ben 20 yıldır takip ediyorum, tarih sabit.”

Burada kritik nokta şu: Türkiye’de av takvimi resmi olarak MAK kararlarıyla belirlenir ve yıldan yıla değişebilir. Yani “kulaktan dolma takvim” yerine resmi duyurular esas alınmalıdır.

Ama forum kültürünün güzelliği de burada: bilgi ile deneyim sürekli çatışır, ortaya renkli bir tartışma çıkar.

---

Düşündürücü Sorular: Tartışmayı biraz büyütelim

Av yasağı sadece koruma dönemi mi, yoksa doğayla ilişkimizi yeniden tanımlayan bir süreç mi?

Modern teknolojiler avcılığı daha sürdürülebilir hale getirebilir mi?

Forumlardaki deneyim paylaşımları bilimsel verilerle nasıl dengelenmeli?

Doğayı “kaynak” olarak mı yoksa “ortak yaşam alanı” olarak mı görmeliyiz?

---

Sonuç: Takvimden daha fazlası

Yaban av yasağı, sadece bir tarih aralığı değil; doğanın kendi döngüsünü sürdürmesi için verilen planlı bir mola. Forumlarda bu konu bazen mizaha, bazen stratejiye, bazen de ciddi ekolojik tartışmalara dönüşüyor. Ama hepsinin ortak noktası aynı: doğayı anlamaya çalışma isteği.

Takvim sayfası çevrildiğinde sezon kapanıyor olabilir, ama tartışma hiç bitmiyor. Çünkü mesele sadece “ne zaman başlıyor?” değil, aynı zamanda “biz bu döngünün neresindeyiz?” sorusu.